Gostilna Bužinel

morske jedi med briškimi vinogradi

Plešivo 37, Dobrovo v Brdih, Slovenija
Rad dobro jem
Tradicija in sodobnost
Izlet in doživetje
Kmetije in domačije
Morje in reke
Topla postelja
Elvis Bužinel
Chef

Morje med vinogradi

To je ribja gostilna, v kateri ob (skoraj) vsakem hodu dobiš zavitek s čistilnim robčkom. Zato pozor, to ni za obraz, temveč za roke. Zato pozor, to ni na morju, temveč med vinogradi, na terasi, ki se ponaša z enim najlepših pogledov tako na Brda kot na Collio. Zato, pozor, to je tista gostilna, ki nima jedilnega lista, kar pomeni, da je potrebno skrbno poslušati, saj se vse dobro sliši, toda porcije so takšne, da si vsega ni mogoče naročiti. In zato, pozor, to je tudi kmetija, ki ima 11 hektarjev vinogradov, zato tudi vinske karte ni potrebno iskati, temveč le pospremiti gospodarja v klet, kjer ima svojo kapelico.

Bužinelova ribja ljubezen je dokaz, da je lahko oddaljenost od morja tudi prednost. Tisti na rivi imajo preveč kopalcev, turistov in mimoidočih, da bi imeli čas še za pravo ribjo dobavo. Če pa si sredi vinograda, se moraš potruditi, saj se s takšne terase daleč vidi, takšna vina nočejo površne spremljave, in vinski popotniki niso navadni turisti. Ne nazadnje pa je iz Brd enako blizu tako do Beneške lagune kot do Kvarnerskega zaliva, vmes pa je tudi dovolj slovenskega morja in ribiških zvez.


Fotozgodba

Obisk 2018


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Bužinel ni najboljša slovenska ribja gostilna, toda njegova odlika je ravno v tem, da te ambicije niti nima. Raje se posveča ”le” dobri, redni, sveži dobavi, čim bolj nežni kuharski obdelavi in svojim gostom, med katerimi niso slučajno v večini stalni.


Vinski list

Samo lastna vina z enajstih briških hektarjev in z izkušnjami več generacij Bužinelov.


Prostor

terasa nad vinogradom, domačna jedilnica nad vinsko kletjo


Posebnosti

vina Bužinel, prenočišče