Šest slovenskih restavracij s štirimi kapami, vendar po znižanih kriterijih – Najboljši restavraciji Hiša Franko in Gostilna pri Lojzetu – Najboljši chef Igor Jagodic
Piše: Uroš Mencinger
Tudi Slovenija ima samostojno izdajo svetovno priznanega kulinaričnega vodnika Gault&Millau, ki se je v 45 letih iz Francije razširil v 23 držav. Slovenski ocenjevalci so v slabem letu dni ocenili 140 gostiln in restavracij, od katerih so jih v vodnik (cena 19,90 evra) uvrstili 130 in jim podelili vsaj eno kuharsko kapo (avbo). Ob tem je v vodniku še 50 popularnih zbirališč (Pop), 50 vinskih kleti in 15 malih pivovarjev.
Mira Šemič, direktorica Gault&Millau Slovenija: ”Srečna sem, da je Gault&Millau Slovenija potrdil izjemnost slovenske kulinarike in pokazal, da imamo odlična vina, ki spadajo med najboljše na svetu. Prepričana sem, da bo Gault&Millau Slovenija še bolj odprl vrata prepoznavnosti Slovenije.”
Côme de Chérisey, predsednik Gault&Millau International: ”Prišel je čas, da prvi slovenski vodnik Gault&Millau odkrije in podpre tudi talente iz celotne Slovenije! Slovenija je kulinarično izjemno bogata dežela z dolgo tradicijo, in to želimo pokazati vsemu svetu! Slovenski chefi in chefinje so nas presenetili s kreativnostjo in natančnostjo ter ljubeznijo do narave in njenih plodov; nekateri se držijo krasne slovenske tradicije, drugi z moderno kuhinjo izražajo sebe in svojo filozofijo, oboje skupaj pa v tej majhni državi gradi svetovno kulinariko.”
Gault&Millau za ocenjevanje gostiln in restavracij uporablja lestvico z 20 točkami. Na osnovi točk gostiln podeljuje kape ali avbe. Kriteriji za podeljevanje kap v vseh državah niso enaki oziroma so jih v Sloveniji (tudi na Hrvaškem) nekoliko spustili. Tako je za 4 kape potrebnih vsaj 19 točk, z njimi pa bi v Sloveniji dobili 5 kap; 4 štiri kape v Sloveniji 17 – 18,5; 3 kape v Sloveniji 15 – 16,5 (sicer 17 – 18), 2 kapi v Sloveniji 13 – 14,5 (sicer 15 – 16), 1 kapa v Sloveniji 11 – 12,5 (sicer 13 – 14).
Na ta način smo v Sloveniji dobili šest restavracij s po štirimi kapami in 25 s po tremi. Za primerjavo, v Avstriji, pod katero je doslej spadala Slovenija, a so njihovi ocenjevalci pri nas ocenjevali površno, so v vodniku za leto 2019 podelili kape 654 lokalov, od tega je dobilo 5 restavracij po štiri in 44 po tri kape. Od obeh najboljše ocenjenih slovenskih restavracij (Hiša Franko, Gostilna pri Lojzetu) jih je v Avstriji boljše ocenjenih (19 in 18 točk) 21.
Na spletni strani www-vivi.si, kjer so gostilne in restavracije ocenjene s srčki od 1 do 5, imajo 4 restavracije po 4 srčke, 23 pa po 3 srčke. Skupno jih je s srčki nagrajenih 133.
Chef leta 2019: Igor Jagodic
Gault&Millau Slovenija je podelil na prireditvi v ljubljanskem Unionu tudi priznanja najboljšim. Chef leta 2019 je postal Igor Jagodic (restavracija Strelec). Najboljši restavraciji za leto 2019 sta Gostilna pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič) in Hiša Franko (chefinja Ana Roš). Za prispevek k razvoju slovenske sodobne kulinarike je dobil priznanje chef Janez Bratovž. Njegovi JB restavraciji so ocenjevalci podelili 3 kape. Chef prihodnosti je David Vračko (restavracija Mak). Chefinja tradicije 2019 je postala Metka Repovž (Gostilna Repovž). Mladi talent 2019 je Mojmir Marko Šiftar (Evergreen). Najboljši pop 2019 je Odprta kuhna. Priznanje z denarno nagrado za najboljšega natakarja 2019 je prejel Matic Šubic (restavracija Maxim).
V vodnik so ob ocenjenih gostilnah in restavracijah uvrščena z oznako pop tudi ”trendovska zbirališča s kakovostno ponudbo hrane”, bistroji, ponudniki burgerjev, lokali z ulično hrano, picerije, vinski bari, slaščičarne …, ki ponujajo poceni obrok iz kakovostnih sestavin, imajo sproščen ambient in učinkovito postrežbo.
4 Gault&Millau kape
(v oklepaju srčki z vivi.si)
- Gostilna pri Lojzetu 17,5 (vivi.si: 4 srčki)
- Hiša Franko 17,5 (vivi.si: 4 srčki)
- Hiša Denk 17 (vivi.si: 4 srčki)
- Ošterija Debeluh 17 (vivi.si: 3 srčki)
- Restavracija Mak 17 (vivi.si: 3 srčki)
- Strelec 17 (vivi.si: 3 srčki)
3 Gault&Millau kape
- Restavracija Calypso 16,5 (vivi.si: 2 srčka)
- JB restavracija 16,5 (vivi.si: 4 srčki)
- Restavracija Maxim 16,5 (vivi.si: 2 srčka)
- Dam 16 (vivi.si: 3 srčki)
- Restavracija Julijana 16 (vivi.si: 3 srčki)
- Pavus 16 (vivi.si: 3 srčki)
- Vila Podvin 16 (vivi.si: 3 srčki)
- Atelje 15,5 (vivi.si: 3 srčki)
- Gostilna Repovž 15,5 (vivi.si: 3 srčki)
- Hiša Fink 15,5 (vivi.si: 2 srčka)
- Galerija okusov 15,5 (vivi.si: 2 srčka)
- Gostilna Krištof 15,5 (vivi.si: 3 srčki)
- Gostilna Mahorčič 15,5 (vivi.si: 3 srčki)
- Restavracija Evergreen 15,5 (vivi.si: 2 srčka)
- Špacapanova hiša 15,5 (vivi.si: 3 srčki)
- Pikol 15,5 (vivi.si: 3 srčki)
- Restavracija Rizibizi 15,5 (vivi.si: 1 srček)
- Danilo 15,5 (vivi.si: 3 srčki)
- Majerija 15,5 (vivi.si: 2 srčka)
- Gostilna As 15 (vivi.si: 1 srček)
- Gostišče Grič 15 (vivi.si: 3 srčki)
- Gostilna Rakar 15 (vivi.si: 3 srčki)
- Gostilna Rajh 15 (vivi.si: 3 srčki)
- Hiša Torkla 15 (vivi.si: 2 srčka)
- Restavracija Cubo 15 (vivi.si: 2 srčka)