Sestavine

  • 600 g zelenih špargljev
  • 10 žlic oljčnega olja
  • 2 žlički dijon gorčice
  • sok 1/2 limone
  • 1 žlica šeri kisa
  • 6 jajc
  • 80 g grobih drobtin
  • 35 g naribanega parmezana
  • 2 žlički timijanovih lističev
  • 1 strok česna
  • 75 ml oljčnega olja
  • sol, črni poper
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Po svoje je to solata, saj je s solatnim prelivom, pravim francoskim vinaigrette, ki je, torej, z gorčico iz Dijona. Toda potem je to solata iz pečice! Zakaj pa ne?! Ravno to je tisto, kar imamo tako radi v Šoli okusov – da (nam) ni dolgčas, da ni monotono in vedno enako, da hrana ni le za lakoto, temveč tudi za pogovor, veselje, razmislek, možgane.

In za kaj takega so šparglji vedno najbolj primerni. Kateri recept z njimi je že to v Šoli okusov? Kaj bi šteli stare, če pa vsaka sezone poskrbi za toliko novih. Ker so aprila le še zeleni, je takšno kosilo gotovo še preden je miza pogrnjena, zato pravočasno odčepite buteljko mineralnega sauvignona.

Parmezanovih drobtin naredite toliko, da boste z njimi napolnili še nepredušno posodo, v katero bodo počakale še na ”pravo” solato, namesto krutonov, na Cezarjevih srčkih, na primer.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Sauvignon selekcija 2009, M. Simčič
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Drobtine, parmezan, timijan in 75 ml olja temeljito zmešamo ter začinimo s soljo in poprom. Potresemo po peki papirju, s katerim smo obložili pekač ter pečemo v sredini pečice 10 do 12 minut. Vmes nekajkrat premešamo, da se drobtine enakomerno zapečejo. Pečeni drobljenec pustimo ohladiti.

2

Temperaturo v pečici zvišamo na 220 stopinj. Na pekač naložimo očiščene šparglje, jih pokapljamo s 3 žlicami olja ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V sredini pečice jih pečemo 5 do 6 minut.

3

V loncu zavremo vodo, vanjo položimo jajca in kuhamo 5 do 6 minut. Prelijemo jih z mrzlo vodo in previdno olupimo.

4

Kis, gorčico, limonov sok, 7 žlic olja, sol in poper zmešamo v solatni preliv. Če je pregost, dodamo žlico vode. Kuhana jajca po dolgem prerežemo na polovico.

5

Na krožnike naložimo pečene šparglje, potresemo s parmezanovimi drobtinami in peteršiljem ter pokapljamo z gorčičnim prelivom. Dodamo še po dve jajčni polovici in takoj serviramo.

Oceni
1234