Pri lovcu v bohinjskem hotelu Kristal lovijo z umetnostjo in čokolado – Srček za bohinjske okuse s chefovim podpisom – Mama za mohant in čokolado, brata za ribe, jelene in vina

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Na začetku Ribčevega Laza se ne vidi jezera in Kristal ni ime mondenega smučarskega hotela. Toda to je sreča, saj je imel stari oče prav, ko je učil, da ”sta najpomembnejši stvari v življenju dobra družba in okusna hrana”. Zato se Lovec ne zmeni za turistični vrvež in zato je njegov jedilni list le na eni strani.

Ker Lovca nismo poznali in o njem nič slišali, nismo veliko pričakovali. Ker smo prišli v času kosila, ko gredo hotelski gostje raje na izlet okrog jezera, smo se zbali, da je zaprto. Potem pa si je prvi brat zavezal natakarski predpasnik in drugi kuharskega, da je bilo ”with art in the heart”, kot sporočajo Lovčeve umetniške stene, torej za srček!

lovec bohinj mohant

”Ko vstopite, iz kuhinje omamno zadiši po lovskih in ribjih specialitetah,” se zdi kot pesniško pretiravanje spletne strani. Saj že ime drugje prestraši, da bo divji prašič žilav in bo jelen utopljen v omaki. A na Kristalovem vrtu žubori potoček, v Lovcu pa ne diši po lovu, temveč čokoladi. Kje ste se skrivali, da smo vas šele zdaj spoznali?!

Rad Dobrojem priporoča:
Pri lovcu je ena od treh bohinjskih kulinaričnih postojank (še Resje z dvema srčkoma in Triglav z enim), ki niso le za bohinjske goste, ki so že tam in so se že naveličali množice. Toliko srčkov je namreč že zadosten razlog, da zaradi njih preživiš prometno gnečo Bleda ali pa s primorskega konca skozi bohinjski predor doživiš edini slovenski avtovlak. Cilj je zato znan.

lovec bohinj hladno dimljena postrv2

Ocena – 1 srček:
Okrog jezera je dovolj gostiln, ki z velikimi tablami oznanjajo, da ne lovijo postrvi in sulcev, temveč množičnost in turiste. Hotel Kristal pa ni ob jezeru in v njegovi restavraciji niso le lovci, zato Lovec z mohantom iz čokoladnice, gosjim karpačom na Tonejčevi skuti, jelenom na trdinkini polenti in bratoma, ki sta si dobro razdelila, kdo je v kuhinji, kdo pa med gosti, oznanja, da ne lovi le hotelskih gostov, temveč tudi zahtevne. Na eni strani jedilnega lista je premalo jedi, da bi se morale prilagajati, a dovolj, da tisti, ki iščete, tudi najdete. Pri lovcu, ki ni ob jezeru, je pa sredi turističnega območja, namreč najdeš pravo, bohinjsko in lokalno zgodbo, s pravimi sestavinami in pravim chefom.

 

Restavracija Pri Lovcu

 

  • Restavracija

    Hotel je že od 1970, kar je že tradicija. Jedilnica je hotelska, s preveč mizami za srčke, toda z umetnostjo na stenah in s ”parkom” skozi steklo.

    lovec bohinj jedilnica
    od
    Avtor slike: UME
  • Terasa

    Restavracija s teraso pove, da je mladostna. Vhod nato popelje najprej v čokoladnico.

    lovec bohinj terasa
    od
    Avtor slike: UME
  • Vrt

    Na vrtu žubori potoček, za kamin so zložena drva, na stenah je umetnost in ko vstopiš, ne diši po lovu, temveč čokoladi.

    lovec bohinj vrt
    od
    Avtor slike: UME
  • Pogrinjek

    Pogrinjki so fini, vendar ne prefini. Mize so pogrnjene, prtički so iz blaga, kozarci obetajo, stoli so dovolj udobni, dnevne svetlobe je veliko zaradi ”verande”, luči niso bleščeče.

    lovec bohinj miza
    od
    Avtor slike: UME
  • Kruh

    Več vrst, tudi svež, tudi iz dopeke, a za vse to je zaslužen hotelski zajtrk.

    lovec bohinj kruh
    od
    Avtor slike: UME
  • Olje

    V pogrinjku sta ob krušnem pecivu dve vrsti ekološkega (Demeter) olivnega olja Korenika Moškon.

    lovec bohinj olje
    od
    Avtor slike: UME
  • Dimljena postrv

    Tri rezine hladno dimljene postrvi, jabolčni kaviar, olivno olje, hren, grahovi kalčki. Malo, elegantno in fino, toda ne le lepo, temveč postrv dovolj izstopa z ”živostjo”. Seveda imajo v Bohinju vsi bohinjske postrvi, toda pri tej se vidi in okusi, da vse nimajo chefa. Ni le Zupanova (kupljena) postrv, temveč je Lovčeva jed.

    lovec bohinj hladno dimljena postrv
    od
    Avtor slike: UME
  • Gosji karpačo

    z bohinjsko skuto in slovenskim olivnim oljem. Če je postrv predvsem zložena, carpaccio ni le zvit. Pravzaprav je karpačo le za to, da nadgradi ”obvezno” bohinjsko skuto, in gosji zato, da jo nagradi. Tudi dobra prezentacija na krožniku.

    lovec bohinj gosji carpaccio bohinjska skuta
    od
    Avtor slike: UME
  • Cvetačna juha

    in drobljenec z inčuni. Dnevna juha! Če pri hladni postrvi pričakuješ toplo dimljeno in pri karpaču kupljene dimljene gosje prsi, si enako prijetno presenečen tudi pri dnevni juhi. Če je to za hotelsko večerjo, ni čudno, da ima jedilnica toliko hotelskih miz (in številk).

    lovec bohinj cvetačna juha inčunov drobljenec
    od
    Avtor slike: UME
  • Skutni njoki

    in jurčkova omaka. Le pri toplih predjedeh je jedilni list pretanek, ker so vse bolj za lahko kosilo. Profesionalna izvedba klasike. Dobro in varno.

    lovec bohinj skutni njoki z jurčki
    od
    Avtor slike: UME
  • File Kristal

    File postrvi z ješprenjčkom in zelenjavo. File Zupanove postrvi v koruzni moki trdinki (mlin Košmrlj), ješprenj z zelenjavo Brez presežka, a zelo korektno in brez napak, chefovsko izvedeno, mirno pojedeno.

    lovec bohinj postrv ješprenj
    od
    Avtor slike: UME
  • Sulec

    v družbi belega fižola ter hrustljave bohinjske klobase. File Zupanovega sulca, pire belega fižola, kocke popečene bohinjske klobase. Zaradi sulca in sezone mladega belega fižola več od postrvi.

    lovec bohinj sulec fižolov pire
    od
    Avtor slike: UME
  • Mohant

    v temni čokoladi kot pralina, povaljana v konopljina semena (iz lokalne pridelave). Mohant je iz sirarne v Srednji vasi. Čestitke (mami) za nadgradnjo velike slovenske/bohinjske specialitete!

    lovec bohinj mohant
    od
    Avtor slike: UME
  • Čokoladnica

    Čokoladno presenečenje: lešnikova tortica, tortica z belo čokolado in hruško, Jaffa rezina (kandirana pomaranča v čokoladi), mlečna čokolada z ocvirki, bela čokolada s sušenim sadjem (v obliki talerja), čokoladna pralina z malino (in mohant v čokoladi). Lovčeva čokoladnica vabi!

    lovec bohinj sladica
    od
    Avtor slike: UME
  • Vinska spremljava

    Pri vhodu so na ogled v čebru, penina Bjana brut je lepo ohlajena in pravilno natočena, Medotove rebule Journey, 2018, ni v vsaki gostilni, beli pinot, 2016, Valterja Sirka je bil dober nasvet k ribi. Zazna se someljejsko zanimanje za vina.

    lovec bohinj vino čeber
    od
    Avtor slike: UME
  • Ocena: 1 srček

    Okrog jezera je dovolj gostiln, ki z velikimi tablami oznanjajo, da ne lovijo postrvi in sulcev, temveč množičnost in turiste. Hotel Kristal pa ni ob jezeru in v njegovi restavraciji niso le lovci, zato Lovec z mohantom iz čokoladnice, gosjim karpačom na Tonejčevi skuti, jelenom na trdinkini polenti in bratoma, ki sta si dobro razdelila, kdo je v kuhinji, kdo pa med gosti, oznanja, da ne lovi le hotelskih gostov, temveč tudi zahtevne. Na eni strani jedilnega lista je premalo jedi, da bi se morale prilagajati, a dovolj, da tisti, ki iščete, tudi najdete. Pri lovcu, ki ni ob jezeru, je pa sredi turističnega območja, namreč najdeš pravo, bohinjsko in lokalno zgodbo, s pravimi sestavinami in pravim chefom.

    lovec bohinj miza
    od
    Avtor slike: UME

 

Tags: , , , , ,