Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Igor Jagodic, Uroš Štefelin, Miha Dolinar in Ščurkov Modri pinot 2013
Piše: Uroš Mencinger
Nocoj na SladoLentu: trije gorenjski chefi v novi postavi! Dovršena eleganca Igorja Jagodica z Gradu, nova slovenska kuhinja Uroša Štefelina iz Vile in kulinarično presenečenje Mihe Dolinarja, ki je prvič na SladoLentu, izpod Vršiča.
Ulična hrana že dolgo ni več zgolj modna muha, začasna izmišljotina, ki ji grozi obskurnost. Postala je samostojna kulinarična veja, z lastnimi trendi, pravili in tehnikami, oblika izražanja, ki se ne pusti ujeti na velike, težke krožnike v pompoznih restavracijah. To je užitek, ki ne potrebuje rezervacije in večerne toalete, temveč samo lakoto po dobrem in ščepec radovednosti. Toda SladoLent je temu dodal še avtorski in chefovski značaj ter tako postal umetniška forma, v kateri najboljši chefi pilijo svojo ustvarjalnost, brez pomoči običajne fine dining infrastrukture.
Igor Jagodic (Restavracija Strelec, Ljubljana) 3 srčki
- Ješprenj, drobnjak, olje drobnjaka, vložena čebula, ocvrta čebula, odojek, omaka s kostnim mozgom
- Krompir, goveji rep, dimljena kisla smetana, mlada čebula
Uroš Štefelin (Vila Podvin, Radovljica, 3 srčki)
- Marinirana hobotnica v Vilijevem staranem kisu, omaka sipe in lignjev, krompirjeva solata s kumarami, pesto gorenjskih in primorskih zelišč
- Rateški krap s tepkinim kompotom
Miha Dolinar (Restavracija Milka, Kranjska Gora) 2 srčka
- Žganci kislega kruha z Zupanovo postrvjo in gorčičnim moussom, zelišča
- Cvetlična panakota z meringo in jagodami
Vino večera
Ščurek: Modri pinot 2013, suho, Goriška Brda
Z vonjavami zrelih češenj, sliv, pomarančnega olupka. V ustih je sadno z nežnimi in zrelimi tanini, uravnoteženo z lepim pookusom po češnjevi pečki.
Z vinskega lista
Radgonske gorice: Zlata radgonska penina Millesime 2010, brut natur, Štajerska Slovenija
100 % izbrani chardonnay letnika 2010. Zaokroženost okusa in dolg pookus vrhunske penine.
Batič: Rose, 2017, polsuho, Vipavska dolina
Vedno in povsod priljubljen. Cabernet sauvignon na belo. Stare trte, mladostno vino.
Sinoči na SladoLentu
-
Gneča na promenadi Ob sedmih se najbolj lačni že postavijo v vrsto pred tremi Gorenjevimi hišicami. Potem prometne informacije Festivala Lent hitro sporočijo: ”Zastoji na dravski promenadi! Pri SladoLentu so vrste čez cesto …”
četrti dan gneča od
Avtor slike: UME
-
Brata vsak na svojem koncu Luko Koširja sta vzela v sendvič in vsak na svoji strani SladoLenta tekmovala, pred čigavo hišico se bo vila daljša kača lačnih in radovednih. Grega Vračko je prvi ostal brez pulled burgerja, kar ni najbolj pohvalno, zato je obljubil, da bo prihodnje leto spekel še enkrat več briošnih štručk (torej iz 30 kilogramov moke in še za kilogram več masla), brat David pa je bil prodajni zmagovalec četrtega dne SladoLenta.
četrti dan gneča od
Avtor slike: UME
-
Gostje Ne le lačni, tudi radovedni. Kdo nastopa danes? Kaj nam je skuhal? Kako gre zraven vino večera? Ktera jed ti je najbolj všeč?
četrti dan gneča od
Avtor slike: UME
-
Gasilska Skupinska slika treh chefov četrtega dne s svojimi ekipami – Luka Košir, David in Grega Vračko.
denk mak grič skupinska od
Avtor slike: UME
-
Hiša Denk Grega Vračko s pomočnikom kuha samo za vas!
denk delo od
Avtor slike: UME
-
Vafelj Grega Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota) 4 srčki
Vafelj, domača češnja, verbena, karamela
denk vafelj od
Avtor slike: UME
-
Burger Grega Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota) 4 srčki
Domače: burger z nastrgano svinjino domače mangalice, čebula, coleslaw domačega zelja z ocvirki, domači brioš
denk pulled burger od
Avtor slike: UME
-
Gostišče Grič Družinska ekipa Gostišča Grič, sestri Brarbara (desno) in Lucija, brat in chef Luka Košir (desno).
gric ekipa od
Avtor slike: UME
-
Perutničke Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom) 3 srčki
Perutničke, fermentirana zelenjava in zeliščni kruh: glazirane piščančje perutničke v sendviču iz zeliščnega kruha, majoneza iz fižolovega misa, kimchi iz bele pese, kapucinka
gric perutničke zeliščni kruh od
Avtor slike: UME
-
Kislo mleko Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom) 3 srčki
Kislo mleko s sadjem: kislo mleko, pena kislega mleka, rdeče sadje s prevlado divje češnje, čokoladni piškot, meringa iz mete in pehtran
grič kislo mleko jagode od
Avtor slike: UME
-
Restavracija Mak Ekipa restavracije Mak pod vodstvom chefa Davida Vračka (v sredini).
mak delo od
Avtor slike: UME
-
Kumara David Vračko (Restavracija Mak, Maribor) 3 srčki
Paradižnik & kumara: paradižnik mariniran v bezgu, kumara marinirana v ginu, bela polenta, piščanec v misudehidrirane olive in peteršiljevo olje
mak paradižnik kumara od
Avtor slike: UME
-
Viski David Vračko (Restavracija Mak, Maribor) 3 srčki
Govedina & 43 % whisky: govedina teden dni marinirana v viskiju, poširana, čebulna pena iz viskijeve marinade, krompirjeva espuma, prah iz čilija in paradižnika, kreša in čips sladkega krompirja
mak govedina viski od
Avtor slike: UME
-
Skywalker 2015 Vino večera: Vino Kupljen, Skywalker 2015, magnum, suho, Štajerska Slovenija
Samov prvi rdeči cuvee, z njegovim podpisom, iz srca. Zvrst merlota (90 odstotkov), modrega pinota in modre frankinje. Najboljši štajerski merlot!
skywalker kupljen od
Avtor slike: UME
Tags:
festival lent,
festival ulična hrana,
igor jagodic,
miha dolinar,
milka,
modri pinot,
ščurek,
sladolent,
street food,
strelec,
uroš štefelin,
vila podvin,
vino večer