Ocenili smo restavracijo Center iz Lesc, ki je z globalnega prešla na lokalno in skrajšala jedilni list, da so njeni gostje povišali svoje želje

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

Ko ti znani/vrhunski slovenski chef priporoči obisk restavracije Center, kamor sam rad zahaja na malico, jo najprej zaman iščeš v centru Lesc, potem pa si na parkirišču začuden, kam te je poslal. Začudenje se nadaljuje na terasi, ki je za sobotno kosilo nabito polna velikih družb, in v notranjosti, kjer je solatni bife iz menze sredi beline, že pogrnjene za poroko. Toda, ne pustite se zavesti.

Restavracija Center - ambient

Center je restavracija na parkirišču, z veliko tablo na strehi, teraso na nogometnem igrišču in solatnim bifejem v jedilnici, ki pa prijetno preseneti! Saj se je že dolgo vedelo, da sestra in brat znata kuhati, a to znanje se je dolgo izgubljalo v ambientu, ponudbi, posploševanju in prilagajanju. Nato pa je zmagala želja po članstvu v Okusih Radol’ce in med najboljšimi, zato se je zgodil odločen rez … A zanj ni le Center skrajšal jedilnega lista, temveč so hitro tudi njegovi gostje ”skrajšali” svoje želje. Zdaj se ve, kdaj (in zakaj) se gre v Center na malico ali hitro kosilo, kdaj pa se za obisk v Centru ”zlošči čevlje”. Z odmikom od globalnega in poudarjanjem lokalnega, z manjšim jedilnim listom in večjim chefovskim vplivom, je ”restavracija za malice” postala tudi gostilna s srčkom!

Rad Dobrojem priporoča:
Če pod takšno tablo, ob tako velikem parkirišču, na takšni terasi, med toliko gosti, ne boste za isto mizo naročali eden madžarskega golaža, drugi grškega girosa, tretji italijanske pizze, četrti ameriškega burgerja, peti argentinskega steaka in šesti avstrijske pečenke s slovenskim praženim krompirjem, boste zadovoljno in radovedno skakali od hoda do hoda, od tradicije do sodobnosti, od malice do finih domačih in lokalnih jedi tudi vi.

center19 marinirana postrv

Ocena – 1 srček:
Preizkusili smo peklan goveji jezik, mariniran file postrvi, želodovo juho, domače njoke, sulca, pirino tortico in vsaka jed je bila chefovsko prepoznavna in za en srček, a pri tem ni zanemarila, da se želijo Centrovi gostje predvsem dobro in ”varno” najesti. To pomeni, da chefovstvo ne prestraši ”navadnih” jedcev, temveč jim izvabi sitostno-zadovoljni nasmeh, dobrojedcem pa zadovoljstvo, da je še en srček več.

 

Restavracija Center

 

 • Kruh

  Ker je Center tudi picerija, so namesto kruha sveže pečene štangice iz testa za pizzo. Teknejo, ker zunaj hrustljajo, znotraj pa so mehke. Nisva poskusila, a najbrž tudi pica ni slaba.

  center19 kruh
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  Espuma kislega mleka s prahom sušenih jurčkov, na korenčkovem čipsu z domačim kislim zeljem. Če ne že prej, zdaj veste, da tukaj niso le malice in pice.

  center19 pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveji jezik

  Peklan goveji jezik, z rdečim zeljem, gorčičnim sladoledom in bučnim oljem, v prahu in oblivu. Slika na krožniku, ki ima domač, tradicionalen okus.

  center19 jezik
  od
  Avtor slike: UME
 • Marinirana postrv

  Postrvi so polne slovenske gostilniške hladne predjedi. Ponavadi so dimljene, če so toplo, so puste in dolgočasne, če hladno, potrebujejo pravo spremljavo. Le včasih so marinirane, toda le v Centru tako, da je postrv ponosna! Prava kombinacija nežnosti in svežine, s pomočjo ksiline in hrustljavosti.

  center19 marinirana postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Želodova juha

  Pozabite na fižolovo, če pa je lahko želodova še boljša.

  center19 želodova juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Domači njoki

  Primorski njoki iz gorenjskih sirovih štrukljev, z okusom postrvi, v sirovi omaki in hrustljavi dekoraciji (koža).

  center19 njoki s postrvjo
  od
  Avtor slike: UME
 • Lignji in jurčki

  Lignji in jurčki na žaru. Všečna jed, zaradi glavnih sestavin, ki jih imajo pri nas vsi radi, postrežena atraktivno, pečeno pravilno. Če že lignji, potem drugače.

  center lesce lignji jurčki z žara
  od
  Avtor slike: UME
 • Sulec in trdinka

  Sulec iz Zupanove bohinjske ribogojnice je v Lescah dobil spremljavo koromača, v solati in ”pečenki”, česar je bila najbolj vesela gorenjska polenta iz avtohtone trdinke. Sulec je uspešno zamenjal tako postrv kot brancina!

  center19 sulec
  od
  Avtor slike: UME
 • Steak

  Black angus steak, zraven zelenjava, pomfri in BBQ omaka; servirano na leseni deski. Zelo solidno meso, z dobro, predvsem, skorjo, a presenetila je zelenjava, ker ni bila klasika (brokoli, patišon bučka, cvetača, paradižnik) in ker ni bila prekuhana, temveč lepo al dente. Omaka všečna in značilna, postavitev na desko vabeča. Dober steak, na katerega se spomniš, ko si spet lačen mesa in do Centra ni predaleč.

  center lesce angus steak
  od
  Avtor slike: UME
 • Pečenka

  Telečja nadevana prsa in pečenka, postreženo ”v zrak” in na sodobnem krožniku, ker se ob poceni kosilih in hitrih malicah Center ne more iti še ”pristnosti” domače gostilne.

  center lesce polnjena telečja prsa
  od
  Avtor slike: UME
 • Pirina tortica

  Pira je bila avtorju le izgovor, da je s sezonskimi sestavinami lahko ustvarjal oblike, konsistence, teksture in temperature. Takšna je dobra restavracijska sladica!

  center19 pirina tortica
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 1 srček

  Leški Center je v letu 2019 naredil pomembno transformacijo. Polna gostilna, zaradi malic, poceni kosil in široke ponudbe, ki ni nikogar pustila lačnega, je postala presenečenje Okusov Radol’ce, ko sta se sestra in brat končno odločila, da ne bosta le kuharja, temveč prava chefa. Saj sta že takrat znala kuhati in pokazati tui chefovstvo, a to znanje se je izgubljalo v ambientu, ponudbi, posploševanju in prilagajanju. Potrebovala sta, torej, impulz, da sta naredila rez, ki sta ga že dolgo načrtovala, a zanj ni bilo nikoli dovolj odločnosti. Z odmikom od globalnega in poudarjanjem lokalnega, z manjšim jedilnim listom in večjim chefovskim vplivom, je ”restavracija za malice” postala tudi gostilna s srčkom! A sestra in brat še nista rekla zadnje, hočeta, namreč, vsaj še en srček!

  center chef Martin Gluščič Špela Gluščič
  od
  Avtor slike: Restavracija Center
Tags: , , , ,