Sestavine

  • 450 g gomoljne zelene
  • 150 g čebule
  • 60 g masla
  • 2 žlički gorčice
  • 1/2 žličke mlete kurkume
  • 400 ml mleka
  • 600 ml zelenjavne juhe
  • sol
  • 150 ml sladke smetane
  • 1 belgijski radič
  • 2 žlički sladkorja
  • 100 g vakumiranih kostanjev
  • 50 ml balzamičnega kisa
  • 1 žlica narezanega drobnjaka

Uvod

Kostanji imajo kratko sezono in močne učinke. Zato jih ni dobro jesti prepogosto, hkrati pa je škoda, da bi jih zaradi tega jedli le kratek čas. Torej je tudi v Šoli dovoljeno, da vas kostanji razveselijo izven svoje poznojesenske sezone. Tudi zato, ker se tako lepo družijo z (belgijskim) radičem, ki pa je najboljši šele sredi zime. Ta juha ima zato dolgo sezono in vedno velik učinek!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 415 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Čeublo in zeleno olupimo ter narežemo na majhne kocke. V loncu segrejemo 30 g masla in pražimo narezano čebulo 2 minuti na srednji temperaturi. Dodamo zeleno, pražimo še 2 minuti ter vanjo zamešamo gorčico in kurkumo.

2

Dolijemo mleko in juho, zavremo in kuhamo odkrito na majhni temperaturi 25 do 30 minut. Vmešamo smetano in gladko zmiksamo v blenderju. Juho pretlačimo skozi fino cedilo in po potrebi dosolimo.

3

V majhni ponvi karameliziramo sladkor, dodamo kostanje, dolijemo kis in 50 ml vode ter kuhamo na majhni temperaturi, da se omaka rahlo zgosti. Vmešamo 10 g masla in odstavimo s štedilnika.

4

Belgijski radič po dolgem prerežemo na polovico in ga nato prečno narežemo na 2 cm dolge kose. V ponvi segrejemo preostalo maslo in pražimo narezani radič 1 minuto. Solimo in popramo ter vmešamo kostanje v balzamičnem sirupu in narezani drobnjak. V ogrete krožnike naložimo juho in jo potresemo s kostanji in radičem.

Oceni
1234