Sestavine

  • 1,5 kg zvite telečje pečenke
  • šopek timijana
  • 3 stroki česna
  • 10 g posušenih jurčkov
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 6 šalotk
  • 200 ml rdečega vina
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 400 ml govejega fonda (ali juhe)

Uvod

Slovenska kuharica tako uči: ”Plečetu odstrani kosti, ga posoli, zavij in zveži s poparjeno vrvico.” A če imate dobrega mesarja, bo to opravil že on. Torej se boste vi lahko bolj posvetili vsemu dodatnemu, kar bo iz ”navadne” pečenke naredilo svečano gostijo.

Ko je družba večja, je pečenka najboljše, kar jo bo nasitilo. In ko je pečenka, je telečja vedno dobra izbira, saj pri ptičih nikoli ne veš, boš pekel kot hočejo prsi ali bedra, pri govedini pa je za ene pečeno premalo, za druge pa preveč. Teletina pa je tako sočna in mehka, da jo imajo vsi radi, hkrati pa je meso dovolj potrpežljivo, da bo počakalo na toplem brez posledic, ko se bo zavlekel začetek, podaljšal aperitiv, razgovorila družba.

Čeprav se priloge znajo prilagajati vremenu in priložnosti, smo k zimski telečji pečenki izbrali korenje, brstičnik in krompirjeve žličnike z razlogom. Ob korenju se namreč predstavi učinek ingverja, ki s svežino poskrbi, da pečenke ne ostane preveč še za jutri – kar pa, hladno ali pogreto, tudi ni slabo -, ob brstičniku nastopajo kraljevi ostrigarji, ki že z imenom dovolj povejo, žličniki, ki so lahko tudi cmoki, pa znajo tako dobro pivnati, da bo tudi omaka iz rdečega vina in sušenih jurčkov nekaj posebnega.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 8 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 3 ure
  • Priporočeno vino: Edi Keber, Merlot, 2011, Collio
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 120 stopinj. Pečenko obrišemo do suhega ter začinimo s soljo in poprom. Pod vrvico zataknemo vejice timijana. Olupljeni česen narežemo na palčke. V meso z ozko noževo konico zarežemo majhne luknjice in jih napolnimo s česnovimi palčkami.

2

V pekaču segrejemo 2 žlici olja in meso na močni temperaturi pečemo 5 minut, vmes ga obračamo. Dolijemo 100 ml vina in pekač postavimo v pečico za 75 minut. Nato temperaturo znižamo na 80 stopinj in pečemo še 60 minut.

3

Jurčke prelijemo s 100 ml vroče vode in pustimo stati 10 minut. Nato jih ožmemo in sesekljamo, vodo shranimo. Šalotke olupimo in razrežemo na četrtine. V kozici segrejemo preostalo olje in pražimo šalotke 2 minuti. Dodamo sesekljane jurčke, 1 žličko timijanovih lističev in paradižnikovo mezgo, rahlo opražimo in dolijemo preostalo vino.

4

Pustimo vreti 1 minuto, nato dolijemo vodo, v kateri so se namakali jurčki, in juho. Omako kuhamo na majhni temperaturi 30 minut, jo precedimo, začinimo s soljo in poprom ter po potrebi rahlo zgostimo z jedilnim škrobom.

5

Pečenko narežemo na rezine in zraven ponudimo omako, brstični ohrovt z gobami ter korenje z ingverjem.

Oceni
1234