Sestavine

  • 25 g pistacij
  • 25 g olupljenih lešnikov
  • 25 g ameriških orehov
  • 75 g mešanega suhega sadja (datlji, marelice, hruške)
  • 4 rumenjaki
  • 1 belja
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • 250 g mascarpone sira
  • 1 žlička limonovega soka
  • 250 g sladke smetane

Uvod

Semifreddo je zmrzlina, ki se je začela tajati, zato je pri njem najtežje, da dočaka agregatno stanje, ko postane semi … Ko je enkrat pred nami, je pač potrebna potrpežljivost, da se zmrzlina toliko zmehča, ko se že topi, pa vseeno je še zmrznjena. Zato so zraven fige, ki se jih lotite, ko rezina zmrzline že čaka na servirnem krožniku. Trud, zaradi potrpljenja, je poplačan s sladkim hrustanjem oreščkov in suhega sadja, ki ga blaži kremna topljivost semifredda....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 485 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 5 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Model za pecivo (25 x 10 cm) rahlo navlažimo z vodo in obložimo s prozorno folijo. Vse oreščke in suho sadje drobno narežemo ter enakomerno potresemo po dnu modela.

2

Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor zmešamo v skledi, jo postavimo nad lonec z vročo vodo in v sopari stepamo z metlico do svetle kreme. Skledo odstavimo z lonca in mešamo še toliko časa, da se krema ohladi.

3

Beljak in limonov sok stepemo v sneg. Sladko smetano ne pretrdo stepemo. V rumenjakovo kremo z metlico zamešamo mascarpone, nato pa še beljakov sneg in stepeno smetano.

4

Z maso napolnimo model, ga prekrijemo s prozorno folijo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 5 ur. Pred serviranjem zmrzlino vzamemo iz zamrzovalnika, jo stresemo iz modela, odstranimo folijo in pustimo stati 10 minut. Narežemo jo na rezine in serviramo s figami v portu.

5

Za fige v portu karameliziramo 4 žlice sladkorja, dolijemo 125 ml rdečega portovca (alternativa je prošek, marsala) in pustimo kuhati na majhni temperaturi, da se karamelizirani sladkor stopi. 4 fige razrežemo na krhlje, prelijemo s karameliziranim portom in pustimo ohladiti.

Oceni
1234