Sestavine

  • 6 jajc
  • 375 ml mleka
  • 200 g moke
  • muškatni orešček
  • 300 g zelenih špargljev
  • 200 g mavrahov ali rjavih šampinjonov
  • 1 šalotka
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja ali krebuljice
  • 3 žlice drobno narezanega drobnjaka
  • 150 ml zelenjavne juhe
  • 150 g creme fraiche ali kisle smetane
  • 4 žlice ghee masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, sveže mleti poper

Uvod

Ko je bilo včeraj preveč hrane… Še posebej mesa. Ko bi bila juha premalo… Še posebej zeljna, saj ni več zime. Ko je hitro, pa vseeno ne fast… Še posebej, ker diši, in je tudi za oči, ker hrusta in je tudi rahlo, ker ni sladko in je za cel obrok.
Zelišča so tista, ki so ravno sveža. Lahko so le ostrigarji ali pa le šparglji. Z beluši bi bilo še bolj elegantno, če bi bili zraven še mavrahi, pa že kar vrhunsko.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 620 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Špargljem odrežemo spodnji oleseneli del in jih narežemo na 3 cm dolge kose. Gobe očistimo in narežemo na manjše kose. Šalotko lupimo in drobno sesekljamo. Pečico segrejemo na 190 stopinj.

2

Jajca ločimo in zmešamo rumenjake, moko, mleko, sol, poper in muškatni orešček v gladko testo. Beljake s ščepcem soli stepemo v trdi sneg in ga skupaj s ploovico zelišč previdno zamešamo v testo. V ponvi s premerom 28 cm (in ognjavarnim ročajem) segrejemo 2 žlici masla, vanjo vlijemo testo in pečemo na srednji temperaturi 3 do 4 minute. Nato ponev postavimo v sredino pečice in prpečemo še 10 do 12 minut oz. toliko časa, da po vrhu rahlo pojravi.

3

V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo narezan šparglje in jih pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Rahlo solimo in popramo.

4

V drugi ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo gobe in jih na močni temperaturi pražimo nekaj minut. Dodamo šalotko, popražimo, zalijemo z juho in vmešamo smetano. Kuhamo še 5 minut, da se omaka rahlo zgosti. Vmešamo pečene šparglje, žlico peteršilja in drobnjaka ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

5

Praženec s pomočjo dveh lopatk raztrgamo na manjše kose, naložimo skupaj z omako na ogrete krožnike in potresemo s preostalimi zelišči.

Oceni
1234