Hotel Triglav iz Dobrne: je hotel, a tudi gostilna, hrana je domača, toda chefinja je novodobna, najboljše jedi so iz starih receptov, vendar zato, ker so tako sodobno spremenjene

Ocenjuje: Uroš Mencinger

 

Jeseni 2015 je bilo v hotelu Triglav iz Dobrne za 2,5 sončka. Pa je bil že takrat stari hotel z letnico 1932 nizkoenergijsko obnovljen in ohranili so se tudi recepti prve Triglavove kuharice Valburge Rožanec. Bilo je vse – od sladoledov do burgerjev (s savinjskim želodcem) in pic (po 35-letni recepturi) – le ”čudeža, da skuhaš vse to in še izpolniš obljubo, na Dobrno z razlogom”, ni bilo. Dokler ni za chefinjo v Triglav prišla Spomenka Žganec … Ob tokratnem obisku je bil napredek ogromen!

Triglav je hotel, ki ima 15 strani jedilnega lista. Zaradi gostov, ki so penzionski, stalni, nedeljski, poslovni, zdraviliški, mimoidoči pa še dobrojedski, je to nujno. Zato nič hudega, če je na spisku konec zime še kaj jesenskega in če so lignji po želji, saj so koline kreativne, Valburgini skoraj sto let stari recepti hkrati ohranjeni in nadgrajeni, meso, ribe, siri, mesnine, žita pa so s kmetij. Tako je za manj zahtevne na žlico je postreženo v kotliču, imajo pa tudi kovača na žaru, toda oženjen je s polento, ki jo mehča Flisova smetana, in oblit z lešnikovo omako, v kateri so tartufi in kostanji, zato je tudi za bolj zahtevne drugače, na primer jagenjček v ovoju zeliščnih drobtin ali ragu divjega prašiča z lisičkami in kostanjevimi njoki ali, še bolj, jelenov hrbet s slivovo omako, karamelizirano rdečo peso in čokoladnimi drobtinami z brinovimi jagodami.

Triglavu s chefinjo Spomenko Žganec sredi Dobrne uspeva tisto, kar je v gostinstvu najtežje – ugoditi vsem! Je hotel, a tudi gostilna, hrana je domača, a chefinja je novodobna, najboljše jedi so iz starih receptov, toda zato, ker so tako sodobno spremenjene, v ponudbi je vse, da nihče ni razočaran, a tudi ne prestrašen. Vse to tudi zaradi dobrega razmerja kakovosti in cene.

 • Dobrna

  Dobrna, ki ne pozna megle in mrzlih vetrov, je s svojo zdravilno vodo, ki so jo cenili že stari Kelti in Rimljani, in Termami, ki so najstarejše delujoče slovensko termalno zdravilišče z več kot 600-letno tradicijo, razvit turističen kraj, v katerem imajo gostje, ob termalnih užitkih in zdravilnih učinkih, kaj početi tudi izven 200-letnega zdraviliškega parka. Šport, izleti, muzeji, turistične kmetije, sprehodi in pohodi … A tudi to ne bi bilo dovolj brez dobre kulinarike. Zanjo skrbi hotel Triglav, že od 1932. Zadnje čase še posebej vneto in uspešno!

  triglav dobrna ambient
  od
  Avtor slike: UME
 • Chefinja

  Jeseni 2015 je bilo v dobrnskem Triglavu le za 2,5 Nedelova sončka. Pa je bil že takrat stari hotel z letnico 1932 nizkoenergijsko obnovljen, z elegantnim paviljonom in petnajstimi udobnimi sobami, ponudba je že šla v domačno, lokalno, gostilniško smer, in ohranili so se tudi recepti prve Triglavove kuharice Valburge Rožanec. Bilo je, torej, vse – od sladoledov do burgerjev (s savinjskim želodcem) in pic (po 35-letni recepturi), od domačih tort v vitrini do pogač z ocvirki v menijih – le ”čudeža, da skuhaš vse to in še izpolniš obljubo, na Dobrno z razlogom”, ni bilo. Dokler ni za chefinjo v Triglav prišla Spomenka Žganec … Napredek je velik!

  triglav dobrna spomenka žganec
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  Prvi del pozdrava iz njene kuhinje je klasičen, skuta s šalotko, štajersko začinjena z bučnim oljem in bučnicami; drugi del pa je chefovski, majhen brioš s črnim sezamom na rezini jabolka, ki ni le sušeno, ker je dehidrirano, da je sveže-hrustljavo, in maslo z domačo piščančjo pašteto, ki je zvito v cvet. Tako da že na začetku veš, zakaj takšna razlika v pravo smer.

  triglav dobrna pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveji jezik

  Mariniranemu govejemu jeziku je nato sicer zmanjkalo sočnosti in bil je ”zakrit” z vizualnimi prilogami,

  triglav dobrna jezik
  od
  Avtor slike: UME
 • Tatar postrvi

  pa tudi toplo dimljena postrv še ni povedala vsega, toda bilo je vseeno več od lepote, ki pa je tudi niste vajeni iz zdraviliških krajev, v katerih imajo večinski gostje pač raje bolj polne, kot bolj fine krožnike. Tako je solata iz zelene, jabolk in orehov pokazala več od ”waldorfske” šole, popečen radič je bil hvaležen za čebulno marmelado, hren ni bil le modno-penast, temveč je tudi kisal in peklil, in koruzni blin je dobro podložil postrv.

  triglav dobrna postrv tatar
  od
  Avtor slike: UME
 • Valburgina juha

  A kar je bilo še za vsaj pol sončka več, se je vseeno odvilo še pred glavnimi jedmi. Najprej Valburgina juha z gobami – ker ni bila kar neka gobova, temveč sta jo podpisali obe, leta 1932 Valburga in danes Spomenka! Zato bodo gobarji v njej sicer iskali jurčke, ki so bili zanje preveč redko, fino, drobno in natančno zrezani, a dobrojedci bodo znali ceniti bogastvo zimske zelenjave, prav tako precizno ”brunoise” zrezane, kombinacijo ovsa in ješprenja, ki sta poskrbela za dišečo zgostitev, in s sirom gratinirane kape iz kvašenega testa, zaradi katerega se v Triglav da priti celo na pizzo. Seveda pa bodo tudi opazili, da se je okrasnemu jurčku na vrhu preveč poznalo odmrzovanje.

  triglav dobrna gobova juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Troje žit

  A gremo naprej. Rižota, toda iz žita, in to treh vrst, oves, ješprenj, pira, vse, seveda, iz starega Sorževega mlina. Spet, toda zimsko-logično, gostota gomoljaste zelenjave, a obogatena z močjo ocvirkov in mesnatostjo vitanjske klobase. Takšna žitna rižota si ne zasluži pohval le zaradi vsega, kar je v njej, temveč tudi zaradi tega, česar ni. Brez sladke smetane se da žito tako rižotno spremeniti le z veliko kuharskega občutka!

  triglav dobrna 3žita klobasa
  od
  Avtor slike: UME
 • Bučni flan

  Pa še bučni flan. Že zato, ker smo ga našli v meniju kolin. Po njem nas je zamikalo, da bi spoznali še takšno krvavico. A še bolj zaradi kombinacij okusov, tekstur in arom. Kako nova je lahko tudi topla rihta … Bučni flan z omako iz šalotke, domače tlačenke in pregrete smetane, na vrhu naribana dimljena rikota, zraven še hrustek iz svinjskih kožic. Če ne že prej, pa je zdaj, kajne, jasno, da je Valburga dobila naslednico.

  triglav dobrna bučni flan
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilni list

  Triglav je hotel, ki ima 15 strani jedilnega lista. Zaradi gostov, ki so penzionski, stalni, nedeljski, poslovni, zdraviliški, mimoidoči pa še dobrojedski, je to nujno. Zato nič hudega, če je na spisku konec zime še kaj jesenskega in če so lignji po želji, saj so koline kreativne, Valburgini skoraj sto let stari recepti hkrati ohranjeni in nadgrajeni, meso, ribe, siri, mesnine, žita pa so s kmetij. Tako je za manj zahtevne goveja juha babičina, na žlico je postreženo v kotliču, imajo pa tudi kovača na žaru. Toda oženjen je s polento, ki jo mehča Flisova smetana, in oblit z lešnikovo omako, v kateri so tartufi in kostanji, zato je tudi vse drugo in za bolj zahtevne malo več in drugače, na primer jagenjček v ovoju zeliščnih drobtin ali ragu divjega prašiča z lisičkami in kostanjevimi njoki ali, še bolj, jelenov hrbet s slivovo omako, karamelizirano rdečo peso in čokoladnimi drobtinami z brinovimi jagodami.

  triglav dobrna jedilni list
  od
  Avtor slike: UME
 • Bio rostbif

  S kmetije Jenšterle smo z bio-rostbifom dobili še opis, kje se živali pasejo poleti in kakšno seno, brez dodatnih krmil, prežvekujejo pozimi. Zakaj se v kuhinji avtorica s takšnim kosom mesa ni posebej ukvarjala, temveč ga je le natančno položila na žar, sta povedala okus, ki je bil mesno globok in poln, in priloga, ki je bila pestra in domiselna. Omaka iz vina in rozin, štruklji z bučo in gratinirani, bob le sotiran, med drobljencem, ki je bil čokoladen, za razburljivost v ustih in za povrh pa še hrustek iz rdeče pese.

  triglav dobrna rostbif
  od
  Avtor slike: UME
 • Račje prsi

  Račje prsi so bile pečene v svinjski masti, dopolnili so jih pirini mlinci, dušeno rdeče zelje, popečeno jabolko in omaka modre frankinje z grozdjem. Škoda, da je bil konfit premalo vztrajen in ni uspel bolj omehčati prsi.

  triglav dobrna račja prsa
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocvrto jabolko

  Sveže in preprosto ocvrti kolobarji jabolka so imeli tisti okus po domačem, na katerega Triglav prisega, s sladoledom iz malin in rdeče pese pa je chefinja dodala še svoj slog, ki sicer rad drobi (ajdov crumbe), posipava (mleti orehi), obliva (malinova omaka), a mu je potrebno priznati, da zna kombinirati.

  triglav dobrna ocvrta jabolka
  od
  Avtor slike: UME
 • Kostanj in čokolada

  Tudi kostanjevi sladici je bilo zato všeč, da so bili piškoti nadrobljeni, da je imela bela čokolada kostanjev penasti (mousse) nadev, ki ga je sladil med, in da ”smo pridobili svežino”, ko je vzorčno-informativno-prijazna natakarica dolila malinovo juho.

  triglav dobrna kostanj
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 1 srček

  Triglavu sredi Dobrne uspeva tisto, kar je v gostinstvu najtežje – ugoditi vsem! Je hotel, a tudi gostilna, hrana je domača, a chefinja je novodobna, najboljše jedi so iz starih receptov, toda zato, ker so tako sodobno spremenjene, v ponudbi je vse, da nihče ni razočaran, a tudi ne prestrašen. In vse to še z dobrim razmerjem kakovosti in cene.

  triglav dobrna spomenka žganec
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , ,