Sestavine

  • 1 zobatec z luskami (70 dag)
  • 1 majhna bio limona
  • 1 in 1/2 kg grobe morske soli (neobdelane)
  • 3 žlice popra (sečuan, malabar, tasmanski)
  • 3 beljaki
  • 8 vijoličnih krompirjev
  • 3 žlice masla
  • solni cvet

Uvod

Je riba boljša pečena ali kuhana? Najboljša je tako pečena, da se skuha! To pa pomeni, da morate za najlepšo morsko belo ribo, svežo, divjo, veliko, kupiti še dva kilograma soli. Naj bo tudi v pečici v svojem okolju.

Sol mora biti morska in groba, saj se ne sme (sama) sprijemati. Ker pa mora ribo dobro objemati, ji dodamo beljak, da se (vseeno) sprime. Beljaka ne stepemo, kot vas učijo drugje, temveč le rahlo razžvrkljamo. Ribe ne začinjamo, temveč začinimo sol, z mešanico najboljših poprov, ki jih premoremo. Čeprav je riba v ”mavcu”, se bo vseeno nadihala poprovih vonjav.

Manjšo ribo, 0,5 kg, pečemo na 200 stopinjah 20 minut, malo večjo, 0,75 kg, 25 minut, in veliko, 1,3 kg, 35 minut.

Tako pečeno-kuhana riba je tako nežna, da potrebuje ob sebi krepko oporo. Krompir je zato vijoličen in povaljan v rjavem maslu. In koromač je z rozinami, pinjolami in žajbljem.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Debit Lučica 2017, Bibich
 
Postopek
1

Neolupljeni krompir kuhamo do mehkega v slani vodi. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Poper grobo zdrobimo v možnarju in ga zmešamo s soljo. Beljake rahlo stepemo z vilicami in zamešamo v sol.

2

Ribo obrišemo do suhega in pazimo, da ne odstranimo lusk. Limono narežemo na tanke rezine, ki jih naložimo v ribji trebuh. Na naoljeni pekač stresemo polovico soli, nanjo položimo ribo in po njej porazdelimo preostalo sol. Rahlo jo pritisnemo ob ribo, enakomerno poravnamo z majhno paleto (da se bo riba pod skorjo enakomerno pekla) in postavimo v pečico za 20 do 25 minut.

3

Kuhani krompir malce ohladimo in olupimo. V kozici raztopimo maslo, dodamo olupljeni krompir in potresemo s solnim cvetom.

4

Pečeno ribo vzamemo iz pečice in z ročajem noža previdno razbijemo solno skorjo. Previdno odstranimo kožo in ribo filiramo. Serviramo jo z maslenim krompirjem in pečenim koromačem s pinjolami.

Oceni
1234