Srček za ljubljansko-italijansko restavracijo Mirje s Tržaške – Pozdravi s pizzo, nasiti s paštami in prepriča s cannoli

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

V Sloveniji vsi ponujajo ”italijanske specialitete”, a nihče ni ”pravi Italijan”. Slovenija ima nekaj dobrih picerij, druge jedi (in njihovi gostje) pa so le za caprese-bolognese-milanese. Vsaj ljubljansko Mirje pa skuša spremeniti to dolgočasje!

Mirje govori italijansko z ljubljanskim dialektom, a se mu pozna še nekaj ”celjanščine” … Zato na začetku Tržaške sicer ni čisto tako kot v Trstu, toda zato je vsaj malo tako kot je tudi na Siciliji.

Spet pice… Tudi v Italiji ni ristoranteja brez krušne peči, le da v Mirju v njej po slovenski navadi ves dan gori. Pizze so dobre, tudi zato, ker so iz ”ogljevih” droži, kar pa pove že kuharjev pozdrav v obliki belo-črnih-vročih štručk. Mirje kandidaturo za vašega najljubšega slovenskega Italijana oznanja s sveže pripravljenimi omakami čez hišne testenine, vas ne razočara s kosili in vam sočno zapeče zrezke ter bifteke, toda prepriča vas šele s sladicami, med katerimi so najbolj dolce vita cannoli.

mirje burrata pršut2

Na Mirje opozarjamo tudi zato, ker poplava ”italijanskih” restavracij počasi usiha, zato prihaja čas za prave specialiste. Mirje ima sicer največ navijačev z Mirja, med mladino, uslužbenci, prijatelji in zaljubljenci, toda, ker je tako blizu, se da tja pobegniti (pred turisti) tudi iz centra, saj je polepšalo ambient, zgradilo atraktivno ”verando” ob parkirišču, ima dobro postrežbo, zna z vini (in coravinom), pa še vsaj eden od šefov je vedno tam.

mirje rižota jurčki pokrovača

Rad Dobrojem priporoča: ”Tisti, ki vedo, kje v Ljubljani je Mirje, ker tukaj stanujejo, delajo ali hodijo v šolo, imajo blizu do dobre italijanske gostilne. Za vse druge pa je že čas, da spoznajo, kje zaviti s Tržaške in kaj so cannoli.

Ocena, 1 srček: Ko Mirje pravim pizzam, svežim paštam, korektnim bisteccam in dolce sladicam doda prijazno postrežbo in primerno vinsko ponudbo, se tudi brez tre colori, plastičnega kiča, prižganega televizorja in sladkobnih canzon dvigne nad povprečno slovensko znanje kuharske italijanščine. Zato je Mirje slovensko-dobra italijanska restavracija, ki ji do ”najboljšega Italijana” manjka ”le” to, da na začetku Tržaške (še) ni oštarija z njihovega konca.

 

Restavracija Mirje

 

 • Restavracija

  V paviljonu za kadilce, pred krušno pečjo za pizze, med umirjeno-pastelnimi toni za Ljubljančane. Mirjev ambient noče biti italijansko pisan in glasen, s čimer poudarja, da ni le picerija.

  mirje jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilni list

  Ko pokličeš za rezervacijo, se oglasi: ”Italijanska restavracija Mirje, prosim!” Tako je prav in pomeni, da Mirje ve, kaj je, in to tudi želi biti. Ker poplava ”italijanskih” restavracij usiha, prihaja čas za prave specialiste. Toda jedilni list je z antipasti-prima-secondi-dolce-pizza ponudba še slovensko-klasičen. Za kaj več je potrebno naročiti.

  mirje jedilni list
  od
  Avtor slike: UME
 • Vinska karta

  Za italijansko restavracijo v Sloveniji je vinska karta zgledna; ker prevladujejo slovenska vina, vendar se tudi italijanskih najde dovolj; ker je veliko vin na kozarec, tudi višjega cenovnega razreda (coravin); ker je karta informativna (slovenske dežele, okoliši, letniki, zemljevid …).

  mirje vinska karta
  od
  Avtor slike: UME
 • Coravin

  Mnogi še ne znajo izkoristiti prednosti coravin odčepa in jih je strah odpirati dražja vina, zato je tukaj Mirje za zgled. Boljše kozarec pravega vina kot steklenica ”nepravega, za isto ceno.

  mirje vino masi donnafugata
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  Pogrinjek – kruh in namaz – zaradi kakovosti preraste v predstavitev (pozdrav) kuharja. Tapenada črnih oliv s kaprami in olivnim oljem. Dve vrsti vrhunskega olja Morgan, belica in leccino.

  mirje pozdrav olje
  od
  Avtor slike: UME
 • Kruh

  Domači kruhki, sveže pečeni iz pizza testa, dvobarvni, z aktivnim ogljem, sladki brez sladkorja, hišna posebnost, razlog da se vrneš.

  mirje štručke
  od
  Avtor slike: UME
 • Hobotnica

  Hobotnica v solati s paradižnički, narezanimi črnimi olivami, kaprami in olivnim oljem. Nekaj več v nekaj manj ponudbi antipastijev.

  mirje solata hobotnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Burrata

  Burrata in pršut z domačo figovo mostardo. Dobra burrata, zelo dobra figova marmelada, pršut San Danielle, dopadljivo zloženo, za začetek za dva, za konec k vinu za enega.

  mirje burrata pršut
  od
  Avtor slike: UME
 • Penne

  Peresniki s papriko in salsiccio, z dovolj italijanske duše in svežega vonja. Omaka, malo pikantna, gostljata, bogata z okusom, ker ni pretiravala s klobaso, zato je prevladovala paprika, a glavno je opravila čebula, tudi zato, ker je bila tako debelo narezana. Na sliki je polovična porcija, za kar nama je bilo žal …

  mirje penne salsiccia paprika
  od
  Avtor slike: UME
 • Rižota

  Gobova rižota s pokrovačami, iz dnevne ponudbe, ki se sveže in sezonsko trudi. Jurčki čvrsti, kapesanti chefovsko opečeni. Slovenska gobova rižota, toda na italijanski način.

  mirje rižota jurčki pokrovača
  od
  Avtor slike: UME
 • Tagliata

  Goveja tagliata-klasika, vključno z rukolo, vendar z dobro uležanim, zato sočnim in mehkim mesom, ki je z lastnim sokom dišeče skuhalo ”solato”.

  mirje taljata
  od
  Avtor slike: UME
 • Parmigiana

  Piščančji file z melancani alla parmigiana. Všečna, ”komfortna” jed, brez katere ne gre v italijanski restavraciji. Ker večina ne zna italijansko in v Mirje ne hodijo Italijani, je glavno, da vsi vse pojejo.

  mirje parmigiana s piščancem
  od
  Avtor slike: UME
 • Sirova pita

  Sirova pita, toda ni cheesecake, za kar poskrbita mascarpone in rikota.

  mirje sirova pita
  od
  Avtor slike: UME
 • Cannoli

  Cannoli polnjeni z rikoto, mascarpone sirom in koščki čokolade, pomočeni v sesekljane pistacije. Vsi imajo panakoto iz vrečke in tiramisu iz smetane, le Mirje pa ima (tudi) cannole.

  mirje cannolli
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 1 srček

  Ko Mirje pravim pizzam, svežim paštam, korektnim bisteccam in dolce sladicam doda prijazno postrežbo in primerno vinsko ponudbo, se tudi brez tre colori, plastičnega kiča, prižganega televizorja in sladkobnih canzon dvigne nad povprečno slovensko znanje kuharske italijanščine. Zato je Mirje slovensko-dobra italijanska restavracija, ki ji na začetku Tržaške do ”najboljšega Italijana” manjka ”le” oštarija z njihovega konca.

  mirje ekipa
  od
  Avtor slike: Mirje

 

 

Tags: , , , ,