Ocenjujemo: 1 srček za restavracijo Brič v Dekanih – Brič, ki je bil včasih Primorka, je morska restavracija kot včasih in kot je še danes v morski Sloveniji zaželeno

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

V Brič greš s točnim pričakovanjem. Veš, kaj si želiš in kaj boš. To hočeš. Zato je glavna odlika Primorkinega Briča, da to tudi res dobiš!

Primorka je bila bližje morju, toda Brič ima več prostora. Oboje pa je za takšno restavracijo pomembno. Brič, ki je bil včasih Primorka, je morska restavracija kot včasih in kot je še danes v Sloveniji, ki ljubi morsko hrano in je ponosna, da je morska dežela, zaželeno. Brič ne razočara!

brič20 hladni morski tris2

Žena še ni uspela niti sesti, ko je on že nestrpno spraševal: ”Imate ribjo juho? Kaj pa kapelunge? In morske liste? Dobro, potem ostaneva!” Šele nato je žena ”lahko” sedla. Brič je zato njuna gostilna, ko se peljeta na morje in ko gresta z morja!

Brič, ki je bil včasih Primorka, je morska restavracija kot včasih in kot je še danes v morski Sloveniji zaželeno. Iz morja ponuja vse tisto, kar in kot hočemo, želimo, potrebujemo. Brič ne razočara!

 

Ocena – 1 srček:
Brič ima vse tisto, kar si še danes pri nas predstavljamo pod pojmom morske gostilne. Seveda najprej pozdravi bazen z jastogi. Odvisno od vremena je zunaj, čeprav brez plimovanja, a zato v vinogradu, ali znotraj, kot v plesni dvorani, s prav toliko beline na naslonjalih stolov, a z vozički polnimi rib na parketu, namesto visokih pet in polnega plesišča. Postrežba je zato stara šola, ki najraje začne z: ”Danes je sveže,” namesto branja pa predlaga: ”Lahko pomagam?” Zato hrana v takšnem morskem razpoloženju nima nobenih možnosti, da razočara. Brič, ki ne komplicira, zapleta, solira, spreminja, svoje delo opravi v glavnem boljše od množice podobno morskih, a bolj površnih. Ponuja nam tisto, kar in kot hočemo, želimo, potrebujemo. Morske jedi niso marinirane le na krožniku, temveč tudi na jeziku. In vinska spremljava je sestavni del jedilnega lista.

brič20 natakar karpačo brancina2

Rad Dobrojem priporoča:
V Primorki, oprostite, v Briču, je vse še tako kot takrat, ko ste bili zadnjič tam. Primorka se je preselila med griče, zato je zdaj v Dekanih Brič nežen do vsega dobrega iz morja, ki se v Bričevi kuhinji, med koprskimi grozdnimi griči, zadrži čim manj časa.

 

Restavracija Brič

 

  • Brič

    Brič, ki je bil včasih Primorka, je morska restavracija kot včasih in kot je še danes v morski Sloveniji zaželeno. Iz morja ponuja vse tisto, kar in kot hočemo, želimo, potrebujemo.

    brič zunaj
    od
    Avtor slike: UME
  • Restavracija

    Gostom je všeč, ker je tako veliko, da vedno najdejo prostor, tako fino, da so lahko v kratkih hlačah in/ali kravatah, tako svetlo, da najdejo vse ribje kosti, in tako okrašeno, da naslednjič spet najdejo.

    brič20 jedilnica
    od
    Avtor slike: UME
  • Morska ponudba

    Je nekaj na tem, da smo (Slovenci) odvisni od morja in njegovih okusov. In tudi s to odvisnostjo je tako kot z vsako drugo – želimo čim prej in čim bolj v žilo. Brič ponuja prav to!

    brič jedilni list miza
    od
    Avtor slike: UME
  • Kruh in olje

    Dobre in sveže domače bombetke, mešanica bele in graham moke. Ob solnem cvetu je tudi olivno olje (Brič, družina Milok, Sečovlje, cuvee treh sort).

    brič20 kruh
    od
    Avtor slike: UME
  • Pozdrav

    Na krožniku v sredini namaz iz morskega psa, ob strani vložen sardon in na soncu sušen ter vložen paradižnik, prah črnih oliv, grahov kalček.

    brič20 pozdrav
    od
    Avtor slike: UME
  • Tris

    Hobotnica v solati; sipice s pinjolami, jagodami, zelenim poprom in vinsko redukcijo; morski pajek v solati. Na krožniku še borovničeva krema, krema manga in pasijonke, wakame alge in kandirana lupina pomaranče v sirupu. Naredi razliko do morskih gostiln, ki nabašejo preveč, posledično pa ima nato vse enak okus. Tukaj pa sicer klasično pripravljeno, a s čistostjo krožnika in ”ščepcem”: posebej izstopa lupina pomaranče v sirupu, vendar tudi drugi dodatki dodajajo svoje, saj ima vsak svoj okus, teksturo, konsistenco, zato omogočijo igranje.

    brič20 hladni morski tris
    od
    Avtor slike: UME
  • Karpačo

    ”Znani smo po karpaču, ki ga zmešamo pred vami,” je najava Bričeve (Primorkine) klasike, ki se je gostje nikoli ne naveličajo. Natakar prinese celega brancina, nato pa ga spretno tanko zreže in marinira.

    Restavracija Brič - karpačo brancina
    od
    Avtor slike: UME
  • Karpačo

    Spodaj je na krožniku berivka, zgoraj so solni cvet, kostanjev med (”ker je aromatičen, a najmanj sladek”) in peške granatnega jabolka. Marinada je iz sveže stisnjenega limonovega in pomarančnega soka. Klasika!

    brič20 brancinov karpačo
    od
    Avtor slike: UME
  • Rakovica

    Pljukanci so pravi, s pravim ugrizom, ne le zaradi kuhanja, tudi nežnega gnetenja, prevlečeni z omako, ki je povsem naravna, v njej je le vse najboljše iz številnih nog morskega pajka (ali oklepa rakovice …).

    brič20 pljukanci z rakovico
    od
    Avtor slike: UME
  • Majhne pokrovače

    Divji riž s kaneštrelami in istrskim radičem. Majhne pokrovače, radič in divji riž za kombinacijo, ki odločno pokaže, da ne posnema rižote, zato še bolj ostane v spominu.

    brič20 divji riž kaneštrele
    od
    Avtor slike: UME
  • Morski list

    Naše (nasploh jadranske) morske restavracije prisegajo na jedi iz pečice. To imajo radi kuharji, ki se med pečenjem lahko posvetijo drugim opravilom, natakarji, ker se lahko izkažejo s spretnostjo razkosavanja in serviranja, ter gostje, ker vedo, kaj in kako dobijo. Brič pri tem ni nobena izjema.

    brič ligenj morski list
    od
    Avtor slike: UME
  • Pasijonka

    Razstavljena kava in čokolada s svežim drobljencem mandljev in orehov, v objemu pasijonke in kokosove pene. Sladica v kozarcu, na dnu čokoladni biskvit, ob strani krema kave, čokolade in pasijonke, drobljenec z lešniki in mandlji, stepena smetana iz kokosovega mleka. Deluje ”na hitro”, a ima vsebino, zaradi treh krem in presenečenja, za katerega poskrbi kokos.

    brič20 pasijonka kava čokolada kokos krema
    od
    Avtor slike: UME
  • Ocena: 1 srček

    Brič ima vse tisto, kar si še danes pri nas predstavljamo pod pojmom morske gostilne. Seveda najprej pozdravi bazen z jastogi. Odvisno od vremena je zunaj, čeprav brez plimovanja, a zato v vinogradu, ali znotraj, kot v plesni dvorani, s prav toliko beline na naslonjalih stolov, a z vozički polnimi rib na parketu, namesto visokih pet in polnega plesišča. Postrežba je zato stara šola, ki najraje začne z: ”Danes je sveže,” namesto branja pa predlaga: ”Lahko pomagam?” Zato hrana v takšnem morskem razpoloženju nima nobenih možnosti, da razočara. Brič, ki ne komplicira, zapleta, solira, spreminja, svoje delo opravi v glavnem boljše od množice podobno morskih, a bolj površnih. Ponuja nam tisto, kar in kot hočemo, želimo, potrebujemo. Morske jedi niso marinirane le na krožniku, temveč tudi na jeziku. In vinska spremljava je sestavni del jedilnega lista.

    brič20 jedilnica
    od
    Avtor slike: UME
Tags: , , , , , ,