Od Ernesta do Alenke

Čeprav je prvi vtis takšen, da si tukaj (nekoč: Pri Ernestu) že bil, niso le barve bolj tople in ni le cvetje povsod, saj bi si takšen pozdrav iz kuhinje želel na lastni gostiji in takšno ocvrto lokalno idejo v vsaki domači gostilni. Zato se ni le tukaj veliko spremenilo, temveč se je tudi na Ptuju zaradi Grabarja kulinarično premaknilo. Ne nazadnje je v Rabelčji vasi, zato se do njega pride navzgor, po poti in pri kulinariki!

Ko tradicionalna gostilna preplete ustvarjalnost in pristne okuse, ene skrbni pogrinjki, ki so vedno v pričakovanju, in dolgi meni, ki se časovno deli, prestrašijo, druge pa vedno sveži vrtni cvetovi v vazi, velik šopek na točilnem pultu in gregorijansko ležeči kozarci v finem pogrinjku ne prepričajo. Da Grabar vseeno zmore ne le zadovoljiti, temveč celo navdušiti (za 2 srčka) oboje, je zasluga dvojine: prve prepriča z jedmi a la Sulec, potočni rak, polenta in črna trobenta, druge pa s Piščancem a la po naše, ki je sočen, ne le hrustljav, in ima s terino, moussom, julienom, marinado in gredo hode, ne le kose.

Točno, Grabarju se pozna, da ima v dvojini, kar mnogi nimajo v ednini, chefinjo in chefa! Zato je lahko še vedno ptujska gostilna, v katero pridejo radi opoldne lačni gostje na dobro, poslovni pa na najboljše ptujsko kosilo, hkrati pa je (po 16. uri) tudi vedno bolj dobrojedska postojanka z ambicioznim menijem in prepoznavno chefinjo (ter chefom).

2020: Ocvrta tlačenka in moderna krača

Ko smo čakali jedilni list, so sosedom prinesli pečeno telečjo kračo. Govorili so italijansko, a cmokali so po naše. Natakar jim je pojasnil: ”Dvanajst ur smo jo pekli na 70 stopinjah.” Potem nismo dobili jedilnega lista, temveč, seveda, ptujsko penino, in, presenetljivo, ocvrto tlačenko, mariniran goveji jezik, ”našo domačo klobaso”, skutni namaz, bučna semena, okisano rdečo čebulo ter liste kapucinke. Smo že kaj naročili? ”To je naš pozdrav. Jedilni list še delamo, sicer pa je pri nas navada, da gostom priporočamo. Zato, ker je vse sveže!”

Če bi to rekli brez tlačenke, bi bili le eni od mnogih. Če bi dali le goveji jezik, bi že prijazno pozdravili. Če bi dali le nam, bi težko tako še nadaljevali … Zato je prvi vtis iz Grabarja takšen: v tem prostoru (Pri Ernestu) si že bil, toda zdaj niso le bolj tople barve in ni le cvetje povsod, zdaj bi si takšen pozdrav iz kuhinje želel na lastni gostiji in takšno ocvrto lokalno idejo v vsaki domači gostilni. Tukaj se je očitno nekaj premaknilo!

Preberite še


Fotozgodba

Obisk 2022

Fotozgodba

Obisk 2020

Preberite še


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Če je pohana kura povsod hitra hrana in zato ptujski pišek ni le na Ptuju obvezna pojedina gostilniškega kosila, potem je pri Grabarju ocvrt piščanec počasna hrana, ki se dva dni marinira, ima dva hoda in se ne je le z obema rokama. Da gostilniški gostje ”prenesejo” takšno Grabarjevo drugačnost in ambicioznost, ni le zasluga Alenkine filane paprike, temveč še bolj njene dobrojedske vztrajnosti. Preplet tradicionalne kulinarike, ustvarjalnosti in pristnih okusov je za Ptuj hrabra zgodba, ki pa se že leta dokazuje in napreduje, zato tudi Grabarjevi gostje vedno boljše jejo. Hočeš-nočeš tako zadovoljno spoznavajo, da imajo to in tako radi. Hvala, Alenka!


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

46 €

Vinska spremljava 4 kozarci

16 €

5 hodov

53 €

Vinska spremljava 5 kozarcev

20 €

4 hodi (kosilo)

25 €


Vinski list

50+ etiket, pretežno štajerskih vin.
Vinska spremljava ob degustacijskem meniju.


Prostor

To je tradicionalna gostilna, v kateri pa so pogrinjki skrbni in vedno v pričakovanju, v dveh jedilnicah ter na vrtni terasi.