Ocenjujemo: 1 srček za rime kranjskega Soneta – Bistro kosila v več hodih in ambiciozne a la carte jedi za večerjo v sproščenem ambientu staro-nove kranjske gostilne

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Če si prišel v bistro, želiš le hitro, preprosto, znano, kot drugod, a ne v Sonetu, saj te na kosilo vabi vsak dan druga, pestra in trihodna rima. Če si prišel na večerjo, pričakuješ pesnika ob kupici za mizo, dobiš pa chefa ob ustvarjanju v kuhinji. Če si prišel peš, ker Sonet je v starem delu Kranja, boš odšel poskakujoč. Skratka, Sonetova rima je takšna, da je drugačna, zato za kosilo ponuja udobne jedi na vrhunski način, za večerjo pa vrhunske na gostilniški način.

bistro sonet prostor

Ko želiš morski karpačo, ga dobiš iz jakobink, škampov in kraljevih gamberov, s humusom avokada, bivoljo mocarelo, ribjimi ikrami, kandiranim paradižnikom in morskimi algami s črnim sezamom, ko pričakuješ testenine z omako, pa dobiš na izbiro domače ajdove rezance z jagenjčkom in marmelado aronije ali skutne cmočke z žafranom in črnimi tartufi. Če si povsod naročiš biftek, je tukaj v družbi pokrovače, krompirjevega blina z ajdo, zelenjave in vinske omake, če tudi na Gorenjskem pogrešaš brancina, pa se s poširanim tukaj rimajo žafranova in ribja omaka, krema korenja, pasijonka in zelenjava. Zato ne pričakuj štrudlja, ker je zvit v jabolčno vrtnico s sladoledom karamele in ajdovim drobljencem, ali lavinega kolača, ker je tukaj – vulkan.

sonet krapi2 foto matic lipar

Bistro Sonet – ajdovi krapi in gosja jetra

Rad Dobrojem priporoča:
Kranju sta doslej čast reševala Matiček, ki pa je divji, in Brioni, ki pa so kavarna. Ker so zdaj že trije, na Gorenjskem ni potrebno več le na deželo za dobrojedsko doživetje.

Ocena – 1 srček:
Gre za presenečenje! Turisti so presenečeni, da v bistroju v gostilniškem ambientu dobijo dobrojedsko izkušnjo, domačini so presenečeni, ker lahko od doma gredo kar peš na posebno doživetje, pesnik je presenečen, ker njegove rime ne zvenijo več žalostno, vsi drugi pa dobijo kodo za parkiranje v hotelu, ki po zajtrku pogrne za tri ambiciozne hode, za večerjo pa ne pesni, temveč ”le” dobro kuha.

 

Bistro Sonet

 

  • Sonet

    Če si prišel na večerjo, pričakuješ pesnika ob kupici za mizo, dobiš pa chefa ob ustvarjanju v kuhinji. V Kranju sta doslej čast reševala Matiček, ki pa je divji, in Brioni, ki pa so kavarna. S Sonetom pa so zdaj že trije, kar je dovolj, da na Gorenjskem ni potrebno več le na deželo po dobrojedsko doživetje.

    sonet jedilnica
    od
    Avtor slike: UME
  • Jedilnica

    V sproščenem gostilniškem ambientu so na belih pogrinjkih chfove jedi bolj ambiciozne od bistro koncepta.

    sonet jedilnica
    od
    Avtor slike: UME
  • Ponudba

    Bistro po Sonetovo pomeni, da se v kranjski pešconi dnevno spreminjajo vrhunska kosila v treh hodih. A la carte ponudba pa zvečer vabi v pesnikovo gostilno na dobrojedsko izkušnjo, pri kateri pa chef ne pesni, temveč ”le” dobro kuha.

    sonet miza karta
    od
    Avtor slike: UME
  • Kruh

    Več vrst, kot se za hotel spodobi, in nekaj je tudi domačega, kot se za chefa spodobi.

    sonet kruh
    od
    Avtor slike: UME
  • Kozji sir

    Mladi kozji sir, humus avokada, marinirana čičerika, prepeličje jajce, vložena sezonska zelenjava (rdeča pesa in polnjena majhna rdeča paprika), kandiran paradižnik. Že začetek pove, da chef zna, zato se tudi znajde, nekaj kupi, nekaj zloži, nekaj ponovi, vse skupaj pa mu uspe na prepoznaven način.

    sonet kozji sir
    od
    Avtor slike: UME
  • Pokrovače

    Karpačo jakobinke, škampa in kraljevih gamberov, humus avokada, bivolja mocarela, ribje ikre, kandiran paradižnik in morske alge s črnim sezamom. Veliko vsega, toda sploh ne nametano in brez smisla. Manj bi bilo sicer več, saj zdaj surovi morski sadeži pretežko nosijo, da bi lahko ”zacveteli”, toda vseeno pove, da je bil strah ob branju imen jedi in naštevanja njihovih sestavin odveč.

    sonet jakobinka karpačo
    od
    Avtor slike: UME
  • Fregola

    Fregola z mesom snežne rakovice, hobotnice in žafrana, krompirjeva krema s porom, marinirane rezine Black Angus govedine. Tudi iz te morsko-mesne zagate se je avtor uspešno izmazal. Zato, ker je podložil dovolj sočno fregolo z dovolj nežno, a zaradi pora hkrati tudi dovolj krepko krompirjevo omako, ki ji potem tudi mesna kapa ni odveč.

    sonet fregola
    od
    Avtor slike: UME
  • Cmoki

    Domači žafranovi albuminski (skutni) cmočki, tartufata, črni tartufi in tartufovo olje. Po olju se sicer spahuje in ”sveži” tartufi so vloženi, toda cmočki so zvezdniki tega krožnika, ki ni le všečen, zaradi tartufov tudi ne le vsiljiv, temveč ima v sebi tudi potencial nadokusa.

    sonet cmoki tartufi
    od
    Avtor slike: UME
  • Brancin

    Poširan file brancina, žafranovi skutni cmočki, korenjeva krema, sotirano korenje, spenjena bela ribja omaka, pasijonka in prah črnih oliv. Že dolgo ni bil ribji file tako pristen! S potencialom drugega srčka!

    sonet poširan brancin
    od
    Avtor slike: UME
  • Divji prašič

    Zarebrnica in ličnica divjega prašiča, domači ajdovi krapi, polnjeni s skuto in zelišči, krema rdeče pese, karamelizirana rdeča pesa, marmelada aronije, korenje, brstični ohrovt in kreša. Elementov na krožniku je sicer veliko, toda prezentacija dovolj diha, zato krožnik ni prepoln, jed pa ne nabita. Ker z divjačino vsega tega ni enostavno doseči, je to celo za 2 srčka.

    sonet divji prašič
    od
    Avtor slike: UME
  • Jabolko

    Štrudl po naše, je bil iskren natakar, toda tudi oblika je za srčke pomembna. Jabolčna vrtnica (karamelizirano jabolko v vlečenem testu), karamelni sladoled, karamelna omaka, jabolčni sorbet, ajdov drobljenec. Všečno in za nasmeh.

    sonet jabolčna roža
    od
    Avtor slike: UME
  • Vino

    Ko bereš jedilni list, se čudiš, kaj vse je na njem; ko bereš vinski list, pa se čudiš, česa vse ni. Ker so to ambiciozne jedi, zahtevajo vlaganje v vinsko ponudbo, tudi na Gorenjskem!

    sonet20 vinski list
    od
    Avtor slike: UME
  • Ocena: 1 srček

    Gre za presenečenje! Turisti so presenečeni, da v bistroju v gostilniškem ambientu dobijo dobrojedsko izkušnjo, domačini so presenečeni, ker lahko od doma gredo kar peš na posebno doživetje, pesnik je presenečen, ker njegove rime ne zvenijo več žalostno, vsi drugi pa dobijo kodo za parkiranje v hotelu, ki po zajtrku pogrne za tri ambiciozne hode, za večerjo pa ne pesni, temveč ”le” dobro kuha.

    Bistro Sonet - ambient
    od
    Avtor slike: Bistro Sonet
Tags: , , , , , ,