Sestavine

  • 1 piščanec s tržnice (ca 15 kg)
  • 4 šalotke
  • 4 stroki česna
  • 2 bio limoni
  • sol
  • 2 vejici rožmarina
  • 5 stebel timijana
  • 1 vejica žajblja
  • 4 žlice olljčnega olja
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu
  • 250 ml zelenjavne juhe
  • 300 g basmati riža
  • 1 čebula
  • 50 g masla
  • 1 žlička mlete kurkume
  • mleti cimet
  • 250 g korenja
  • 1 žlička žafranike

Uvod

Piščanec je nedeljska jed. Ko je ocvrt, so nas zato polne gostilne, ko je pečen, pa je polna domača družinska miza. Seveda je pečen najboljši v celem in seveda je v celem najboljši, če je polnjen. Nič hudega, če vam ni ostalo nič starega kruha, saj ga bomo tokrat z nadevom le nadišavili in od znotraj pokuhali v sopari. Zato, da bo zunaj še bolj sočen in še bolj dišeč.

Ker pa smo v Šoli okusov, nam le speči piščanca še ni dovolj. Zato se naučimo še to, da tudi sočno meso potrebuje omako, še posebej, ko mu z zvedastim janežem in limeto doda indijsko začimbnost, in tudi v še tako hrustljavi koži ostane toliko maščobe, da jo je potrebno z nečim popivnati. Še posebej ob toliko začimbah, zunaj in znotraj, ki jih zna objeti najlepše dišeči, basmati, riž.

S tem pa se piščančja zgodba – in to je pri njej najlepše – še ne konča. Nič hudega, če vas za mizo ni dovolj, da bi oglodali celega piščanca, saj bo polovica prsi jutri z domačo majonezno omako ustvarila na paradižniku in avokadu celotno kosilo, za pojutrišnjem pa bosta ostali še zgornji bedri, ki ju je potrebno le izkoščičiti in pogreti na žaru, pa bo nastal piščančji burger-sendvič – tukaj.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 50 minut
  • Priporočeno vino: Dolan 2014, Iaquin
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Olupljeno šalotko in česen grobo narežemo. Eno limono narežemo na rezine. Piščanca zunaj in v notranjosti krepko solimo.

2

Piščanca nadevamo s šalotko, česnom, rezinami limone, timijanom, žajbljem in rožmarinom. Bedra zvežemo s kuhinjsko nitjo. Zmešamo olje s papriko v prahu ter z njim premažemo piščanca.

3

Piščanca položimo s prsmi navzdol v globoki pekač, dolijemo juho in piščanca pečemo na drugi rešetki od spodaj 1 uro 20 minut, vmes ga večkrat prelijemo s tekočino. 10 minut pred koncem ga prestavimo v sredino in zvišamo temperaturo v pečici na 220 stopinj.

4

Medtem ko se piščanec peče, zavremo 550 ml slane vode, vanjo stresemo oprani riž in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 minut oz. da se pokuha vsa voda.

5

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Korenje olupimo in grobo naribamo. V ponvi segrejemo maslo in čebulo stekleno opražimo ter vanjo zamešamo kurkumo in cimet. Žafraniko namočimo v 3 žlicah tople vode.

6

V kuhani riž zamešamo opraženo čebulo, naribano korenje in precejeno žafranikino vodo. Riž hranimo na toplem do serviranja.

7

Pečenega piščanca vzamemo iz pečice in pustimo počivati 5 minut. Nato ga razrežemo na primerne kose in serviramo z basmati rižem, omako z zvezdastim janežem in limonovimi krhlji.

Oceni
1234