Ocenili smo pametne grižljaje chefa Jakoba Pintarja z Ribjega trga ob Ljubljanici – Pametna hrana, ki se ne prilagaja svoji okolici, se pa vsakemu gostu posebej

Piše: Uroš Mencinger

 

Kozarec vina. Majhna lakota. Druženje s prijatelji. Držanje za roke v kotu. Branje knjige pod lipo. Opazovanje uličnega živžava. Le grižljaj, kar mimojede. Hitro kosilo. Dolga večerja. Najprej en krožnik za dva, potem dva za vsakega, nato pa se še po sladkem ne konča in se začne lahko spet znova. Vse to pa brez pravil. Španci so za takšne želje, ki najprej nimajo lakote, potem pa preštevajo krožnike, ki se jim sprva mudi, konca pa ni, izumili tapase, TaBar pa potemtakem tabarse. In ti so prav zdaj najboljši!

Sediš pod košato lipo in opazuješ. Prav z zadnjega dela Ribjega trga je razgled na najbolj poln del ljubljanske turistične ”milje” najbolj zanimiv. Vidiš, kako jih takoj za Tromostovjem v roke dobijo animatorji, ki jim pod nos molijo jedilne liste svojih gostiln vzdolž Ljubljanice. V njih je takšna, turistična, tudi ponudba, vsem znana in ljuba, zato povsod enaka. Za isto mizo se popotniška družina z nahrbtniki slika s kranjsko, škampi, špageti in čevapčiči. Za drugo mizo so štruklji skupaj s pizzo. Ni čudno, da je povsod tako polno. Tukaj pa so mize brez prtov, na vseh pa je napis Rezervirano, in na steni piše, da je le bar, zato so krožniki tako majhni …

TaBar, ki je začel tako, da se je skozenj šlo v trgovino, je že dovolj dolgo, da ima za seboj pisano zgodovino chefov in šefov. Medtem so se Ljubljani zgodili turisti, slovenski kulinariki pa Ana Roš. Da je prav slednja redna gostja TaBara, ko jo skozi prestolnico vodi pot po svetu, je povedno. Da se v stari Ljubljani prav tukaj najboljše je, pa jih vseeno šele malo ve.

Rad Dobrojem priporoča: ”Ker je tako v kuhinji, naj bo tudi za mizo brez zavor. Naročajte pametno, to pa pomeni sproti, tako hrano kot vino. Opazujte turizem, krmite vrabce, okušajte vina, ki jih nimajo niti vinski bari, in se sproščeno družite, s prijatelji, dobro voljo ter Jakobovimi finimi grižljaji.”

TaBar

 

 • Pod lipo

  Kozarec vina. Majhna lakota. Druženje s prijatelji. Držanje za roke v kotu. Branje knjige pod lipo. Opazovanje uličnega živžava. Le grižljaj, kar mimojede. Hitro kosilo. Dolga večerja.

  tabar vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Tabarsi

  Najprej en krožnik za dva, potem dva za vsakega, nato pa se še po sladkem ne konča in se začne lahko spet znova. Vse to pa brez pravil. Španci so za takšne želje, ki najprej nimajo lakote, potem pa preštevajo krožnike, ki se jim sprva mudi, konca pa ni, izumili tapase, TaBar pa potemtakem tabarse. In ti so prav zdaj najboljši!

  tabar miza pogrinjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Ribji trg

  Sediš pod košato lipo in opazuješ. Prav z zadnjega dela Ribjega trga je razgled na najbolj poln del ljubljanske turistične ”milje” najbolj zanimiv. Vidiš, kako jih takoj za Tromostovjem v roke dobijo animatorji, ki jim pod nos molijo jedilne liste svojih gostiln vzdolž Ljubljanice. V njih je takšna, turistična, tudi ponudba, vsem znana in ljuba, zato povsod enaka.

  tabar napis
  od
  Avtor slike: UME
 • Rezervirano

  Za isto mizo se popotniška družina z nahrbtniki slika s kranjsko, škampi, špageti in čevapčiči. Za drugo mizo so štruklji skupaj s pizzo. Ni čudno, da je povsod tako polno. Tukaj pa so mize brez prtov, na vseh pa je napis Rezervirano, in na steni piše, da je le bar, zato so krožniki tako majhni …

  tabar miza rezervirano
  od
  Avtor slike: UME
 • Pametno

  Ko se sredi všečnosti in množice, med oglasnimi tablami in slovenskimi specialitetami, najde tudi nekaj takšnega, kar se sicer začne klasično – ”Ne, ne morete za večjo mizo, saj je ta dovolj velika za dva …”, a se hitro popravi, ko se gost ob svežem kruhu iz najboljše slovenske pekarne, ki je le malo višje v stari Ljubljani, zato ”ker sami ne znamo speči boljšega,” malo bolj začne razgledovati po kratkem jedilnem listu in dolgi vinski karti, je to – pametno.

  tabar kruh osem
  od
  Avtor slike: UME
 • Chef

  Mladi chef, ki je v najboljši avstrijski restavraciji stažiral ravno takrat, ko je Steirereck na tej strani dobil (vseh) šest sončkov, temu pravi ”smart food”. Ta hrana je pametna zato, ker se ne prilagaja svoji okolici, hkrati pa se prilagaja vsakemu gostu posebej. Tabarski gostje pa ob Ljubljanici nočejo ocvrtih lignjev, temveč marinirano postrv, nočejo slikati sosedovih škampov v piceriji, temveč svojo skušo na Ribjem trgu!

  tabar chef Jakob Pintar
  od
  Avtor slike: UME
 • Skuša

  Skuša je vzdolžno odrezana, da je na majhnem krožniku le njen trebušasti, torej najboljši del. Meso je čvrsto, ker je dovolj dolgo marinirano v slanici, skupaj s slanimi limonami. Po koži se izmenjujejo rezine limonove slanosti, povaljane v čemažev prah, in koščki morskih nožnic, poimenovanih kapelunge. V ocvrti list morske alge je zavita polenta, zmehčana s sirotko. Kremna omaka naokrog je solatno-zelena. To je jed, ki bi nekje drugje, za prav toliko sončkov, imela pred seboj še vsaj tri kuharjeve pozdrave, za seboj pa dolgi scenosled hodov, tukaj pa je pravzaprav spremljava vinu.

  tabar skuša
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv

  Opazuješ turizem, krmiš s hrustljavim kruhom iz kislega testa vrabce, okušaš vina, ki jih nimajo (še) niti vinski bari, in grizljaš prosojno tanko zrezane kumare, ki prekrivajo marinirano Zupanovo postrv. Je tako nežna, da ji nekaj tako dolgo manjka, dokler pod njo ne odkriješ tudi ingverja, ki pa zato, seveda, zahteva novi kozarec. Ta pa spet novo jed …

  tabar postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Petelin

  Petelin je v panko-ocvrtih kroglicah. Mesna sredica je petelinje-pusta, zato je na dnu beline krema črnega (fermentiranega) česna. Mlada špinača je vmes, okrasna in nevtralna. Pametno je jesti kar z rokami in hrustati-cmokati kar na glas. To pa je tudi bistvo TaBara, v kuhinji in za mizo brez zavor, a tako, da iz kuhinje prihaja fino, s krožnikov pa gre sproščeno. Vsak ljubi ocvrto, hrustljavo, lepo, okusno. A le tukaj je to iz petelina, s česnom, toda črnim, in s solato, vendar toplo. Če pojeste vmes kak posušeni cvet, ki kaplja z lipe, nič hudega.

  tabar petelin
  od
  Avtor slike: UME
 • Jeseter

  File jesetra, tudi on je bohinjski, je le ogret, toda por ob njem je zažgano-ožgan. Na veliki vročini novega (Kopa) žara je izgubil mladost in pridobil sladkost. Moč okusov, ki jo še povečuje nekaj iker kaviarja in od katere odzvanja drobljenje hrustka iz ”superžita” (kvinoe), blaži krompirjeva omaka. Za takšne tapase je v Španiji potrebno rezervirati vsaj tri mesece vnaprej, tukaj pa jih nosijo sproti na mizo turistom pred očmi.

  tabar jeseter
  od
  Avtor slike: UME
 • Kunec

  Saj me je kar strah dalje opisovati, da jih ne bi preveč to opazilo. Zato še dobro, da so kunčja jetra pod jabolčnimi rezinami, ki jih žlahtni rjavo maslo. Spodaj je čebulna marmelada, zgoraj pa vonj po jabolčnem žganju, ki izpareva iz omake. Videti je le tisto, kar ne pove vsem enako. Za ene je skrito, za druge pa odkritje.

  tabar kunčja jetra
  od
  Avtor slike: UME
 • Ponudba

  Ker tukaj ni scenosleda – čeprav imajo tudi chefov meni, ki pa pomeni, le, da on izbere namesto vas -, in ne pravil, je vprašanje le, koliko prostora je na sredini mize. Naročajte pametno, to pa pomeni sproti, tako hrano kot vino. Ker potem bodo središče takšnega pametnega prehranjevanja v vsakem primeru – možgani!

  tabar papir pogrinjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Možgani

  Poširani telečji možgani z barbecue omako, sladko sredico korenja, premazano s pinjencem, ocvrtim krompirjem v obliki drobtin, pa še malo majoneze iz iker in vse skupaj svetleče glazirano, da se topi, hrusta, grize in melje še z večjim užitkom, je jed, ki jo chefu Jakobu Pintarju zavidajo ne le ”ta boljše” ljubljanske, temveč tudi slovenske in fine restavracije.

  tabar telečji možgani
  od
  Avtor slike: UME
 • Pomazano

  To je, naj se ne sliši pregrobo, temveč le iskreno, škoda za turiste, za te možgane in to ”pamet” se splača na izlet v Ljubljano!

  tabar pomazano
  od
  Avtor slike: UME
 • Govedina

  Vse, kar sledi, potem ni več (takšno) presenečenje. Ker 90 dni starani govedini v žametnem telečjem fondu, s svežimi šampinjoni, rezinami črnega oreha, listi in cvetovi kapucinke, ”manjka” le beli prt in natakar, ki bi z metlico pometal drobtine.

  tabar govedina
  od
  Avtor slike: UME
 • Siri

  A je boljše tako, da slednje opravljajo vrabci, od prta pa je boljši papir, ker na njem piše, da je tudi sirov krožnik pametno naročiti. Kozji je Orešnikov, mladi sir s šatrajem in jamar sta Zidaričeva, starani sir je Kramarjev. Zorjena je tudi (lanska) jabolčna marmelada in vse skupaj hrustljavo posladkajo karamelizirani lešniki.

  tabar siri
  od
  Avtor slike: UME
 • Kocka

  Seveda tudi sladice niso ”turistične”. Skutina kocka je kokosova, potresena, s kremo in presenečenjem, v pralini so murve in mandlji.

  tabar kokos
  od
  Avtor slike: UME
 • Mlečni riž

  Ne le za otroke pa je mlečni riž z bučno in vanilijevo kremo, še eno, bolj gosto, jabolčno marmelado, in ocvrtim riževim listom. O Jakobu Pintarju boste še slišali!

  tabar mlečni riž
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 3 srčki

  TaBar, ki je začel tako, da se je skozenj šlo v trgovino, je že dovolj dolgo, da ima za seboj pisano zgodovino chefov in šefov. Medtem so se Ljubljani zgodili turisti, slovenski kulinariki pa Ana Roš. Da je prav slednja redna gostja TaBara, ko jo skozi prestolnico vodi pot po svetu, je povedno. Da se v stari Ljubljani prav tukaj najboljše je, pa jih vseeno šele malo ve. Točno, tudi to je pametno.

  tabar chef somelje
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , ,