Ocenili smo gostoljubno pohorsko turistično kmetijo Pri Kovačniku iz Planice nad Framom – Srček za sodobno-domačo pohorsko kuhinjo

Piše: Uroš Mencinger

 

Vrata v kuhinjo so vedno odprta, da se vidi in duha. V jedilnici je polno, staro in mlado, veselo in glasno. Tukaj se vsi poznajo, saj se otroci skupaj igrajo, starši pa družno mlaskajo. V izbi ob peči je skrbno pogrnjeno. Vse je tako domačno, a hkrati je prtiček lepši kot na gostiji, pribora je več kot marsikje v dolini in aperitiv je obvezen, saj pladenj vabeče ponuja, žajbljev liker, smrekove vršičke, borovničke in še metin sok.

Narezek je prava holcarska južna, na kosilo so vabljeni tudi vegetarijanci in celo vegani, koline so hišna posebnost, vedno so pohorski pisker, gobova juha z ajdovimi žganci, golaž s polento, da pa vam do prihodnjič ne bi bilo preveč dolgčas po Planici, je za domov za poln prtljažnik. Na leseni deski so zaseka, jetrna pašteta, bučni namaz, zeliščna skuta, domača salama, pohorska bunka in Frešerjev mladi sir. Pa je ”le” pozdrav, toda iz kuhinje, ozimnice, hleva, s kmetije in domačije. Tako se vošči: ”Dobrodošli!” Šele potem se začne …

Rad Dobrojem priporoča:
V Šternovi hrani, steklenicah, ozimnici, domačih zdravilih in v pohorskem zraku je vse to, kar raste na Kovačnikovem zeliščnem vrtu: angelika, jagodnjak, drobnjak, luštrek, komarček, rabarbara, citronka, smilj, abrašica, sivka, zlata rozga, slez, hermelika … in še 50 drugih zeli. Zato je to prava (in) domača (pohorska) hrana!

Več: Pri Kovačniku, Planica nad Framom

 • Prvič

  Šest let je že minilo … Zato veseli, da se Pri Kovačniku ni, pravzaprav, nič spremenilo, pa čeprav smo bili takrat veseli enkrat, tokrat pa kar trikrat!

  Prvič, ker je to, da je še vedno enako (dobro), najboljše, kar se ti lahko ob ponovnem obisku na kmetiji zgodi. Seveda, sin že toči vina, zajčki so se še bolj razmnožili in Šternovi so dobro prebrali, kar smo takrat zapisali, zato so krožniki še lepši, jedi še bolj ambiciozne, ponudba še bolj dodelana, a zato ni parkirišče nič večje, le za obisk je potrebno malo prej poklicati.

   

  štern kovačnik jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Drugič

  Drugič veseli, ker so pred šestimi leti nekateri čudno gledali, kako lahko turistična kmetija za ocvrtega piščanca in koline dobi kar štiri (Nedelove) sončke, zdaj pa jih ima toliko tudi prvi sosed in danes obisk na pravih turističnih kmetijah ni več povezan le s količino (na krožnikih), temveč s kakovostjo. Štern ima za to nemajhne zasluge!

  štern kovačnik jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Tretjič

  In še tretjič zato, ker je še vedno ostala tista pristna preprostost! Če bi Kovačnikovi hoteli še več, namreč, ne bi bilo več tako dobro. Potem bi začeli preveč tekmovati z dolino in preveč modernizirati svojo kuhinjo. Kajti sem gor greš zato, ker veš, kako bo! Da bo, tako kot zadnjič, dan Pri Kovačniku spet prekratek, saj so pladnji, keramično domačni in vedno topli, ko ob velikem štedilniku čakajo, da jih mama Angelca polno naloži z vsem, kar zraste 700 metrov visoko na Pohorju, preveliki, noči na turistični kmetiji Šternovih pa prekratke, ker je na spisku snahe Barbare še toliko domačih dobrot, da je potrebno hitro vstati.

  štern kovačnik miza
  od
  Avtor slike: UME
 • Pogrinjek

  Vrata v kuhinjo so vedno odprta, da se vidi in duha. V jedilnici je polno, staro in mlado, veselo in glasno. Tukaj se vsi poznajo, saj se otroci skupaj igrajo, starši pa družno mlaskajo. V izbi ob peči je skrbno pogrnjeno. Vse je tako domačno, a hkrati je prtiček lepši kot na gostiji, pribora je več kot marsikje v dolini in aperitiv je obvezen, saj pladenj vabeče ponuja, žajbljev liker, smrekove vršičke, borovničke in še metin sok.

  štern kovačnik pogrinjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Ponudba

  Narezek je prava holcarska južna, na kosilo so vabljeni tudi vegetarijanci in celo vegani, koline so hišna posebnost, vedno so pohorski pisker, gobova juha z ajdovimi žganci, golaž s polento, da pa vam do prihodnjič ne bi bilo preveč dolgčas po Planici, je za domov za poln prtljažnik: marmelade, rabarbara z jagodami ali jabolki, borovnica, aronija, sliva, hruška, jagoda, malina, brajda s cimetom, kostanj in bezgove jagode, zeliščni in božični čaj mame Angelce, čemažev pesto, bučni namaz, Kovačnikova začinka, sirupi, sokovi, suhe mesnine, pohorska bunka, klobasa, salama, jetrna pašteta, zaseka, ocvirki, maslo, piškoti tete Barbke, kruh, krekerji.

  štern kovačnik vina
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  Hišni kruh je iz krušne peči, rženko pa je z drožmi. Zraven so na leseni deski zaseka, jetrna pašteta, bučni namaz, zeliščna skuta, domača salama, pohorska bunka in Frešerjev mladi sir. Pa je ”le” pozdrav, toda iz kuhinje, ozimnice, hleva, s kmetije in domačije. Tako se vošči: ”Dobrodošli!”

  štern kovačnik pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Hrbtiščeva juha

  Po goveji juhi se kosilo spozna, a po hrbtiščevi se spozna gostija! Zato se rezancem pozna, da so rezani na roke, jetrnim zvitkom pa, da so mamini.

  štern kovačnik goveja juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Krompirjeva juha

  Še krompirjeva juha ni kar tako, saj ima zraven nabodalo s – krvavico. V tem je Kovačnikov srček – vsaka jed ponudi nekaj več. Zato je potrebno še omeniti, da so se zlate kroglice sicer zmočile, toda tudi te so bile domače.

  štern kovačnik krompirjeva juha krvavica
  od
  Avtor slike: UME
 • Mlada govedina

  Topla (mesna) predjed se pohvali. Naše govedo je bio, mlado in se prosto pase, zato v ustih čutiš, da je – meso. Zaradi tega bi se sicer lahko mehčalo (v sous vidu!) še kaj več kot 12 ur (na 58 stopinjah). Kvašen ajdov štrukelj še vedno krasi skuta naše krave Miške. Za kuhana jabolka pa gospodar odpre steklenico dobrega rdečega vina.

  Kaj, potemtakem, pa dobijo pri Kovačniku vegani? Iz pire je v lončku za jutranjo ječmenovo kavo ričota s pohorskimi jurčki in lisičkami.

  štern kovačnik govedina ješprenj
  od
  Avtor slike: UME
 • Solata

  Ve se, kajne, da je v gostilni potrebno naročiti solato, da zveš, ali je res domača. Na kmetiji tega sicer ni potrebno preverjati, saj ima Šternova kar 35 hektarjev, je pa solato vseeno potrebno pojesti še pred glavnimi pladnji. Ker je tako sveža, namreč pripravi, saj bo potem za obe roki dela. Sicer pa ni solata, temveč babičin solatni krožnik.

  štern kovačnik solata
  od
  Avtor slike: UME
 • Kosilo

  Za takšno kosilo bi se na pohorsko Planico lačni vozili tudi med tednom. A ne gre (vedno), ker potem ne bi bilo več tako domače in Šternovo. Gospodinja pojasni: ”Hočemo, da večino pridelamo sami, drugo pa kupimo na okoliških kmetijah.” To je pristno!

  Torej je piščanec s kmetije Pesek, pripravljen pa je po Kovačnikovo, zato so temni kosi hrustljavo ocvrti, beli pa zviti v rulado, povaljano v čemažu. Svinjske pečenke je pozimi dovolj, zato je ena polnjena s slivami, druga pa s kruhovim nadevom. Pomembno je tudi, da nič ne gleda čez rob, saj raje pomijejo pladenj več, zato so na drugem le priloge: pečena gomoljasta zelenjava, hruške debeluške z zdrobom, zavitek iz pirine moke s kislim zeljem, pražen krompir na čebuli.

  štern kovačnik meso
  od
  Avtor slike: UME
 • Pojedeno

  Kako je bilo? Tako!

  štern kovačnik ostanki
  od
  Avtor slike: UME
 • Gibanica

  Pohorska gibanica mame Angelce je z domačo skuto, zraven sta njeni marmeladi, jagodna in borovničeva. Tukaj ni kaj dodati. S polnimi usti se ne govori.

  štern kovačnik gibanica
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , ,