Metropola ob Temzi ne velja samo zaradi Big Bena, Westminstrske palače in orjaškega London Eye za eno najbolj obiskanih turističnih destinacij na svetu.

Mimo so časi dragih menijev v elegantno okrašenih gourme restavracijah. Današnji gostje londonskih restavracij, tako domači kot tuji, še vedno pričakujejo na krožnikih vrhunske jedi iz najboljših sestavin, a si že dolgo ne pustijo več predpisovati pravil oblačenja in poslušati zlajnanih floskul. Mladi britanski kuharji zato stavijo na enostavnost in preprostost, ponovno odkrivajo stare tradicionalne recepte in sestavine, pri tem pa ne delajo kompromisov pri kakovosti. In tudi restavracije so se iz nališpanih salonov prerodile v tople in sproščene prostore druženja. Mimo so časi, ko se je za aperitiv pila zgolj penina ali izjemoma kak gin-tonic, čeprav so le nekaj ulic stran vabile najboljše britanske pivovarne. Mlada londonska kulinarična scena se je uspešno znebila snobizma, ne da bi se odrekla tradiciji elegance in vrhunskosti.

Kdor mesto obišče brez vnaprejšnjega raziskovanja in se zato giblje samo med veleblagovnico Harrods, Oxford Streetom in Piccadilly Circusom, zlahka zgreši dinamiko kozmopolitanskega središča, ki se kljub globoko zakoreninjeni tradiciji in vrednotah z neverjetno hitrostjo prenavlja in pomlajuje. Najbolj priljubljene restavracije v Londonu zato že dolgo niso več templji elegance in vzvišenosti, temveč živeči in spreminjajoči se centri družbenega življenja, utemeljeni na bogati britanski tradiciji in obogateni z neštetimi svetovnimi kulinaričnimi vplivi. Nič čudnega torej ni, če tudi na manj turistično obleganih ulicah najdete vrhunsko restavracijo tik ob pubu s stoletno tradicijo, le nekaj korakov stran avtentično indijsko ali azijsko kuhinjo, čez cesto pa delikateso s pravimi italijanskimi salamami in testeninami. Ni ga namreč mesta, ki bi v svojem jedru ponujalo tolikšno kulinarično raznolikost, kot jo ponuja London.

Biti odmevni chef v britanski prestolnici pomeni postavljati globalne trende in nasprotno – nisi pravi kulinarični velikan, če se zate ne zanimajo veliki lonskonski prestižni hoteli, ki z odmevnimi imeni polnijo sobe in hotelsko restavracijo. Kje drugje bi lahko en dan uživali v mojstrskih kreacijah s tremi Michelinovimi zvezdicami okronanega Alaina Ducassa, naslednji dan obiskali Hélène Darroze, nato pa se za nameček oglasili še pri Gordonu Ramseyu? Ali pa mogoče pri Marcusu Wareingu, ki s svojimi kreacijami navdušuje goste kar treh restavracij? Lahko se Francozi še tako norčujejo iz “uvožene” britanske kulinarične tradicije, London je bil in ostaja ena izmed velikih kulinaričnih metropol sveta. Zasluženo. Kar se pozna tudi pri cenah – v najprestižnejših restavracijah sicer še vedno vladajo zasoljene cene, a vrhunska večerja ali kosilo v mnogih opevanih destinacijah je danes mnogo bolj dostopna za povprečnega obiskovalca, kot je bila ob pred desetletjem ali dvema.

Kam torej zaviti, kje prespati, pri komu naročiti pravo britansko pivo, predvsem pa kje rezervirati za nepozabno večerjo? Naše najboljše nasvete smo strnili v kratek in pregleden vodič po najboljših kulinaričnih destinacijah britanske prestolnice. A ne pustite se zavesti – dobra priprava je samo polovica nepozabne izkušnje. Drugo polovico pa predstavljajo nenačrtovana presenečenja in raziskovanje na lastno pest, zato strah pred novim in sramežljivost najraje pustite kar na domačem letališču.

NAJVEČ SRČKOV:

ALAIN DUCASSE AT THE DORCHESTER
Prestižni londonski hotel The Dorchester gosti svetovnega kulinaričnega velikana Alaina Ducassa. S tremi Michelinovimi zvezdicami nagrajeni chef ponuja svoje slavno ime za razvajanje z izbranimi kulinaričnimi kreacijami, utemeljenimi na kombinaciji francoske in britanske kuhinje, vse usklajeno s sezonsko in lokalno ponudbo sestavin. Za vse, ki želijo okusiti sam vrh moderne svetovne kulinarike.
Hotel The Dorchester, 53 Park Lane
+44 (0)20 76 29 88 66
www.alainducasse-dorchester.com

GORDON RAMSAY
Dom enega najznamenitejših modernih chefov, ki se je iz kulinarične zvezde spremenil v globalnega zvednika. V francoski kulinarični tradiciji utemeljena kuhinja, izurjena v tradicionalnih in modernih kuharskih tehnikah, mojstrsko postrežena, predvsem pa nepozabno okusna. Obvezen obisk vsakega svetovljanskega dobrojedca.
69 Royal Hospital Road
+44 (0)20 73 52 44 41
www.gordonramsay.com

HÉLÈNE DARROZE AT THE CONNAUGHT
S tremi Michelinovimi zvezdicami okronana Francozinja Hélène Darroze, ki se je kuharske obrti učila pri Alainu Ducassu, je že sama velika zvezda na globalni kulinarični sceni. V Parizu si je ustvarila renome, v Londonu povečala popularnost in sedaj s svojo tretjo restavracijo navdušuje dobrojedce v Moskvi. A nikjer njene vrhunske kreacije, utemljene na klasični francoski kuhinji, ne postrežejo v tako elegantnem ambientu kot v decentno preurejeni jedilnici hotela The Connaught.
Hotel Connaught, 16 Carlos Place
+44 (0)20 31 47 72 00
www.the-connaught.co.uk

MARCUS
Z dvema Michelinovima zvezdicama nagrajen paradni konj chefa Marcusa Wareinga, ki v britanski prestolnici skrbi za kar tri vrhunske kulinarične destinacije. Njegovo kuhinjo odlikujeta izjemen čut za detajle in nenasitna želja po odkrivanju novih okusov. Visoko kakovostne, ekskluzivne sestavine ustvarjajo podlago za jedi svetovnega merila.
Hotel “The Berkeley”, Wilton Place
+44 (0)20 72 35 12 00
www.marcus-wareing.com

RAD DOBRO JEM:

PARADISE GARAGE
Ambiciozna restavracija v londonski četrti Bethnal Green je po The Diary in The Manor že tretji kulinarični projekt chefa Irena Robina Gilla, kjer na krožnikih kraljujejo tradicionalne britanske jedi v moderni preobleki. Ne čudi torej, da je priljubljena destinacija turistov in domačinov. Regionalnost, sezonskost in ekološka pridelava se tukaj pišeta z velikimi črkami.
254 Paradise Row
+44 (0)20 76 13 15 02
www.paradise254.com

RABBIT
“Hop in” vabi tabla na vrveža polni King’s Road v mlado restavracijo sredi Chelseja. Namesto finih stolov in steklenih miz gostje sedijo na oblazinjenih traktorskih sedežih. A ne pustite se zavesti – za sproščenim domačim, skorajda kmečkim ambientom se skriva vrhunska kulinarična izkušnja pod geslom “British Wild Food”, za katero skrbita brata Gladwin – Gregory kot kmetovalec, živinorejec in pridelovalec, Oliver kot chef.
172 King’s Road
+44 (0)20 37 50 01 72
www.rabbit-restaurant.com

DABBOUS
Mladi, obetavni chef Ollie Dabbous je z otvoritvijo svoje restavracije dobro pretresel londonsko kulinarično sceno. Perfekcionizem, tehnična dovršenost in inovativni pristop ter presenetljivo ugodne cene so zmagovalna kombinacija, s katero je svoj Dabbous izstrelil v samo srce britanske kulinarične zgodbe. Pozor – rezervacije so načeloma potrebne za eno leto vnaprej.
39 Whitfield Street
+44 (0)20 73 23 15 44
www.dabbous.co.uk

THE IVY
Kulinarična ikona britanske prestolnice, ki je ob nedavni stoti obletnici zažarela v popolnoma novi preobleki, še naprej vabi dobrojedce iz vsega sveta, da okusijo košček londonske gastronomske tradicije. Chef Gary Lee ohranja tradicionalne jedi in jim dodaja elemente svetovne kulinarike.
1-5 West Street
+44 (0)20 78 36 47 51
www.the-ivy.co.uk

THE LEDBURY
Chef Brett Grahams s svojo restavracijo na Notting Hillu trenutno sodi med najbolj oblegane lokacije britanske prestolnice. Grahams navdušuje domače in tuje dobrojedce s svojimi kreativnimi in originalnimi kreacijami, ki kljub inovativnosti ne delujejo eksperimentalno, temveč dodelano in domišljeno.
6-10 Button Street
+44 (0)20 74 95 71 00
www.theledbury.com

THE SHED
Čeprav z rustikalnim izgledom vidno odstopa od finih in luksuznih stavb v okolici, se v Shedu rada razvaja tudi najbolj elegantna gospoda. S filozofijo “farm-to-table”, tradicionalnimi okusi v moderni preobleki in skrbno izbiro sestavin sta se brata Gladwin v enem zamahu zavihtela med najbolj opevane destinacije na Notting Hillu.
122 Palace Garden Terrace
+44 (0)20 75 53 98 44
www.theshed-restaurant.com

EASTWAY
Majhna in prikupna gostilnica velja za skrivni nasvet domačinov. Odlikuje jo izvrstna brunch ponudba in odbito večerno dogajanje, kje se gostje prelevijo v barmane in sami pripravljajo koktejle.
40 Liverpool Street
+44 (0)20 79 61 12 34
www.andazdining.com/eastway

GALVIN LA CHAPELLE
Ena najboljših francoskih kuhinj daleč naokoli, locirana v stari viktorjanski kapelici, kjer se vrhunskim jedem poda glamurozen ambient.
35 Spital Sqaure
+44 (0)20 72 99 04 00
www.galvinrestaurants.com

PIZZA EAST
Če se vam v britanski prestolnici zahoče pica, potem je Pizza East pravi naslov. Picerija v starem skladišču čaja vabi z nostalgičnim ambientom in krušno pečjo, ob kateri bi tudi najbolj zahtevni italijanski picopeki navdušeno zaploskali.
56 Shoreditch High Street
+44 (0)77 29 18 88
www.pizzaeast.com

MIMOJEDE:

VINTAGE SALT
Ko se britanska gastronomska legenda in nekdanji chef opevane restavracije The Ivy odloči poskrbeti za “fish & chips revolucijo”, so rezultati pričakovano vrhunski. Vintage salt je od otvoritve naprej ena najbolj obleganih destinacij v londonski finančni četrti, ki z vrhunsko modernizacijo tradicionalnih jedi in prigrizkov zadovolji tudi najvišja pričakovanja.
69 Old Broad Street
+44 (0)20 79 20 91 03
www.vintagesalt.co.uk

KERBISHER & MALT
“Chippy” nove generacije v moderni industrijski preobleki, kamor za malico nemalokrat zaidejo tudi najbolj odlikovani svetovni chefi. Čakalna vrsta do vhodnih vrat je tukaj pogost pojav, a za kultni londonski prigrizek se vsekakor splača počakati.
50 Abbeville Road
+44 (0)20 79 47 53 71
www.kerbisher.co.uk

CLIMPSON & SONS
Legendarna londonska kavarna in kavna trgovina, ki že od samega začetka slovi po svoji edinstveni hišno praženi kavi in odličnih prigrizkih. Kot nalašč za zajtrk in malico, pa tudi za kosilo se kaj mamljivega najde.
67 Broadway Market
+44 (0)20 78 12 98 29
www.climpsonandsons.com

BAKEHOUSE
Kavarna in vrhunska pekarna, ki slovi po odličnih kruhkih, prigrizkih in malicah. Prisegajo na lokalne organsko pridelane sestavine in na tedenski ravni izvajajo tečaje peke kruha.
Arch 395, Mentmore Terrace
+44 (0)75 48 30 02 44
www.E5bakehouse.com

ZABAVA:

WHISTLING SHOP
Whistling shop je odličen kontrast napolnjenim in bučnim londonskim pubom, kjer lahko izvrstne koktejle uživate v umirjenem in uglajenem ambientu.
63 Worship Street
+44 (0)20 72 47 00 15
www.whistlingshop.com

THE SHRUB & SHUTTER COCKTAIL BAR
Kreativni koktejli za trendi obiskovalce trendi četrti Brixton. Inovativna, originalna in kreativno domišljena ponudba hišnih napitkov kot so “Werewolf of London”, “The Empire Strikes Back” in “The Owl and the Pussycat” ne navdušujejo samo z imeni, temveč tudi s postrežbo, predvsem pa z eksotičnimi okusi.
336 Coldharbour Lane
+44 (0)20 37 64 08 40
www.theshrubandshutter.com

THE CULPEPER
130 let tradicije in izkušenj odlikuje pub in restavracijo, kjer se v pritličju za klasičnim šankom v obliki črke U ob izbranih pivih družijo mladi in stari, nadstropje višje pa ob tradicionalnih jedeh uživajo dobrojedci. Popolna destinacija za zaključek napornega dneva, kjer se večer hitro sprevrže v nepozabno noč.
50 Abbeville Road
+44 (0)20 79 47 53 71
www.kerbisher.co.uk

SOCIAL WINE AND TAPAS
Dokaj nova kulinarična destinacija združuje vinoteko, bodego in tapas restavracijo uspešnega chefa Jasona Athertona. Izbor izvrstnih prigrizkov presega zgolj bogat vinski list, ki zajema žlahtne kapljice iz vseh kontinentov. Majhna degustacija se zna kaj hitro spremeniti v slow-food izkušnjo.
39 James Street
+44 (0)20 79 93 32 57
www.socialwineandtapas.com

SPANJE:

HAM YARD HOTEL
Eden najlepših londonskih dizajnerskih hotelov, ki ga je opremila opevana britanska dizajnerka Kit Kemp, vabi v kultno četrt Soho z edinstvenimi sobami in obilico originalnih detajlov – lastno stezo za keglanje, majhno piazzo, mičnim barčkom z obširno ponudbo vrhunskih penin, lastno knjižnjico, čudovito strešno teraso.
1 Ham Yard
+44 (0)20 36 42 20 00
www.firmdalehotels.com

TOWN HALL HOTEL
Stilsko urejen hotel, lociran v nekdanji mestni hiši okrožja Bethnal Green, ki se je zaradi svojega atraktivnega ambienta in ureditve v preteklosti ponudil kot snemalna lokacija za številne filmske ekipe. Goste razvaja hišna restavracija The Corner Room, v hotelu pa se nahaja tudi znana restavracija The Typing Room, ki je sama po sebi vredna obiska.
Patriot Square
+44 (0)20 787 10 46
www.townhallhotel.com

THE LASLETT
Precej nov kreativno urejen butični hotel v prestižni soseski Notting Hill, ki mojstrsko združuje eleganco in vrhunskost s sproščenim in prijaznim ozračjem domačnosti. Ne čudi torej, da se v njegovi avli, ki vključuje kavarno in umetniško galerijo, radi družijo tudi domačini.
8 Pembridge Gardens
+44 (0)20 77 92 66 88
www.livingrooms.co.uk

THE SOHO HOTEL
Čudovita lega v tihi ulici sicer precej radožive četrti Soho je zgolj ena izmed odlik moderno in barvito urejenega hotela, ki je svoje prostore našel v nekdanji tovarni z ogromnimi okni. Tudi tukaj je interier uredila kultna Kit Kemp, ki retro britanske vzorce in materiale združuje z modernimi dizajneskimi smernicami.
4 Richmond Mews
+44 (0)20 75 59 30 00
www.firmdale.com