Sestavine

  • 200 g zelišča po želji (bazilika, meta, pehtran, peteršilj)
  • 120 ml olivnega olja
  • 120 ml sončničnega olja

Uvod

Takšno zeliščno olje, ki zdrži nekaj mesecev v hladilniku, poleti velikokrat prav pride, posebej, ko zadiši z žara. Saj je večinoma dovolj, da čez pečeno meso, ki je nekaj minut počivali, da so se sokovi porazdelili in umirili, prelijemo le nekaj žlic dobrega olivnega olja, ki je že samo po sebi dovolj zeliščno. Če pa dobremu olivnemu olju dodamo še bolj izrazit nadokus posameznega zelišč, je tudi rezultat še za stopnjo bolj zadovoljen.

Po enakem postopku lahko naredite zeliščna olja iz različnih zelišč.

Ta recept smo uporabili v julijski gostiji na žaru – tukaj.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 220 ml
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
 
Postopek
1

Najprej izberemo vrsto zelišča, v našem primeru je to bazilika (lahko pa se odločimo tudi za mešanico zelišč). Liste bazilike blanširamo v vreli vodi 10 sekund, jih stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. V kuhinjski krpi jih temeljito osušimo.

2

Obe vrsti olja segrejemo na 60 stopinj in ga nato skupaj z blanširano baziliko miksamo v blenderju 5 minut. Olje pustimo stati preko noči, nato ga precedimo in nalijemo v stekleničko. V hladilniku ima tako pripravljeno zeliščno olje rok trajanja 3 mesece.

Oceni
1234