Fink & Situla

Finkov kulinarični koledar pod hostlom

Dilančeva ulica 1, Novo mesto, Slovenija
Rad dobro jem
Tradicija in sodobnost
Urbano in živahno
Morje in reke
Vino in hrana
Topla postelja

Nekoč Ribja, zdaj Finkova

Včasih je bila Ribja. V njej so se Novomeščani zaljubljali, skregali, pobotali, poročali, veselili, žalostili, jedli in pili, morsko, sladko, naše, tuje, malo, preveč, dobro in kdaj tudi ne. Zato je bilo na jedilniku vse, predvsem pa vse tisto, kar so takrat prav tukaj prvič jedli in nato ravno zato tukaj vedno ponavljali. Ribja je bila zakon.

In kaj je zdaj? Zdaj je za okoliške dnevna malica, za zaposlene delovno kosilo, za poslovne štirihodna degustacija, za mesne težka izbira, goveji file, telečji hrbet ali črna mangulica, in za družine še pohanček, s hišnimi omakami, hišni burger z čebulno marmelado ali mali ali veliki ocvrti kalamari. V čem pa je razlika?

V tem, da je pod krožnikom kulinarični koledar, na njem pa se lokalna sedanjost druži z ribjo tradicijo; da so zanj po narezku slanine, špehovke in gospodarjeve salame pražena telečja jetrca, toda s pehtranovim žganjem, zanjo pa po polnjenih bučnih cvetovih s kmetovo skuto in sosedovimi orehi na brezmesnem in dietnem porcelanu le še polenta, toda zato s cvetačo, jurčki, lisičkami in tartufi; da okusiš, kardamom v biskvitu in pehtran v kremi, pekoči solatni čop na krškopoljskem odojku in jutranji nakup v sezonski juhi; da je losos pečen tako, da se še sveti, ne pa že bledi, in zraven je pire, toda z vaniljo. 

Včasih je bila Ribja, toda zdaj je Fink&Situla, ki v Novem mestu nadaljuje tradicijo. Vendar na Finkov način! Čas je, da se (spet) zaljubite.


Fotozgodba

Obisk 2020


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Že ime pove, da je Fink&Situla cocktail, a zato je za aperitiv brezalkoholen. Vabljeni na prenovljeni Glavni trg na preprosto&srčkasto, kuhanje&chefovstvo, jetrca&porcelan, ribe&modrofrankinjo, popularno&degustacijsko, na vrtno idilo & pod bistrojske oboke, toda vsi & vsak dan, mlado&staro, zjutraj&opoldan&zvečer.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

28 €


Vinski list

Ker zaradi tradicije ne manjka rib, tudi ne manjka primorskih vin, toda zaradi lokalnosti so vseeno posavski vinarji glavni. Vinska soba za degustacije v kleti, velika hladilno-razstavna vitrina v sobi Situla.


Prostor

Da nima stolov na Glavnem trgu, kjer jih imajo vsi, je kvečjemu prednost. Fink&Situla ima dovolj velik atrijski vrt, da na njem vsi stalni gostje najdejo svoj stari kotiček, novi pa svojo novo gostilno. Notranjost pod oboki ni le prostorna, sodobno-minimalistična in bistrojsko-praktična, temveč je tudi dovolj razgibana (jedilnici Situla in Ribja).


Posebnosti

Hostel Situla