Sestavine

  • 300 ml mleka
  • 30 g svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 500 g moke
  • 1 žlička soli
  • 200 g mehkega masla
  • šopek peteršilja
  • šopek drobnjaka
  • 3 stroki česna
  • sol poper
  • 75 g naribanega pekorino sira ali parmezana

Uvod

Je lahko kruh zvezda piknika? Lahko, a šele, ko se ga fino namaže, dobro obloži, hrustljavo zapeče in krepko odlomi, pa še potem ni zvezda v glavni, temveč v stranski vlogi. A brez njega se, res ne da.

Zato smo spekli kruh, ki je že narezan, že namazan in že zapečen, zato je že sam zvezdnik, ki mu bo tudi najboljša klobasa (z žara) le spremljava. Pripravite se na to, da bodo vsi hoteli vedeti, kako se to naredi, a ne povejte jim, kako preprosto je, raje se pohvalite: ”Uf, tako je zapleteno, da raje ne poskušaj …” Ni(ma) vsak zvezdnik(a).

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 324 kcal/kos
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri
 
Postopek
1

Mleko rahlo segrejemo, vanj nadrobimo kvas, dodamo sladkor in vse skupaj gladko razmešamo. Zmešamo moko in sol, dodamo mleko in 75 g masla ter vse skupaj v mešalniku zgnetemo v gladko testo. Testo položimo v pomokano posodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut.

2

Peteršilj in olupljeni česen drobno sesekljamo. Drobnjak fino narežemo. Maslo z ročnim mešalnikom stepemo do svetle kreme ter vanj zamešamo zelišča in česen. Začinimo s soljo in poprom.

3

Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik (45×35 cm). Premažemo ga z zeliščnim maslom in potresemo s 50 g sira. Počez ga razrežemo na 6 enako širokih delov in jih previdno naložimo enega na drugega.

4

Tako zložene trakove razrežemo na 4 enako velike kose. Nato jih pokončno enega za drugim naložimo v model za peko (30 x 10 cm). Zadnji kos naj bo obrnjen s testom proti steni modela, da se nadev ne bo zažgal. Pustimo vzhajati 30 minut.

5

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Kruh potresemo s preostalim sirom in pečemo na drugi rešetki od spodaj 35 minut. Po 20 minutah pečenja ga rahlo prekrijemo z alu folijo. Pečeni kruh pustimo ohladiti v modelu na rešetki 15 minut, nato ga zvrnemo in po želji čisto ohladimo ali postrežemo še mlačnega.

Oceni
1234