Nocoj na SladoLentu Simon Bertoncelj iz blejske Julijane in Mariborčana, Sebastjan Plevčak (Sedem) in Davorin Verlič (City Terasa) – Vino večera Batičev beli Angel, 2017

Drugi večer na SladoLentu nastopajo sami najboljši … Simon Bertoncelj je najboljši blejski chef. Sebastjan Plevčak je najboljši chef mariborskega centra. In Davorin Verlič je najboljši morski chef ob Dravi. Najboljše se jim je, torej, predati.

sladolent19 prvi večer3

 

SladoLent, 22. junij, od 19. do 24. ure

Simon Bertoncelj
(Restavracija Julijana, Bled, 3 srčki)

  • File orade, njoki bazilike, mariniran koromač, ingver krema in mandarina
  • Zorjena telečja rebra, blejski cmok z limono, krema ohrovta s slanino, dehidrirano rdeče zelje in vadouvan omaka

Sebastjan Plevčak
(Restavracija Sedem, 2 srčka)

  • Goveji rep, ocvrt krompir, drobnjak, kisla smetana
  • Bezgov sladoled, jagoda, poper, med

Davorin Verlič
(City Terasa, Maribor, 1 srček)

  • 3 x losos, črna leča, morski šparglji, dimljen česen, drobljenec radiča
  • Ocvrta hobotnica, črni ješprenj, sladki paradižnik iz vakuuma, škampova juha iz sifona, zažgana polenta

 

Vino večera

BATIČ: Angel belo, 2017, suho, Vipavska dolina
Dobesedno angel v steklenici. Mojstrovina več rodov. Ekološka, biodinamična pridelava. Velika zvrst, grand cuvee.

 

Sinoči na SladoLentu

  • Chefi

    9. SladoLent, promenada slovenske vrhunske kulinarike, je že prvi večer dokazal kreativnost slovenskih chefov. V slogu nove slovenske kuhinje so se Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono), Jure Tomič (Ošterija Debeluh iz Brežic) in Mojmir Šiftar (Evergreen na Smledniku) ob Dravi kreativno lotili slovenskih tradicionalnih jedi.

    Za chefovske majice v barvi pistacije (ne zelene, ki je v vijoličnem Mariboru prepovedana) je poskrbela Panvita, z blagovno znamko mesnin Ave in akcijo proti gensko spremenjenim organizmom.

    sladolent19 chefi majice
    od
    Avtor slike: UME
  • Gostilna pri Lojzetu

    Tomaž Kavčič z dvorca Zemono je s svojo ekipo Goatilne pri Lojzetu pripeljal tudi poseben žar, na katerem je na maslu pekel vipavsko klobaso.

    sladolent19 zemono ekipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Tomaž Kavčič: postrv

    Tomaž Kavčič
    (Gostilna pri Lojzetu, Zemono, 4 srčki)

    Carpaccio postrvi z jabolkom, mariniranim v soku rdeče pese, in s hruško, marinirano v limonovem soku – v ribji konzervi in s čopičem.

    Vipavska postrvi se je tri dni marinirala v soli in sladkorju, postregli so jo z jabolkom in hruško, ki sta bili marinirani v limoni in rdeči pesi, na omaki iz pomarančnega olja.

    sladolent19 zemono carpaccio postrvi
    od
    Avtor slike: UME
  • Tomaž Kavčič: klobasa in gin

    Tomaž Kavčič
    (Gostilna pri Lojzetu, Zemono, 4 srčki)

    Vipavska zeliščna klobasa s kruhom, kuhanim na pari, v družbi gina Monologue.

    Klobasa po klasični vipavski recepturi, le da ji je Tomaž Kavčič vino zamenjal s svojim ginom Monologue in česen s travniškimi in vrtnimi zelišči. ”Kot pri frtalji.” Klobasa je bila kuhana na nizki temperaturi, skupaj z juho iz travniških zelišč in gina, popečena pa nato pred gosti na žaru in z maslom, postrežena s travniškimi zelišči in kruhom, kuhanim na pari. Na koncu je dobila brizg vonja ter limeto in meta, kot tradicionalni spremljevalki gina.

    sladolent19 zemono vipavska zeliščna klobasa
    od
    Avtor slike: UME
  • Ošterija Debeluh

    Jure Tomič (v sredini) s svojo ekipo iz brežiške Ošterije Debeluh, ki slovi kot ”najboljša zagrebđka gostilna”.

    sladolent19 debeluh ekipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Jure Tomič: sipa in pujs

    Jure Tomič
    (Ošterija Debeluh, Brežice, 3 srčki)

    Sipa in krškopoljc – sipin golaž, polenta ocvrta v krompirju, espuma mladega sira in na vrhu dehidrirana panceta krško-poljskega prašiča.

    sladolent19 debeluh sipa in pujs
    od
    Avtor slike: UME
  • Jure Tomič: sladoled in kruh

    Jure Tomič
    (Ošterija Debeluh, Brežice, 3 srčki)

    Sladoled iz ajdovega kruha – če je SladoLent, naj bo tudi sladoled, s pravim slovenskim okusom po domačem ajdovem kruhu.

    sladolent19 debeluh sladoled ajdovega kruha
    od
    Avtor slike: UME
  • Evergreen

    Mojmirja Šiftarja (levo) iz restavracije Evergreen ob igrišču za golf na Smledniku je kulinarični vodič Gault Millau proglasil za ”mladega talenta leta 2019”.

    sladolent19 evergreen ekipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Mojmir Šiftar: fazan

    Mojmir Šiftar
    (Restavracija Evergreen, Smlednik, 2 srčka)

    Fazanova veselica: pečenica fazana s suhimi jabolki in arašidi, okisana zelena, krema pečenega česna, ržen kruh.

    sladolent19 evergreen fazanova pečenica
    od
    Avtor slike: UME
  • Mojmir Šiftar: buča

    Mojmir Šiftar
    (Restavracija Evergreen, Smlednik, 2 srčka)

    Buča in cvetje: panakota bučnega olja, pena gozdnih jagod z malo penine za svežino, cvetni prah in sveže vrtnice

    sladolent19 evergreen buča in cvetje
    od
    Avtor slike: UME
  • Vinska spremljava

    Avtorske ulične jedi na dravski promenada spremlja kar 22 vrhunskih slovenskih vin iz vseh treh vinorodnih dežel. Za pravilno postrežena vina (za pranje kozarcev je poskrbel Winterhalter) in strokovne nasvete za vinsko spremljavo k hrani v Bauhausovi hišici na Lentu skrbita študenta mariborske Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Vito Zakrajšek-Čahuk in Ana Protner, sicer tudi mariborska vinska kraljica in ambasadorka najstarejše trte na svetu, Stare trte na Lentu.

    Vino prvega večera SladoLenta je bilo Teodor rdeče, 2014, Marjana Simčiča iz Goriških brd.

     

    sladolent19 vino ana vito
    od
    Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , ,