Sestavine

  • 500 g kislega zelja
  • 300 g rdeče paprike
  • 1 majhna čebula
  • 2 žlici repičnega olja
  • 500 g krompirja
  • 2 žlički mlete sladke paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 75 ml belega vina
  • 600 ml zelenjavne juhe
  • 10 brinovih jagod
  • 150 g pikantne paprika klobase (chorizo)
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • kisla smetana

Uvod

Ko je sveža paprika na domačem vrtu, zelje še ni skisano. Ko se je na tržnici potrebno postaviti v vrsto pred branjevko s kislim zeljem, pa je paprika le mleta … Saj nismo proti segedinskemu golažu, pa čeprav menimo, da je v njem velikokrat preveč (svinjskega) mesa. A tokrat smo imeli srečo in našli na gorenjski kmetiji (Planjava, Šenčur) tako lepe paprike tako nenavadnih oblik in barv, da nismo hoteli spet Madžarov poklicati na pomoč. Torej smo skuhali golaž iz kislega zelja s svežo papriko in vanj namesto svinjskega vratu zamešali v nadev še pekočo paprika-klobaso (chorizo).

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 609 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Papriko očistimo in narežemo na trakove. Olupljeni krompir narežemo na manjše kose.

2

V loncu segrejemo olje in čebulo stekleno opražimo. Dodamo narezano papriko in krompir, pražimo 5 minut ter vmešamo mezgo in mleto papriko. Popražimo, dolijemo vino, ga malo pokuhamo in zalijemo z juho.

3

Dodamo še kislo zelje in kuhamo na majhni temperaturi 40 minut. Klobaso olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine in jo po 20 minutah kuhanja zamešamo v enolončnico. Pred serviranjem golaž potresemo z drobnjakom in zraven ponudimo kislo smetano.

Oceni
1234 (1 votes, average: 4,00 out of 4)