Ocenjujemo: 1 srček za restavracijo Tiffany v novogoriškem hotelu Park – Vrhunska postrežba in morski okusi tudi za zunanje goste

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Ko pred vrati oddaš avto hotelskemu pažu, se ti za njimi ni potrebno legitimirati, ker po stopnicah v prvo nadstropje ne potrebuješ sreče, da greš v hotelu Park na večerjo s Tiffany.

tiffany restavracija

Restavracija Tiffany

Tiffany je igralniška restavracija, kar pomeni, da ima stalne goste, ki imajo znani apetit in ustaljene igralno-kulinarične navade. Tem gostom je všeč Tiffanyjevo uglajeno gostoljubje in fina, pretežno morska, ponudba mlade kuharske ekipe, ki jim daje dovolj prostora, da so le lačni ali tudi radovedni, in da so srečni, četudi brez sreče.

Toda Tiffany je tudi restavracija nad igralnico, kar ne pomeni le, da se vanjo pride po stopnicah, temveč, da se vanjo lahko gre le na večerjo. Le Tiffany vas postreže še kot v stari šoli, le Tiffany vam, če izberete pravi večer, igra med hodi, in le Tiffany ima tako velik jedilni list, da se nanj vidi tudi v temi. Pravzaprav je Tiffany razlog, da vam ni treba v igralnico!

 

Rad Dobrojem priporoča:
Ker imata isto podjetje in isto mesto kar dve podobni igralniški restavraciji, s fine dining postrežbo in chefovsko izvedbo, je kar prav, da se med seboj razlikujeta. Calypso vabi tudi zunanje goste na degustiranje chefove kreativnosti, Tiffany pa jim dopušča, da so manj radovedni, a jim je zato bolj udobno.

 

tiffany Simon Sitar

Simon Sitar, vodja strežbe v hotelu Park

Ocena – 1 srček:
Tiffany je s postrežbo, ki je še stara (vrhunska) šola, kakršnih ni več, s stalnimi gosti na ti, z novimi pa se hitro spoprijatelji. V ambientu nekdanjega blišča, ki je, torej, čisto drugačen kot doma, se zato počutiš domače. To pomeni, da so natakarji v metuljčkih, gostje pa v ”copatih”. Ob tem se kulinarični ponudbi ni potrebno siliti v ospredje, raje le izpolnjuje gostove želje. In v tem je čar Tiffanyja – kuhanje je mlado, barvito, sveže in sodobno, toda hrana ne išče sreče, temveč ostaja v območju udobja (znane sestavine, znane jedi, znani okusi), medtem ko Tiffany razvaja z občutkom ugodja.

 

Restavracija Tiffany

 

  • Tiffany

    To je čisto drugače kot je zdaj moderno, to je tako kot nekoč, česar ni več, to je velika dvorana, v katero greš na koncert ali proslavit srečo, toda zaradi gostoljubja se tudi zunanji počutijo pomembno-prijetno.

    tiffany jedilnica
    od
    Avtor slike: UME
  • Miza

    Beli, elegantni pogrinjki na prostornih mizah z udobnimi stoli. Na mizah so podkrožniki, mehki prtički, vrtnica, svečnik, solnica in poper, vodni in vinski kozarec.

    tiffany kozice goriška roža miza
    od
    Avtor slike: UME
  • Pozdrav

    Ocvrt polpet potočnega raka, marinirana bivolja mocarela, rezanci siljenega radiča, krema topinamburja, bučno olje. Pozdrav/dobrodošlica naredi vtis in je pravi amuse bouche, ki predstavi ambicioznega in veščega chefa. Kruh je belo, polnozrnato in temno krušno pecivo, ”iz majhne pekarne tukaj blizu”, pove natakar že vnaprej.

    tiffany amuse
    od
    Avtor slike: UME
  • Ribja predjed

    V poru in drobnjaku marinirane kozice, namaz polenovke, dimljen losos, marinirani  inčuni, hobotnica v solati in prah črnih oliv. Spretno zloženo, lepo za oči, sicer pa primorsko-klasično.

    tiffany ribja predjed
    od
    Avtor slike: UME
  • Goriška roža

    Hišne vložene kozice v soku limonine trave, krema pancete in topinamburja, goriški radič z malinovim kisom in karamelizirane pistacije. Meni s solkanskim radičem oziroma goriško rožo, ker je mesec jedi posvečenih temu lokalnemu siljenemu radiču, ima tudi prijazno ceno.

    tiffany kozice goriška roža
    od
    Avtor slike: UME
  • Tronketi

    Majhni njoki so hišna posebnost, ki si jo gostje radi – upravičeno – naročajo, z artičoko in jadranskimi kozicami na omaki sira brie. To ni le klasična pašta s kozicami, ki igra na všečno noto, temveč je dejansko specialiteta, zaradi artičok, ki imajo zdaj (zimsko) sezono, in sirove omake, ki jo dvigne nad klasiko, torej za 2 srčka.

    tiffany njoki tronketi
    od
    Avtor slike: UME
  • Rižota

    Morska rižota s škampi in na vrhu ocvrt škamp v kataifi (kadaif) rezancih. Res škampov, svež, pristen, dišeč, prepoznaven, ”naš” okus in res prava, zelo kremna in zato pravilno ”na žlico” rižota. Tudi za 2 srčka.

    tiffany rižota škampi
    od
    Avtor slike: UME
  • Sorbet

    Osvežitev pred glavno jedjo z gozdnim okusom.

    tiffany sorbet
    od
    Avtor slike: UME
  • File orade

    File orade na kremi brokolija, ocvrti zdrobovi žličniki s panceto, spenjena krema limonske trave. Riba ostaja v ospredju, čeprav ima krepko spremljavo, zimsko kremo brokolija, ocvrte žličnike, kremo, ne peno.

    tiffany orada
    od
    Avtor slike: UME
  • Polenovka

    Oskorjen hrbet polenovke, krema (mousse) rumene polente, glaziran koren pastinaka, pesto iz goriškega radiča in lešnikov. Z veseljem poješ, saj si vesel predvsem lahkosti, ki te dobro nasiti, a ne obleži, ostaneš pa še radoveden, saj je ideja s pestom in lešniki za nadaljnji razmislek chefa.

    tiffany polenovka radič lešniki
    od
    Avtor slike: UME
  • Milefolje in tiramisu

    Duet hišnih sladic, millefoglie s čokoladno in vanilijevo kremo (a la Tiffany) ter tradicionalni tiramisu s kremo espresso kave. Znani, klasični, povsod prisotni sladici, ki pa jima Tiffanyjeva slaščičarska ekipa (trije slaščičarji) da svoj žig, posebnost.

    tiffany tiramisu milefolje
    od
    Avtor slike: UME
  • Bela čokolada

    Več od fino nadgrajene klasike želi mousse bele čokolade s pomočjo karameliziranega radiča z mandljevim mehkim biskvitom.

    tiffany bela čokolada karameliziran radič
    od
    Avtor slike: UME
  • Vinska spremljava

    Penina Bjana rose, da ”nevtralizira maščobe” amuse boucha, k hladnima morskima krožnikoma Ščurkov beli pinot, 2017, ki je lepo presenetil, k toplim predjedem tokaj Soreli, 2017, Piro, ki je ponudil tronketom potrebno svežino, h glavnima ribjima krožnikoma Krapežev Lapor belo, 2013, zeliščni in lepo barik-zorjeni cuvee; in k moussu bele čokolade cabernet sauvignon, 2002, Vipava 1894 iz sušenega grozdja. Dobro svetovanje, sploh ne le branje z etiket, temveč resnično poznavanje vin, vinarjev, okusov in jedi. Vinska zgodba – tudi festival Park Wine Stars – je Tiffanyju pomembna in vinska spremljava je za dva srčka.

    tiffany vino krapež lapor
    od
    Avtor slike: UME
  • Ocena: 1 srček

    Tiffany je s postrežbo, ki je še stara (vrhunska) šola, kakršnih ni več, s stalnimi gosti na ti, z novimi pa se hitro spoprijatelji. V ambientu nekdanjega blišča, ki je, torej, čisto drugačen kot doma, se zato počutiš domače. To pomeni, da so natakarji v metuljčkih, gostje pa v ”copatih”. Ob tem se kulinarični ponudbi ni potrebno siliti v ospredje, raje le izpolnjuje gostove želje. In v tem je čar Tiffanyja – kuhanje je mlado, barvito, sveže in sodobno, toda hrana ne išče sreče, temveč ostaja v območju udobja (znane sestavine, znane jedi, znani okusi), medtem ko Tiffany razvaja z občutkom ugodja.

    tiffany jedilnica
    od
    Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , ,