Ponovno ocenjeno: drugi srček za portoroško restavracijo Roses v prenovljenem butičnem hotelu Portorose in testeninski degustacijski meni avstralskega chefa

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Največja atrakcija butičnega portoroškega hotela niso (le) veterani na štirih in dveh kolesih, temveč mladi Avstralec, ki v mestu (in hotelu) vrtnic kuha najboljše primorske pašte!

roses19 pasta meni carbonara

Ne pasite zvedavosti le pri barvnem vodometu zaradi starih limuzin, ker potem ne boste spoznali tudi starih motornih koles … Potrebno je, namreč, tudi v preddverje prenovljenega portoroškega hotela, kjer nimajo le enega od zadnjih petih na svetu preživelih starih Indian motociklov, temveč tudi stare fuže s čisto svežimi tartufi. Ne le Portorose za ljubitelje starih vozil, temveč tudi Roses za ljubitelje novih – testenin.

Vsi imamo radi testenine. Toda zato tudi vsi kuhajo testenine …, ki so temu primerno vse enake. Zato Portorose ni popestril Portoroža le z novim videzom, temveč je Roses z novim chefom popestril tudi testenine z degustacijskim menijem le iz pašt, ki so zato vedno druge, čisto drugačne, sploh ne le italijanske, temveč prav tako kot istrske in primorske tudi prav tako kot chef od – daleč. Za avstralskega chefa na delu v Sloveniji je to ”fine pasta dining”, za vas na večerji v Roses pa bo to fina sprememba po vedno istih in enakih omakah.

roses19 chef luke peat

Rad Dobrojem priporoča:
”Končno nekdo, ki dokazuje, da špageti niso z bolonjeze, fuži ne s tartufato in morje ne s parmezanom. Roses je vrtnica med testeninami!”

Ocena – 2 srčka:
Tatoo na desni (delovni) roki avstralskega chefa na ustvarjalnem delu v Portorožu/Portorose je upravičen! Šepetalec pašte … Degustacijski meni iz testeninskih jedi v restavraciji Roses je pridobitev za Portorož, ker prenovljeni hotel Portorose zdaj ne vabi le hotelskih gostov, da se po kopanju, sončenju, sprostitvi, počitku okrepčajo v hotelski restavraciji, temveč tudi zunanje goste, da testenine, ki jih sicer ponujajo v Portorožu na vsakem koraku, doživijo na drugačen, kvalitetnejši in bolj prefinjen način. Pasta fine dining, skratka, kar pomeni, da je bolj fino kot v ”špagetariji”, a so to še vedno ”špageti”, torej preprosta, udobna, znana, popularna in všečna hrana.

 

Restavracija Roses

 

  • Chef

    Luke Peat je avstralski chef na ustvarjalnem delu v Portorožu, v hotelu Portorose, kjer ”šepeta” paštam.

    roses19 chef luke peat
    od
    Avtor slike: UME
  • Restavracija

    Roses je majhna restavracija s finimi pogrinjki, ki ne ponuja razgleda na barvni večerni vodomet le hotelskim gostom, temveč v ”izložbo” vabi tudi zunanje goste.

    roses restavracija
    od
    Avtor slike: UME
  • Testenine

    Na kratkem a la carte jedilnem listu je tudi dovolj dolg spisek testenin, da lahko Roses ponuja degustacijski meni zgolj iz pašt.

    roses19 miza pasta meni
    od
    Avtor slike: UME
  • Pogrinjek

    Sveži kruhki (baguette d’epi), solni cvet in oljčno olje Lisjak. Znani istrski oljkar spremlja z aromatiziranimi oljčnimi olji celoten degustacijski meni.

    roses19 pasta meni kruh
    od
    Avtor slike: UME
  • Pozdrav

    Mini grižljaj, stebelna zelena, sir s plesnijo in suhe fige. Za ”polkrat” v usta, sicer zelo mini, a saj je najvažnejši dober namen.

    roses19 pasta meni amuse
    od
    Avtor slike: UME
  • Macancini

    “Macancini” z raznolikimi siri; dimljeni cheddar sir in gorgonzola, oblikovani v kroglice – cmoke, panirane in ocvrte v olju. Spodaj sirova omaka in hrustljava dekoracija ocvrti laski korenja. Chefova variacija ameriške klasike Mac and cheese, makaronov s sirom. Uspešna preobrazba, dopadljivo, všečno, torej dobro. Sprva začudi, zakaj tako težka jed že na začetku, toda dejansko je dovolj rahla, da je prav to njena odlika.

    roses19 pasta meni macancini
    od
    Avtor slike: UME
  • Lazanja zvitek

    Goveja lazanja v spomladanskem zavitku s sriracha omako. Polnilo je natrgano goveje meso, za sočnost je bešamelna omaka, zavito v testo in ocvrto. Če bi bil le zavitek, bi bilo preveč fast food, tako pa je zraven sirova omaka, ki daje jedi finost in prepoznavnost s pikantnostjo v okusu in z barvo ter obliko (”rumenjak”) v izvedbi.

    roses19 pasta meni lazanja zvitek
    od
    Avtor slike: UME
  • Carbonara

    Namesto sušenih svinjskih ličnic (guanciale) je istrska panceta, hrustljavo opečena. Namesto ribanega parmezana je parmezanova krema. Špageti so domači. Jajce (rumenjak) ohranja emulzivnost. Okus zaokroži pri mizi pokapljano olje s česnom Lisjak. Špageti so atraktivno zviti. Primer chefovske nadgradnje jedi, ki jo imajo vsi, a ima pri vseh manj skupnega z originalom kot ta jed, ki gradi nadokus na tem, da ni originalna carbonara.

    roses19 pasta meni carbonara
    od
    Avtor slike: UME
  • Fuži

    Vsi imajo fuže s tartufi, toda povsod so enaki ali pa slabši. Dokaz, da je Rosesova prihodnost v takšnih paštah, ki imajo domače poreklo, a so zaradi chefa drugačne, nadgrajene, posebne. Dobra zgodba starih fužov in njihove prvotne oblike, dobra testenina, ki ima ugriz (in v stiku tudi preveč trdote), dobra oblika, ki zadržuje omako, dobra omaka, ki podpira tartufe, decentno s tartufi, ki imajo svojo vlogo, niso le okrasek.

    roses19 pasta meni fuži črni tartufi
    od
    Avtor slike: UME
  • Beli tartufi

    Z dodatkom (5 evrov) so lahko v sezoni tartufi tudi beli, da še bolj zadiši in so fuži še bolj fini.

    roses19 pasta meni fuži beli tartufi
    od
    Avtor slike: UME
  • Hobotnica

    Široki rezanci s hobotnico v XO omaki, peteršilj, limeta. Umamija polna pekoča omaka. Kitajskemu vzoru dodan še okus curryja, limeta vse osveži. Jed, zaradi katere je potrebno v Roses!

    roses19 pasta meni rezanci hobotnica XO
    od
    Avtor slike: UME
  • Osso buco

    Njoki, osso buco ragu, parmezanova pena, bazilika. Mozgova kost doda posebnost, ker brez nje bi bil le ragu, sicer lepo sočen, zaradi želatinasto-kitaste goleni. Chef je finost dodal s parmezanovo peno na vrhu kosti.

    roses19 pasta meni njoki osso buco
    od
    Avtor slike: UME
  • Cmok

    Ocvrti cmok, polnjen s slivami, krema, vanilijev sladoled.

    roses19 pasta meni cmok
    od
    Avtor slike: UME
  • Drobljenec

    Crumble hruške in maline z whiskey kremo. Sladica v pašta degustaciji je sicer cheesecake.

    roses19 pasta meni crumble
    od
    Avtor slike: UME
  • Vrtnice

    Cheescake v obliki vrtnice, čokoladna zemlja z mandlji, pena limete in limone. Sirove (ameriške) pite so trenutno moderne, zato so povsod enake in s tem večinoma slabe. Ta pa ima zgodbo, v čast Portorožu in hotelu, in z njo drugačnost. Prijetno presenečenje tudi zato, ker pričakuješ obilnost in težo, dobiš pa miniaturnost in lahkost.

    roses cheesecake
    od
    Avtor slike: UME
  • Ocena: 2 srčka

    Tatoo na roki avstralskega chefa je upravičen! Šepetalec pašte … Degustacijski meni iz testeninskih jedi v restavraciji Roses je pridobitev za Portorož, ker prenovljeni hotel Portorose zdaj ne vabi le hotelskih gostov, da se po kopanju, sončenju, sprostitvi, počitku okrepčajo v hotelski restavraciji, temveč tudi zunanje goste, da testenine, ki jih sicer ponujajo v Portorožu na vsakem koraku, doživijo na drugačen, kvalitetnejši in bolj prefinjen način. Pasta fine dining, skratka, kar pomeni, da je bolj fino kot v ”špagetariji”, a so to še vedno ”špageti”, torej preprosta, udobna, znana, popularna in všečna hrana.

    Roses se je sicer specializiral na ”vsakdanjo hrano”, toda njegove pašte niso vsakdanje, temveč posebne – ker so Lukove (avtorske) in ”fine” (chef, ambient). To ni le nekaj jedi, ki bi odobrovoljile, temveč je celotna (testeninska) zgodba z drugačnostjo, posebnostjo, idejami na vsakem krožniku.

    roses19 chef luke peat
    od
    Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , ,