Smučanje za okusom od koče do koče. Sneg ni več dovolj, vrhunska kulinarika je nuja. Kam na kosilo na Sellarondi?

Alta Badia je tisto najlepše smučišče največjega smučarskega kroga na svetu (Sellaronda), ki ponuja največje užitke, na snegu in izven njega. Kjer zimski dopust pomeni veliko več kot le smučanje, pa čeprav takšnih in toliko prog ni nikjer drugje, ni težko kaj delati, če ne smučaš, temveč – kaj izbrati. Vsak kraj ima, namreč, dobro označene sprehajalne poti (okrog 1 ura hoje, skupno 18 poti), ponujajo vodene pohodniške ture, sprehode in pohode z baklami, snežne ture s krpljami in smučarskimi čevlji, sankanje, smučarski tek, drsanje, plezalne stene v dvoranah, izlete s konji in kočijo, muzeje, galerije, knjižnice, zimske aktivnosti na kmetiji, kuharske tečaje ladinske kuhinje, celo uvajanje v biatlon, seveda tudi nakupovanje, seveda v trgovinah družine Kostner, ki si je smučanje v teh krajih pred 72 leti ”izmislila”, in, predvsem, veliko sproščanja na soncu Dolomitov in v velnes ter spa centrih hotelov doline Alta Badia.

Če pa smučaš, je izbira, katera proga je najlepša, še težja, zato je potrebno presmučati kar vse. Da to gre, poskrbijo smučarske koče med sedežnicami in gondolami, ki ponujajo Smučanje z(a) okusom!

 • Deset let

  V Alti Badii je letos za sladico Smučanja z okusom mineštra iz sadja in zelenjave slovenskega chefa Tomaža Kavčiča. Smučanje z okusom, ki popelje na deset smučarskih koč Colfosca, Corvare, La Ville, San Cassiana in Badie in k desetim vrhunskim svetovnim chefom, ki so zanje ustvarili vsak po eno svojo smučarsko jed, v sezoni 2018/19 praznuje deseti rojstni dan, zato v njej sodelujejo chefi, ki so v teh desetih letih pustili na snegu največjega smučarskega kroga na svetu najbolj vidni pečat.

  koča bamby tomaž kavčič
  od
  Avtor slike: UME
 • Thomas Pozzato

  Tudi na snegu je potrebno začeti z aperitivom, saj je zato v njem manj alkohola, po njem pa kar deset kulinaričnih postaj, med katerimi presmučaš vse proge Alte Badie. Ob desetletnici akcije se je chefom tako pridružil še barman. Zato je smučanje z okusom najboljše začeli na koči Jimmi, s cocktailom Al-Pino. Thomas Pozzato je v prosecco zamešal borov sirup in slivov kis ter vse skupaj pokril s peno zelenega jabolka in limone. Koča Jimmi je iz Colfosca na vrhu gondole Frara na zeleni smeri Sellaronde proti prelazu Gardena.

  koča jimmi cocktail
  od
  Avtor slike: UME
 • Matteo Metullio

  Chef Slavčka v hotelu Ciasa Salares v San Cassianu, kjer se začenja smučarsko popotovanje v spomin na prvo svetovno vojno, preko prelaza Falzareggo na Lagazuoi, Matteo Metullio bo šele letos marca dopolnil 30 let, a ima La Siriola že dve Michelinovi zvezdici, še eno pa je dobil za kreativno vodenje bara-restavracije Harry’s v Trstu, od koder je tudi doma.

  Na koči Arlara, do katere se iz Corvare pride preko Col Alta s sedežnico Arlara, se lahko v tej sezoni okrepčate z njegovo fižolovo enolončnico iz klasičnega repertoarja italijanske kuhinje, pasta e fagioli. Le da je Matteo uporabil posebne testenine, fižol začinil z rožmarinovim oljem, gosto juho okrepil z dimljeno svinjsko kračo, na vrh pa hrustljavo dodal še krompirjev čips.

  matteo metullio pašta fižol
  od
  Avtor slike: UME
 • Cristina Bowerman

  Italijansko-ameriško chefinjo, ki je pustila odvetniško kariero, da je lahko postala kuharica, smo obiskali že v njeni restavraciji Glas Hostaria v Rimu, ki ima eno Michelinovo zvezdico in 3 srčke. S svojo fluorescentno frizuro je na snegu Alte Badie skuhala tradicionalno ladinsko enolončnico z ješprenom. Seveda, po svoje. Njeno ješprenjevo rižoto z riževimi testeninami, dimljenim sirom, medom in limono lahko poskusite na koči I Tabla, kjer se stikajo smučarske poti iz Corvare in La Ville.

  koča i'tabla christina bowerman
  od
  Avtor slike: UME
 • Nicola Laera

  Na koči Las Vegas se lahko začne že z zgodnjim zajtrkom in smučanjem ob sončnem vzhodu, v najlepšem hotelu Corvare La Perli pa se lahko konča z večerjo z eno Michelinovo zvezdico v Michelovi izbi La Stüa de Michil, kjer chefuje Nicola Laera.

  Lahko pa v Las Vegasu poskusite srečo tudi opoldne, v Laerini bio-kokošji juhi so testenine passatelli, klasični italijanski jušni vlivanci, potreseni so na debelo z ovčjim pecorinom, zraven hrustlja ladinski rženi skorjasti kruh puccia, chef pa po svoje doda še šitake in limono.

  nicola laera juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Tomaž Kavčič

  Do koče Bamby je le kratek spust s Piz La Ille. Poseben preizkus je leva proga, ki je vso sezono tekmovalno preparirana, tako da lahko tudi rekreativni smučarji izkusimo trdoto, ki jo po sosednji Gran Risi vsako leto premagujejo za točke svetovnega pokala Žan Kranjec in najboljši veleslalomisti na svetu. Nagrada za ”turiste” je sladka mineštra Tomaža Kavčiča. Recept? ”Kumare, bučke, stebelna zelena, korenje in zeleni paradižnik od zelenjave, ter od sadja borovnice, jagode, maline, pomaranče, melone, jabolka in pasijonka. Potem pa se dobimo še v Clubu Moritzino na apres-ski!”

  Vse skupaj je narezano na zelo drobne in enakomerne brunoise kocke, brez dodanega sladkorja, razen tistega v vanilijevem sladoledu, ki zaokroži mineštro. Zraven Bambyjev somelje priporoča južnotirolski sauvignon, Tomi pa gin Monologue.

  koča bamby tomaž kavčič sladka mineštra
  od
  Avtor slike: UME
 • Deset chefov

  Sciare con Gusto 2019

  sciare con gusto 2019
  od
 • Koča Bioch

  Renovirana, z novo vinsko kletjo in sončno teraso s pogledom na Marmolado.

  Norbert Niederkofler iz hotela Rosa Alpina in restavracije Sankt Hubertus (3 Michelinove zvezdice): dušeno jagnječje pleče s pirejem zelene in puntarello

  koča bioch
  od
  Avtor slike: UME
 • Koča L’Tama

  Na progi Santa Croce. Stara koča s starimi ladinskimi jedmi.

  Diego Rossi, restavracija Trippa (Milano): enolončnica s čičeriko, slanikom in pečeno polento

  koča l'tama chef dino rossi
  od
  Avtor slike: UME
 • Koča I Tabla

  Tradicionalna koča na povezovalnih poteh Corvare, La Ville in San Cassiana, 2040 metrov nadmorske višine

  Cristina Bowerman, Glass Hostaria (Rim, 1 Michelinova zvezdica): ješprenjeva rižota z dimljenim sirom, medom in limono

  I Tablá by Freddy Planinschek
  od
  Avtor slike: Freddy Planinschek
 • Koča Las Vegas

  Tradicionalno in sodobno v veliki leseni koči z elegantnimi prenočišči in veliko teraso na 2050 metrih nadmorske višine.

  Nicola Laera, La Stüa de Michil (hotel La Perla, Corvara, 1 Michelinova zvezdica): passatelli testenine s pecorinom, rženim puccia kruhom v kokošji juhi s šitakami in limono.

  Alta Badia Las Vegas by Freddy Planinschek
  od
  Avtor slike: Freddy Planinschek
 • Koča Arlara

  Južnotirolske specialitete in bistro L’Pom na 2040 metrih.

  Matteo Metullio, La Siriola (hotel Ciasa Salares, San Cassiano, 2 Michelinovi zvezdici): pasta e fagilo, fižolova juha s testeninami, rožmarinovim oljem, dimljeno svinjsko kračo in krompirjevim čipsom

  koča arlara matteo metullio pašta fižol
  od
  Avtor slike: UME
 • Koča Jimmy

  Ena najlepših teras, s pogledom na gorsko skupino Sella in prelaz Gardena. Hišna grappa, odslej pa tudi cocktail Al – Pino.

  Giancarlo Morelli, restavracija Pomiroeu (Seregno, 1 Michelinova zvezdica): rigatoni s sirom, gorskimi zelišči in papaya poprom

  Alta Badia Jimmy by Freddy Planinschek
  od
  Avtor slike: Freddy Planinschek
 • Koča Pralongia

  Na velikem platoju nad Corvaro in San Cassianom, celodnevno sončenje na višini 2157 metrov.

  Gennaro Esposito, Torre del Saracino (Vico Equense, 2 Michelinovi zvezdici): polnjeni lignji z morskimi sadeži in zelenjavo

  Alta Badia Pralongiá
  od
  Avtor slike: Alta Badia
 • Koča Lee

  Ob sedežnici Santa Croce, z velikim žarom in pred vetrom zaščiteno teraso.

  Martin Dalsass, Talvo by Dalsass (St. Moritz, 1 Michelinova zvezdica): polži, kostni mozeg in špeh

  Alta Badia Lée
  od
  Avtor slike: Freddy Planinschek
 • Club Moritzino

  Najbolj mondena, elegantna in ekstravagantna koča celotnega Superski Dolomiti. Morske jedi in DJ zabava do jutra, potem pa po Gran Risi v La Villo.

  Giorgio Locatelli, Locanda Locatelli (London, 1 Michelinova zvezdica): goveje ličnice v lagrein vinu, čokolada, polenta in rdeče zelje

  Alta Badia Club Moritzino by Freddy Planinschek
  od
  Avtor slike: Freddy Planinschek
 • Koča Bamby

  Na spustu s Piz La Illa proti San Cassianu. Specialiteta rustikalne koče: ekološko meso z lastne kmetije.

  Tomaž Kavčič z dvorca Zemono, iz Gostilne pri Lojzetu (4 srčki): mineštra iz sadja in zelenjave; priporočeno vino: južnotirolski sauvignon

  koča bamby zunaj
  od
  Avtor slike: UME

 

Pri Italijanih najboljše diši

Ni več dovolj, da imaš največji smučarski krog na svetu, ki smučarje popelje čez štiri dvatisočmetrske prelaze (Gardena, Sella, Campolongo, Pordoi), skozi štiri doline (Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa, Livinallongo), v tri province (Bolzano, Trento, Belluno), z maratonskimi 42 kilometri presmučanimi v enem dnevu, v eni ali drugi smeri. Ni več dovolj, da imaš vse Dolomite od novembra do aprila zasnežene z neba in iz topov (1.200 snežnih topov). Ni več dovolj, da imaš snežne parke, tekaške centre, romantična drsališča, adrenalinske izzive. In tudi ni več dovolj, da je jajčni liker vroč, viljamovka s hruško, najlepši hlev v vsaki vasi pa spremenjen v apres ski zabavo do jutra. Ker se smučati da že tudi brez snega, ni več dovolj le kakovost snežne podlage, ki je samoumevna, temveč je vedno bolj pomembno tisto, kar je še zraven. Kulinarika pa pri tem niso le juha s cmoki ter krompir s klobaso, temveč se dopust na največjem smučarskem krogu na svetu načrtuje glede na postanke za kulinarične užitke. Če hočeš letno samo s smučarskimi kartami iztržiti 240 milijonov evrov, potem za popolno smučarsko zabavo potrebuješ tudi – najboljše kuharje na svetu! V Alti Badiji to imenujejo smučanje z(a) okusom.

 • Grill

  Najprej so bile le enolončnice. To je bilo še v času naravnega snega, ko so bili na smučiščih preveliki kuclji, da bi se lahko na smučarskih kočah preveč najedli. Odkar pa so smučarske proge postale avtoceste, žičnice pa dovolj hitre, da je gneča na snegu, ne pa več pri vstopu, je kulinarika na smučarskih kočah vedno bolj mesna. Najprej so bila le rebrca, zdaj pa so bifteki, bržole in florentinci.

  lagazuoi koča scotoni zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Šest mišelink

  Temu grill-žar-trendu se ne more upreti niti Alta Badia, ki sicer stavi na vrhunsko kulinariko, ne le v hotelih, kjer trije premorejo skupno kar šest mišelink, kar jih uvršča v najmanjše geografsko področje z največ vrhunskimi ocenami v vodilnih kulinaričnih vodičih, temveč tudi na snegu nad dva tisoč metri. Morizino sicer na žaru obrača jastoge, toda pod njim je koča Bamby, ki se hvali z lastnim ekološkim govedom, nad njim pa je koča Trausines, kjer na žaru na oglje sicer ne obračajo najboljših biftekov, a zato najdražje … Toda Trausinesov žar mojster ima tudi brata, ki pa peče še boljše in tudi ceneje. Zato se je najboljše za meso z žara dvigniti na 2778 metrov in se nato spustiti več kot tisoč metrov nižje do koče Scotoni na smučarski turi Lagazuoi.

  Na sliki: Norbert Niederkofler

  Alta Badia Norbert Niederkofler
  od
  Avtor slike: Freddy Planinschek
 • Sellaronda

  Leta 1946 je Erich Kostner podpisal pogodbo za izgradnjo prve smučarske sedežnice, iz Corvare na Col Alt. Zgrajena je bila konec leta 1947, prva v Italiji. Danes je Corvara središče največjega smučarskega kroga na svetu, ki z oranžnimi oznakami kaže smučarjem pot po Sellarondi v smeri urinega kazalca, in z zelenimi v nasprotni smeri. Sellarondo se da presmučati v enem dnevu, tudi s postanki na smučarskih kočah, ki nudijo vrhunsko smučarsko-kulinariko, zmanjka pa časa za večje odmike z označene poti.

  Alta Badia Sella Gruppe
  od
  Avtor slike: Alex Filz
 • La Crusc

  Iz Arabbe se da priti na najvišjo goro Dolomitov Marmolado (3342 m), na Passo Pordoi je dovolj prog za večdnevno smuko, najboljše smučarske koče so nad La Villo, ki ponuja tudi najbolj atraktiven spust v dolino, Gran Risa, z vmesnim smučarskim avtobusom se da priti na Kronplatz, poseben družinski smučarski izlet ponuja smučarska tura La Crusc iz Badie, ena najdaljših prog pa je Armentarola (7,2 kilometra, 1130 metrov višinske razlike), ki se začne pod vrhom Lagazuoi in konča s konjsko vprego pri kampingu Sass Dlacia.

  Alta Badia La Crusc Santa Croce Heilig Kreuz
  od
  Avtor slike: Freddy Planinschek
 • Lagazuoi

  Smučarska tura Lagazuoi, med naravo in zgodovino, je dolgi spust med gorami, ki so bile pred stotimi leti priča velike morije iz prve svetovne vojne. Danes so priča smučarske gneče, ki se začne na dnu proge Armentarola, se pri tekaškem centru postavi v vrsto za taksije kot na letališču (6 evrov na osebo), ki smučarje vijugavo potegnejo na prelaz Falzarego (2105 m), od koder gre s staro gondolo strmo na Lagazuoi (2778 m). Kjer sta bili v prvi svetovni vojni fronta z jarki in morišče z minami, je zdaj potrebno premagati ”le” 1130 metrov višinske razlike in pri alpskem zavetišču Scotoni dolgo – vrsto.

  Alta Badia Lagazuoi
  od
  Avtor slike: Alex Moling
 • Žar

  Pridite že pred dvanajsto uro in pojdite najprej na WC. Pozneje se boste namreč težko prebili do tja in še bolj nazaj. Od poldneva se vrsta za prostor na klopeh namreč le daljša in daljša, dokler ne seže vse do staj lam, ki pred smučarsko kočo zabavajo otroke, medtem ko se njihovim staršem cedijo sline po florentincih in žaru. Ti so iz govejega, ne lamjega mesa.

  Christian Agreiter je za žarom na oglje, s katerega se debelo kadi v veliko napo, žena Manuela pa med mizami, po katerih razporeja mešane plošče z bifteki, rebrci, klobasami in polento s topljenim sirom.

  lagazuoi koča scotoni žar
  od
  Avtor slike: UME
 • Mešano meso

  Meso za debele florentince prihaja od zvezdniškega mesarja Daria Cecchinija iz Toskane. Prav po zvezdniško jih obdeluje tudi gospodar, ki si poleti z motokrosom po planinah nabira moči za zimsko peko žara. V tem je mojster, ni kaj, saj je vse pečeno a point in čeprav je na leseni velik kup vsega, stejkov, rebrc, svinjskih in govejih, klobas, zelenjave, krompirja in polente, ima vsak kos svoj pristni okus in vse tako diši, da čakajočim v vrsti res ni lahko. Najboljši žar na snegu? Kdor dočaka, se strinja!

  lagazuoi koča scotoni žar mešano meso
  od
  Avtor slike: UME
 • Šmorn

  Za začetek je špeh z lastne kmetije, za konec pa šmorn z domačo slivovo marmelado. Dobro je poskrbljeno tudi za žejo, saj je na vinski karti lesene smučarske koče 2040 metrov nad morjem kar 400 etiket.

  lagazuoi koča scotoni šmorn
  od
  Avtor slike: UME
 • Konji

  Večji napori po tako krepkem kosilu niso predvideni. Gre le še malo navzdol in več po ravnem, kjer pa pomagajo Noriker konji, vpreženi v kočije, za katere k vrvem ”privežejo” po dve dolgi kači smučarjev. Najbolj naravi prijazna vlečnica v Alpah, za 2,5 evra spet spet do proge Armentarola.

  Alta Badia Lagazuoi
  od
  Avtor slike: Alex Moling
 • Scotoni

  Scotoni
  Alpe Lagazuoi 2, San Cassiano
  info@scotoni.it
  +39 0471 847330
  www.scotoni.it

  lagazuoi koča scotoni lama
  od
  Avtor slike: UME

Stare smučarske koče, skrbno obnovljene in urejene, so na vrhu vsake sedežnice in še vmes, prav vse imajo svoj stari les in prostorne terase obrnjene proti soncu, zato so smučarske proge polne le od devetih do enajstih, potem pa si je svoj sedež na dolgi in trdi klopi pred ütio (kočo) potrebno pravočasno rezervirati.

Smučarska sezona se v Alti Badii uradno začne z moškim veleslalomom za svetovni pokal v La Villi. Toda dejansko se smučanje za okusom začne že teden dni prej, s ”svetovnim pokalom” za dobrojedce. Takrat je uradni začetek Gourmet Skisafari, na katerega v Alti Badii vsako leto povabijo vrhunske svetovne kuharje.

V sezoni 2013/14 sta bili med prvimi zvezdniškimi chefi na snegu tudi Ana Roš (Hiša Franko) in Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič). Ksenija je na koči Lee pripravila paté s čebulno marmelado s ščepcem ingverja in smučarskim briošem, Ana pa na koči Piz Arlara divjačinsko kremo v kozarčku za jogurt z bližnje kmetije.

Vsak gostujoči chef pripravi po eno jed in to jed na ”njegovi” koči nato na smučarskih progah Alte Badie, med Corvaro, Colfoscom, San Cassianom, La Villo, La Valle in Pedraces, pripravljajo vso zimo.

Kako izbrati kam na smučanje? Avstrijci stavijo na povezljivost; zato bodo kmalu vso Avstrijo povezali z eno smučarsko karto. Francozi stavijo na sončenje; ko drugi po veliki noči ugasnejo naprave, se na francoskih visokogorskih smučiščih šele prav začne. Švicarji stavijo na mondenost; največ kožuhov na snegu je med St. Moritzem in Davosom. Slovenska prednost je cena … Toda pri Italijanih najboljše diši!

Katera so najbolj znana in s tem mondena smučišča na svetu? Ameriški Aspen, švicarski St. Moritz, Zermatt in Gstaad, avstrijski Lech-Zürs, Ischgl, Kitzbühel, od  olimpijskih iger leta 2014 tudi ruski Soči. Toda največje smučišče na svetu je v italijanskih Dolomitih, Sellaronda, ki povezuje Marmolado, Cortino d’Ampezzo, dolino Gardena, Canazei, Arabbo in Alta Badio. Vsak od teh krajev stavi na svoje prednosti, povsod je smuka izvrstna in kulinarika je na visokem nivoju, toda v Alti Badii, do katere je s Sellaronde potrebno malce zaviti, iz smučarskih koč najbolj pristno diši!

 • Colfosco

  S Colfosca pelje smučarska tura Planika (Edelweiss), po sončnih progah pod Sassongherjem in z najlepšim pogledom na gorski masiv Sella. Tukaj se na povezovalni gondoli do/iz Corvare srečata obe smeri Sellaronde. In smučišča Colfosca so ves dan obrnjena v sonce. Dovolj razlogov za vzpon na Col Pradat in spust po progi do koče Edelweiss. Proga je sicer črna, toda nagrada na koči je modra … Edelweiss je strokovnjak za morje, do katerega vas zvečer iz Colfosca preko snežnega mostu potegne teptalec!

  Colfosco
  od
  Avtor slike: Freddy Planinschek
 • Edelweiss

  Planika ima dve terasi. Ker sta obe obrnjeni proti soncu, je razlika le ta, da so na eni natakarji, na drugi pa jih ni. Koča Edelweiss združuje oba smučarsko-kulinarična ekstrema: samopostrežno menzo in vrhunsko restavracijo. Prva je bolj polna, v drugi pa se nikamor ne mudi.

  koča edelweiss colfosco
  od
  Avtor slike: UME
 • La Stüa

  V menzi je toliko jedi, da so za lažjo in hitrejšo izbiro kar poslikane ob skladovnici pladnjev, v Izbi (La stüa) pa so le tri lesene mize in le tri strani jedilnega lista, toda kar dvanajst listov vinske karte.

  V smučarski koči ponujajo devet penin, devet šampanjcev, trideset belih in 36 rdečih južnotirolskih vin in imajo ob Ornallaii in Tignanellu tudi merlot opoka (2012, 84 evrov) od Marjana Simčiča.

  koča edelweiss colfosco la stua izba
  od
  Avtor slike: UME
 • Pogrinjek

  Za začetek chef priporoča ”malo in mešano”, kar dvema za 40 evrov ponudi vsega od antipasti in primi v miniaturni izvedbi. Zato smo izbrali po svoje, saj je čakanje ob penjenju mehurčkov, ki iamjo na snegu to prednost, da nikoli niso pretopli, lajšalo hrustljanje puccie, ladinskega hrustljavega kruha, ki ima to prednost, da ima le skorjo in nič sredice.

  koča edelweiss colfosco pogrinjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Morje

  Čeprav se ”izbor morskih predjedi” dva tisoč navpičnih metrov nad morjem ne sliši pristno, je izpadlo originalno. Bilo je surovo, kuhano, pečeno in ocvrto. Surove kozice so svežino dokazale s cuzljanjem glave. Sveži losos je bil nežno mariniran. Polenovka je bila hrustljavo ocvrta. Folpa je bila čvrsto-voljna. Jakobinka je bila le zelo hitro popečena. Škampovi repi so bili v pekoči omaki. Za okras je bila burrata z vulkansko soljo. Pravzaprav je bilo vse to le klasika, toda tako visoko nad morjem tako sveže obdelana, da je bila vredna 20 evrov.

  koča edelweiss colfosco morski krožnik
  od
  Avtor slike: UME
 • Zelenjava

  Presenečenje na snegu so ponudili tudi lističi millefoglie, saj na smučanju ni ravno klasično, da navduši jed iz surove zelenjave. Toda testo je bilo nabreklo in krhko, kot se za tisoč lističev spodobi, krema je bila iz mladega kozjega sira, zimska zelenjava pa je bila čvrsta in mehka, sočna in (skoraj) presna.

  koča edelweiss colfosco zelenjavni millefoglie
  od
  Avtor slike: UME
 • Njok(c)i

  Škoda, da se je bilo potrebno spustiti še v dolino, saj so bile secondi jedi zelo vabljive: telečja krača v kavni omaki z lešnikovo majonezo; srnin hrbet gratiniran s pistacijami, omaka črnega ribeza in rdeče zelje z jabolki; pegatkine prsi glazirane z medom, La Ratte krompir in treviški radič; hrustljava polenovka s pirejem iz jajčevcev, burrata in prah oliv. A tudi pašti sta bili za opis.

  Krompirjevi njoki z divjačinsko omako so dokazali, da prihodnjič ne bo slaba izbira niti samopostrežni obisk Edelweissove menze. Ko so njoki tako majhni ”njoketi” in je v krompirjevem testu tudi polenta, ko je jelen tako mehek in rikota tako nežno dimljena, jed pa tako diši, chefu oprostiš, da ti za kozarec lagreina zaračunajo 6 evrov.

  koča edelweiss colfosco njoki divjačina
  od
  Avtor slike: UME
 • Linguine

  Kamutove linguine s črnim česnom, čiliji in tartarjem surovih kozic z baziliko (18 evrov) pa so nas – zmedle. Bomo Sellarondin smučarski krog še naprej načrtovali tako, da bo morsko kosilo (špageti z jastogom) v koči Comici nad Val Gardeno, ali pa bomo raje zdržali iz Corvare v smeri urinega kazalca še naprej čez prelaz in vse do Colfosca? Tanki rezanci so bili v tako črnem objemu umamija, ki ga je sicer blažila zelena podlaga pesta bazilike, da je bil surovi tartar morske svežine pravi jang česnovemu jinu. To si je potrebno izmisliti! Pašto s tako divjo anti-omako! In na vrh tako surove kozice, čisto brez chefovega dotika! Skratka, zaljubljeno nasprotje in idealno ujemanje!

  Rifugio Edelweiss
  Via Altonn 18, Colfosco
  +39 0471 836 024
  www.rifugioedelweiss.it

  koča edelweiss colfosco bevette surove kozice
  od
  Avtor slike: UME

NAJVEČ SRČKOV:

Še vedno je, seveda, apres ski hlev (Murin) v Corvari vsako noč nabito poln in peklensko glasen, toda nasproti je hotel La Perla in v njem je chef Nicola Laera (La Stüa de Michil *), ki (pol)penzionsko večerjo začne z lososovo millefoglie, z burato, puntarello (belušno cikorijo) in mandarinami, nadaljuje z rižoto z rdečo peso in plesnivim sirom, za glavno pa ponudi burger, toda iz žitaric, s topinamburjem in artičokami.

Najboljši južnotirolski chef Norbert Niederkofler v St. Hubertusu v hotelu Rosa Alpina, kuha za tri mišelinke, za chefovo mizo v kuhinji pa najprej ponudi jelenovega tatarca, ki je ujet v dehidrirano lupino topinamburja, potem pa jakobinko, ki leži na ocvrti koži odojka. Rosa Alpina, najboljši hotel iz San Cassiana, stavi pri lovu na posebne in ne zgolj smučarske goste, na svoj novi chalet. Namesto desetih novih sob so raje zgradili en, 320 kvadratnih metrov veliki chalet Zeno, luksuzni apartma z lastnim vrtom, finsko savno, jacuzzijem, veliko dnevno sobo s kaminom, barom, kuhinjo, in tremi sobami, za največ osem oseb in najmanj 25 tisoč evrov na dan. Še preden decembra zapade prvi sneg, imajo zimsko sezono že razprodano! Na lastnem vrtu z najlepšim pogledom na Dolomite je poleti še lepše …

Ciasa Salares v tem boju za najboljše stranke sodeluje s posebno čokoladno sobo s 40 vrstami čokolad in vinsko kletjo, ki ima štiri sobe in kar 1.600 različnih etiket iz vsega sveta, med katerimi ima posebno mesto zbirka najboljših slovenskih vin. Chef njihove restavracije La Siriola Matteo Metullio je (bil) najmlajši italijanski chef z dvema Michelinovima zvezdicama. Ko v Dolomitih zmanjka snega, sonca pa še ni dovolj, kuha v rodnem Trsu v restavraciji-baru Harry’s – za eno mišelinko. S svojimi starši pa gre najraje na večerjo k Mahorčiču v Rodik.

 

St. Hubertus

corvara16 hubertus sladko3
Najboljši južnotirolski chef Norbert Niederkofler v hotelu Rosa Alpina kuha za tri Michelinove zvezdice. Več tukaj.
Strada Micurà de Rü 20, San Cassiano
+39 0471 849500
info@rosalpina.it
www.rosalpina.it

 

La Stüa de Michil

Rustikalno elegantna restavracija v najlepšem hotelu Corvare slovi kot ena najbolj romantičnih v Italiji. Chef Nicola Laera kuha kreativno-ladinsko za 1 Michelinovo zvezdico.
Str. Col Alt 105, Corvara
+39 0471 831000
info@hotel-laperla.it
www.hotel-laperla.it

 

La Siriola

ciasa salares matteo metullio
Najmlajši italijanski chef z dvema Michelinovima zvezdicama Matteo Metullio v hotelu Ciasa Salares navdušuje z vrhunsko preprostostjo, ko na mladostno kreativne način združuje tržaške morske korenine z južnotirolsko visokogorsko tradicijo.
Via Pre De Vi 31, Loc. Armentarola, San Cassiano
+39 0471 849445
www.ciasasalares.it

inovativna in avtorska južnotirolska kuhinja

ZEMLJEVID

SMUČARSKE KOČE

Če se s Piz La Ville spustiš proti Corvari in se za La Brancio dvigneš na Arlaro, te čaka pasta e fagioli Mattea Metullia. Če se iz cilja preko Sponate dvigneš do S. Croce, te na gorski koči Lee pričakujejo vampi, mozgova kost in špeh v kreaciji Martina Dalsassa iz St. Moritza. Po spustu s Piz La Ile proti San Cassianu je prvo okrepčilo že na koči Bamby, kjerslovenski chef Tomaž Kavčič poskrbi za sladko mineštro … Na smučarskih kočah Alte Badie so se naveličali kuhati (le) bolonjsko omako in peči bešamelne lazanje!

38366© freddy planinschekVsa ta gostujoča množica vrhunskih svetovnih chefov ima, seveda, močan vpliv na lokalno kulinariko in dolomitsko gostinsko ponudbo. Ne samo, da v Alti Badii dve vasi premoreta kar šest mišelink in tri vrhunske gostilne (ob St. Hubertusu še La Siriola v hotelu Casa Selares in La Stüa de Michil v hotelu La Perla), tudi drugi hoteli in smučarske koče tega ne želijo le ravnodušno gledati. Da sta v Clubu Moritzino na vrhu Gran Rise specialiteti tunov tartar z ananasovim karpačom in špageti z jastogom, je vedela že Brigitte Bardot, ko se je na smučanje v Dolomite še vozila s helikopterjem. A tudi ”navadni” smučarji so deležni nadstandardne kulinarične ponudbe. Tam se dan konča zjutraj, ko goste po večerji in preplesani noči v dolino razvozijo z velikimi rumenimi teptalnimi stroji.

Morsko je tudi na Colfoscu, pa čeprav se koča imenuje Planika. Edelweiss ima zato dve terasi in dve kuhinji.

koča edelweiss colfosco bevette surove kozice2Na Piz Boe je staro kočo zamenjala moderna arhitektura pravokotne oblike iz lokalnih materialov, kamna, lesa, stekla. V sedmih mesecih gradnje na višini 2.190 metrov niso ohranili le tradicije, temveč so ustvarili tudi prihodnost. Klasični samopostrežni restavraciji so dodali še gourmet restavracijo, veliki sončni terasi še alpski lounge bar, ladinskemu narezku z zaščitenimi lokalnimi siri pa še ponudbo bogato in mednarodno založene vinske kleti. V ješprenjevi ričoti z rožmarinom smo okusili alpski sir s kontroliranim poreklom, srnin hrbet je prekrivala skorja iz orehov, tradicionalni štrudelj so dekonstruirali v kozarcu. Nič ”mišelinskega”, a vseeno dosti več od menze in dovolj, da razpoloženje ni odvisno le od debeline snežne odeje in količine prostih ležalnikov na soncu. Nekaj milijonov vredno investicijo v novo ”kočo” si je privoščila zadruga žičničarjev iz Corvare. Nepodobnost z razmerami na slovenskih smučiščih ni slučajna.

Iz Corvare pelje gondola na Col Alt. Stopiti ni potrebno niti na sneg, pa si že v koči istega imena, toda z dvema terasama. Na zgornji se je potrebno postaviti v vrsto in iz vitrine izbrati sveži štrudelj ali svežo lazanjo, na spodnji pa je potrebno rezervirati in se prepustiti gourmet meniju z južnotirolsko vinsko spremljavo. Toda še boljše je na koči Bioch, kjer je govedina iz juhe sveže ocvrta v panadi rženega ladinskega kruha. Da je dobro, se spozna po gostih. Nobenega ne razumete, saj domačini med seboj govorijo ladinsko!

S Col Alta le kratka sedežnica do koče I Tabla, kjer tistim, ki danes ne bodo dolomitske polente, ne s pečenico, ne z gobami in ne s sirom, ponujajo tudi telečjo kračo in svinjska rebrca. Toda v sezoni 2018/19 vabi na orzo testenine z limono rimska chefina Cristina Bowerman (1 mišelinka).

 

Ütia Col Alt

Alta Badia Gourmet Skisafari2017 © freddy planinschek (22)Na vrhu gondole Col Alt iz Corvare. Tukaj je stala prva sedežnica v Italiji. A la carte restavracija z izvrstno vinsko karto in stare planinske jedi.
2017/18: Francesco Baldissarutti, Ristorante Perbellini, Isola Rizza, blizu Verone, špecli z jezerskimi algami in kokošjo juho, dimljena postrv in postrvje ikre.

 

Ütia Piz Arlara

matteo metullio vampi4Na vrhu sedežnice Arlara iz Corvare. Prijetno in družinsko, južnotirolske specialitete in bistro L’Pom.
2018/19:  La Siriola (hotel Ciasa Salares, San Cassiano, 2 Michelinovi zvezdici): pasta e fagilo, fižolova juha s testeninami, rožmarinovim oljem, dimljeno svinjsko kračo in krompirjevim čipsom
2017/18: Matteo Metullio, La Siriola, S. Cassiano, vampi v omaki s krompirjem

 

Ütia Bamby
Alta Badia Gourmet Skisafari2017 © freddy planinschek (1)Na vrhu sedežnice Bamby, pod Piz La Ila, spust proti San Cassianu. Ekološko meso z lastne kmetije.
2018/19: Tomaž Kavčič z dvorca Zemono, iz Gostilne pri Lojzetu (4 srčki): mineštra iz sadja in zelenjave; priporočeno vino: južnotirolski sauvignon
2017/18: Nino Graziano, Semifreddo, Moskva; artičoke, jajce in krompir

 

Club Moritzino
niederkofler postrv 3Na vrhu Piz La Ila. Mondeno, elegantno in ekstravagantno, zbirališče pomembnežev in vseh, ki ljubijo zabavo. DJ, ribje specialitete, nočni spust v dolino.
2018/19: Giorgio Locatelli, Locanda Locatelli (London, 1 Michelinova zvezdica): goveje ličnice v lagrein vinu, čokolada, polenta in rdeče zelje
2017/18: Norbert Niederkofler, St. Hubertus, S. Cassiano; spomin na postrv moje mame

 

Ütia I Tabla

alberto faccani passateli v juhi 3Na vrhu La Brancie, dostop iz smeri Corvare, La Ville ali San Cassiana. V stari kašči za seno. Velika sončna terasa.
2018/19: Cristina Bowerman, Glass Hostaria (Rim, 1 Michelinova zvezdica): orzo testenine z dimljenim sirom, medom in limono
2017/18: Alberto Faccani, Magnolia, Cesenatico; goveja juha s passatelli kruhovimi rezanci

 

Ütia De Bioch

Alta Badia Gourmet Skisafari2017 © freddy planinschek (13)Na vrhu sedežnice Bioch. Planinska kultura in arhitektura prejšnjih generacij žičničarjev Alta Badie. Panoramska terasa z razgledom na Marmolado. Tukaj jejo domačini in smučarji s sezonskimi vozovnicami.
2018/19: Norbert Niederkofler iz hotela Rosa Alpina in restavracije Sankt Hubertus (3 Michelinove zvezdice): dušeno jagnječje pleče s pirejem zelene in puntarello
2017/18: Nicola Laera, La Stüa de Michil, Corvara; telečje ličnice z gremolato, peteršiljevim korenom, slivovim pražencem

 

Ütia Las Vegas
giuseppe biuso hobotnicaNa vrhu sedežnice Ciampai, povezava iz San Cassiana. S slogom in šarmom, klasično in kreativno, 2050 metrov visoko, prenočišča. Iz doline z motornimi sanmi na vrvi do koče, po obilnem zajtrku pa ob sončnem vzhodu smučanje po nedolžnih rebrih steptanih smučarskih prog, še preden se drugi smučarji z gondolo pripeljejo na hrib.
2018/19: Nicola Laera, La Stüa de Michil (hotel La Perla, Corvara, 1 Michelinova zvezdica): passatelli testenine s pecorinom, rženim puccia kruhom v kokošji juhi s šitakami in limono.
2017/18: Giuseppe Biuso, Il Cappero, Lipari; hobotnica v omaki

 

Ütia Pic Pre
Med spustom s Piz Sorege proti San Cassianu. Dosegljiva tudi s sankami z naravne sankaške proge Tru liösa Foram. Južnotirolske specialitete.
2017/18: Umberto Bombana, Otto e Mezzo Bombana, Hong Kong; kruhovi njoki z maslom, žajbljem in planinskim pršutom

 

Ütia Jimmy


Na vrhu sedežnice Frara, povezava preko Colfosca, dalje spust proti Val Gardeni. Sončna lega, čudovit razgled na okoliške gore. Domača grappa.
2018/19: Giancarlo Morelli, restavracija Pomiroeu (Seregno, 1 Michelinova zvezdica): rigatoni s sirom, gorskimi zelišči in papaya poprom
2017/18: Paul Bartolotta, The Bartolotta Restaurants, Milwaukee; špageti z vongolami in artičokami

 

Ütia Mesoles
Spust s prelaza Gardena proti Colfoscu. Dosegljiva tudi z avtom. Vmesni postanek na Sellarondi v smeri Gardene.
2017/18: Andrea Aprea, Vun Andrea Aprea, Milano; paccheri, bivolja rikota in ekstrakt neapeljskega raguja

 

Ütia Pralongia
Alta Badia PralongiáNa vrhu sedežnice Pralongia II. Na platoju iznad Corvare in San Cassiana (2157 metrov). Prenočišča.
2018/19: Gennaro Esposito, Torre del Saracino (Vico Equense, 2 Michelinovi zvezdici): polnjeni lignji z morskimi sadeži in zelenjavo
2017/18: Enrico in Roberto Cerea, Da Vittorio, Brusaporto; domače testenine z ragujem govejega, telečjega in svinjskega mesa, vinska redukcija Valcalepio

 

Ütia Lee
Alta Badia Lée by Freddy PlaninschekNa vrhu sedežnice Santa Croce, iz La Ville. Romantični ambient, pred vetrom zaščitena terasa, velik žar, krompirjeva juha s pečeno slanino, ajdovi cmoki z zeljem, mamin jabolčni štrudelj.
2018/19: Martin Dalsass, Talvo by Dalsass (St. Moritz, 1 Michelinova zvezdica): polži, kostni mozeg in špeh
2017/18: Giorgio Locatelli, Locanda Locatelli, London; pelen zajec s pršutom in polento

 

Ütia Nagler
Ob spodnji postaji sedežnice La Crusc, iz La Ville. Velika sončna terasa, 1850 metrov visoko, izlet do cerkvice na vrhu sedežnice.

 

Ütia L’Tama
Alta Badia L'Tamà by Freddy PlaninschekMed spustom v La Villo, pod sedežnico Santa Croce. Rustikalni ambient in stare ladinske jedi. Dosegljiva tudi z avtom.
2018/19: Diego Rossi, restavracija Trippa (Milano): enolončnica s čičeriko, slanikom in pečeno polento
2017/18: Enrico Bartolini, al Mudec, Milano; rižota z rdečo peso in gorgonzolno omako

 

Piz Boe

corvara16 piz boe bar
Na vrhu gondole Piz Boe iz Corvare. Moderna arhitektura pravokotne oblike iz lokalnih materialov, kamna, lesa, stekla. Klasična samopostrežna restavracija s chefi in gourmet restavracijo z razgledom, velika sončna terasa, alpski lounge bar, ladinski narezek z zaščitenimi lokalnimi siri, bogata in mednarodno založena vinska klet ter zajtrk s smuko ob sončnem vzhodu.

 

Rifugio Edelweiss

koča edelweiss colfosco2Edelweiss je strokovnjak za morje, do katerega vas zvečer iz Colfosca preko snežnega mostu potegne teptalec, čez dan pa se tukaj na povezovalni gondoli do/iz Corvare srečata obe smeri Sellaronde.
Via Altonn 18, Colfosco
+39 0471 836 024
www.rifugioedelweiss.it

 

Rifugio Comici
Če smučate iz Alta Badie po Sellarondi v zelenem urinem kazalcu ali rdečem nasprotnem, bo čas za kosilo nad Selvo v dolini Gardena, na Plan de Gralba. Tam na vrhu povezovalnih poti v obe smeri velikega smučarskega kroga je planinska postojanka Comici, v kateri vam bodo okrog vratu zavezali slinček. Tukaj naročijo hrenovko s pomfritom le tisti, ki ne vedo, da chef dobiva nekajkrat na teden sveže morske ribe, rake in jastoge z Jadrana. Čeprav je gneča prevelika – rezervirajte! – in so jastogi precenjeni, so rezanci s škampi še vedno boljši kot v večini italijanskih obmorskih restavracij. Po njih pa si tiramisu razdelita oba, saj vaju čaka še dolga pot v eno ali drugo smer.
+39 0471 794 121

POLETJE

Poleti je v Alti Badii še bolj živahno in pestro! Explore your way! Odkrij svojo pot je poletni odgovor Alte Badie na zimo. Športne aktivnosti med 1.500 in 3.000 metri nadmorske višine, dobro počutje in narava. Aktivnosti so razdeljene v štiri kategorije, vse pa niso prepuščene le posameznikom, temveč so vodene in skupinsko organizirane. Naravna telovadnica ponuja pohodništvo, orientacijski tek, hitro plezanje, gimnastiko na prostem. Rock your body, razmigaj telo s trekingom (s prenočevanjem v šotoru v planinah), turnim in prostim plezanjem. Najbolj množično je kolesarjenje, saj visokogorskih prelazov in gozdov ne manjka, za gorsko kolesarjenje, spust, enduro, cestno kolesarjenje, tekmovanja  … Najbolj adrenalinsko je letenje, flying, paragliding, hang gliding, base jumping and slacklining …

Movimënt Parks so rekreacijski parki v planinah, na Piz La Ila, Piz Sorega, Pralongiá in Boé, vsi dosegljivi z žičnicami in s poletno Alta Badia vozovnico. Piz La Villa je dom Aktivnega parka, v katerem so naravni poligoni za MTB kolesarjenje, kotalkanje, e-bike. Po naporih se sprostiš s Kneippovo kopeljo in masažo, na voljo so ogromen trampolin za freestyle, vrvi za hojo na različnih višinah, poligon za lokostrelstvo, naprave za fitnes na prostem. Smučarji lahko na suhem vadijo smuk in slalom.

Vallon in jezero na Boé sta za otroke, z legendarnimi ladinskimi figurami, King Laurin, Edl de Net in Salvan, ki jih otroci rišejo in iščejo po strmih gorah.

Na Piz Sorega je Bear Park, z norim mini igriščem za golf v znamenju medvedov. Zadnja luknja te pripelje direktno v brlog. Zraven so naravni park z jezeri, zip-line, velik peskovnik za iskanje arheoloških zakladov … Med Piz La Ila in Piz Sorega je območje za geocatching, iskanje skritih zakladov s pomočjo GPS.

Movimënt parki so razen z žičnicami dosegljivi tudi z električnimi kolesi, ki jih izposojajo na spodnjih postajah Piz La Ila, Piz Sorega in Col Alto ter v La Villi in Corvari. Vrniti jih je mogoče v eni od teh izposojevalnic, po sistemu bike-sharing.

Uporaba Movimënt parkov je brezplačna!

VINSKI BARI

Vinski bar L’Got
Strada Col Alt 9, Corvara in Badia
+39 329 769 0144
FB: LGot
zaprto v torek; od 15.30 do 21.30 ure

VINARJI

Vino tudi na snegu

Z  vročim jajčnim likerjem in zbiranjem hruškastih zastavic si dvigujejo korajžo na snegu le še ”turisti”, dobrojedski smučarji pa si namesto velikega pšeničnega piva raje naročijo kozarec vina. V Alti Badii se smučarskim učiteljem pridružijo celo someljeji, ki na snegu in kočah predstavljajo najboljša južnotirolska vina. Termini 2019: 5. in 19. februarja ter 12. marca.

Alta Badia De dl vin© freddy planinschek (17)Vinski ski-safari, na kočah Piz Arlara, Bioch, I Tabla in Pralongia, bo 24. marca v čast blagi klimi, rodovitnim tlom in strasti južnotirolskih vinarjev vijugal med najboljšimi Alto Adige vini (5.400 hektarjev vinogradov, eno najmanjših italijanskih vinorodnih področij, ki pa je hkrati najstarejše v nemško-govorečih deželah; letna proizvodnja 40 milijonov steklenic; dišeči traminec, sauvignon, sivi pinot, vernatsch, lagrein).

Pijte, da okušate, smučajte previdno, da uživate!

NAKUP

Lüch da Pċëi
V San Cassianu je kmetija z nemogoče izgovorljivim imenom, Lüch da Pċëi, kjer imajo sobe in apartmaje po znosni ceni in zajtrke po kmečki meri. Njihovi mlečni proizvodi, od sirov do jogurtov, so najboljši v vsej dolini. Kupite jih lahko tudi v njihovi trgovini v Corvari (Strada Col Alto 40).
Str. Pecëi 17, San Cassiano BZ
+39 0471 849286
http://www.luchdapcei.it