Sestavine

  • 800 g zelenih špargljev
  • 200 g graha
  • 4 stroki mladega česna
  • 6 večjih mladih čebul
  • 40 g svežega ingverja
  • 3 žlice arašidovega olja
  • 3 žličke zelene kari paste
  • 2 žlici masla
  • ribja omaka
  • 2 bio limoni
  • 1 konzerva kokosovega mleka (400 ml)
  • sveža bazilika in koriander
  • sol , sveže mleti poper

Uvod

Spomladi je užitek kuhati. Greš na tržnico, ali kar na vrt, in nabereš najboljše, saj je vseeno kaj, vse je mlado, sočno, zdravo, naravno, zelenjavno, le vržeš v lonec in čim manj zaliješ ter čim bolj nežno greješ. Spomladansko kosilo se skuha kar samo … Zato si ne moremo kaj, da mu ne bi vsaj malo dodali, nekaj novega, drugačnega, celo nenavadnega. Zato so tokrat šparglji, zeleni beluši, sicer v spomladanski družbi, toda ne s kravjo smetano, temveč s kokosovim mlekom, in ne s curry začimbo, temveč s pekočo kari pasto. 

Peče? Tako je tudi prav, malo mora. Zato pa je zraven basmati riž!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 390 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Angel 2010, Batič
 
Postopek
1

Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del in jih poševno narežemo na 4 cm velike kose. Česen olupimo in vzdolž prerežemo na polovico. Mladi čebuli odrežemo spodnji beli del in ga po dolgem prerežemo na polovico. Lahko uporabimo tudi svetlo zelene dele stebla, katere narežemo na 4 cm velike kose.

2

Ingver olupimo in narežemo na tanke rezine. Naribamo limonino lupinico, potrebujemo 1 žlico. Limoni nato stisnemo. Baziliko in koriander grobo narežemo.

3

V manjši ponvi segrejemo maslo, dodamo narezano čebulo in pražimo na majhni temperaturi do mehkega oz. da čebula rahlo karamelizira. Solimo in popramo ter ponev odstavimo s štedilnika.

4

V večji ponvi rahlo segrejemo olje ter podušimo česen in ingver. Dodamo narezane šparglje, po okusu začinimo z ribjo omako, dodamo grah, dolijemo kokosovo mleko in limetin sok ter po potrebi malo vode. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 6 minut.

5

Pred serviranjem v kari stresemo še pečeno mlado čebulo in limonino lupinico ter polovico zelišč. Kari naložimo v servirne skodele in potresemo s preostalimi zelišči. Odlična priloga je kuhani basmati riž.

Oceni
1234