Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Grega Vračko, David Vračko, Luka Košir in Kupljenov Skywalker 2015

Piše: Uroš Mencinger

 

Nocoj na SladoLentu: to je mogoče le na SladoLentu! Trije najbolj ”odštekani” slovenski chefi skupaj, v živo in samo za vas! Dva brata in dve sestri ter brat! Denkov Grega je največji tehnik med slovenskimi chefi, Luka z Griča je največji kreativec, Makov David pa kuha najbolj(še) brez zavor.

Za najboljšega mariborskega chefa Davida Vračka (Restavracija MAK) je SladoLent ”rokenrol! Zato, ker pridejo najboljši, ki v te majhne jedi vložijo veliko truda, znanja, spretnosti, domišljije, ustvarjalnosti. In to se dogaja sredi Maribora, med množico, ki hodi na Lent in vse to poskuša in uživa.”

 

Grega Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota) 4 srčki

  • Vafelj, češnja, verbena
  • Burger z nastrgano svinjino, čebula, zelje

Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom) 3 srčki

  • Perutničke, fermentirana zelenjava in zeliščni kruh
  • Kislo mleko z jagodami

David Vračko (Restavracija Mak, Maribor) 3 srčki

  • Paradižnik & kumara
  • Govedina & 43 % whisky

 

Vino večera

Vino Kupljen: Skywalker 2015, magnum, suho, Štajerska Slovenija
Samov prvi rdeči cuvee, z njegovim podpisom, iz srca. Zvrst merlota (90 odstotkov), modrega pinota in modre frankinje. Najboljši štajerski merlot!

 

Z vinskega lista

Robinia, VINA ŠTEMBERGER, 2013, suho, Kras
50 % laški rizling, 40 % rebula, 10 % poljšakica. Kompaktno, okusno, uravnoteženo, a samosvoje.

Filip white, Živa vina ŠTEKAR, 2016, suho, Goriška Brda
100 % rebula, dolgo macerirana, dve leti zorjena v akaciji. Brez žvepla. Oče sinu.

 

Sinoči na SladoLentu

  • Zbirališče

    Kaj se tukaj dogaja? Zakaj je toliko ljudi? Na kaj tako veselo in potrpežljivo čakajo v vrsti? To so vprašanja, ki si jih postavljajo mimoidoči na Lentovi promenadi. Nato se zaustavijo ob veliki tabli s programom in začnejo brati. Saj tukaj nastopajo sami znani … In se še sami postavijo v vrsto pred eno od hišic, v katerih kuhajo vrhunski slovenski chefi. Chefovska promenada, torej!

    sladolent18 gostje
    od
    Avtor slike: UME
  • Tretji večer

    Skupinska fotografija za spomin, chefi Janez Bratovž, Roberto Gregorčič in Simon Bertoncelj s svojimi ekipami na tretjem v ečeru 8. SladoLenta.

    sladolent18 skupinska
    od
    Avtor slike: UME
  • JB restavracija

    JB restavracija: chef Janez Bratovž in njegov sous chef Tomaž Bratovž

    sladolent18 jb tomaž janez ekipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Rostbif

    Janez in Tomaž Bratovž (JB restavracija, Ljubljana) 4 srčki

    Roastbeef v listnatem testu: dolgo dušeno drobno zrezano meso rostbifa, z naribano zelenjavo, zelena, korenje, koleraba, paradižnikovi pelati in čiliji, zvito v listnato testo in pečeno

    sladolent18 jb rostbif
    od
    Avtor slike: UME
  • Limonska trava

    Janez in Tomaž Bratovž (JB restavracija, Ljubljana) 4 srčki

    Krema z limonsko travo, gozdnimi sadeži in zdrobljenim testom: limonska trava prekuhana v sladki smetani in mleku, marinirana preko noči, želirana, zmešana s stepeno smetano; kompot gozdnih sadežev, pečeno listnato testo

    sladolent18 krema z limonsko travo
    od
    Avtor slike: UME
  • Julijana

    Ekipa restavracije Julijana pod vodstvom chefa Simona Bertonclja (v sredini)

    sladolent18 julijana ekipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Prašiček

    Simon Bertoncelj (Restavracija Julijana, Bled) 3 srčki

    Trebuh mladega prašička: počasi kuhan v gosji masti,  pire dimljene buče, jabolčni fondant z zvezdnatim janežem, pečena čebula in shitake gobe glazirane v soji, mladi grah

    sladolent18 julijana potrebušina
    od
    Avtor slike: UME
  • Brownie

    Simon Bertoncelj (Restavracija Julijana, Bled) 3 srčki

    Čokoladni brownie: z borovnicami in pečenim ananasom z rožmarinom, krema lokalne skute, gel sveže mete, topinambur in pehtranova pena

    sladolent18 julijana brownie
    od
    Avtor slike: UME
  • Oštarija

    Ekipa Oštarije iz Dolenjskih Toplic pod vodstvom chefa Roberta Gregorčiča (v sredini)

    sladolent18 oštarija ekipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Kopun

    Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice) 1 srček

    Ajdovi svaljki s kopunom, peteršiljevo korenino in zorjenim pikantnim sirom: vse od majhnih lokalnih ekoloških pridelovalcev, svaljki brez glutena, z domačim kopunom, ocvrto peteršiljevo korenino, staranim in pikantnim dolenjskim sirom

    sladolent18 ostarija ajdovi svaljki kopun
    od
    Avtor slike: UME
  • Krapci

    Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice) 1 srček

    Sorževi krapci s koprivami, zeleni špargelj, lisičke: mešanica ržene in temne pšenične moke iz Sorževega mlina, krapci s koprivami, na omaki iz dolenjskih jurčkov, s šparglji, lisičkami in ocvrtimi koprivami

    sladolent18 ostarija soržni krapci
    od
    Avtor slike: UME
  • Modri pinot Bartol

    Vino večera: Bartol, Modri pinot 2011, magnum, suho, Štajerska Slovenija

    Podaljšana maceracija, pet let zorenja v 600 litrskem francoskem hrastu, brez filtracije in brez dodanega žvepla. Veliko vino iz velike steklenice.

    sladolent18 bartol vino večera
    od
    Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , , , ,