Gostilna in vinoteka Faladur

kjer je v Vipavi hrana spremljava vipavskim vinom

Chef: Erik Batagelj

Erik Batagelj
Chef

Dobra vipavska vina in hrana

Kdo pravi, da je Slovenija majhna, če pa je Vipava predaleč, da bi šel v Faladurja danes v vinski bar, jutri v bistro na parmigiano, nato v gostilno na vino, že četrtič ta teden v vinoteko po vino, in petič, zadnjič, da ne bomo tam vsak dan, še na pet hodov sezonskega doživljanja? Takšno gostilno si želiš blizu!

Prej je Gustl kozarec pokril s feto pršuta, da je skril vino, Faladur pa ga danes tako razkazuje! Zato je jasno, da boš v Faladurju srečen zaradi vin, saj je Vipavska dolina najbolj vinsko-bogata slovenska pokrajina. In ker je vin toliko in so tako vrhunska, je jasno, da je dobro tudi vse, kar jih spremlja. Pa čeprav bosta le jota in polenta. A da si v vinoteki srečen tudi ”trezen”, pa ni logično! Kjer imajo 30 vin na kozarec, ne pričakuješ še dveh srčkov. Pa čeprav ob prihodu kuhar pozdravi in ob odhodu odzdravi.

Faladur ni le bistro, ki nima prtov in zna marinirati postrvi, ni le restavracija, ki ima lepe pogrinjke, sezonski scenosled in lokalno okušanje, in ni le vinski bar, ki ima vsa najboljša vipavska vina, ki ti jih najprej predstavi, nato pa še zavije za domov. Faladur je tudi preprosta domača gostilna! V takšnih pa imamo, kajne, sicer veliko želja, toda majhna pričakovanja. Zato Faladur tako preseneti!

Vabljeni le na kozarec dobrega vina, saj boste ostali na vinski degustaciji. Sprehodite se po Vipavi in ko zagledate lepo teraso ob reki, počijte, saj boste prišli mimojede, dobili pa šest prigrizkov že v prvem hodu. Razveselite se, ker imajo tudi tukaj joto, polento, štrukelj, zrezek, saj jih ne boste dobili kot povsod, temveč kot le tukaj.

Doživite sezono v Vipavski dolini, skupaj z njenimi najboljšimi vinarji, sadjarji, sirarji, mesarji, ribiči, saj je do njih le kratek vzpon po Faladurjevih kamnitih stopnicah. Toda, pozor: ker vam bo Faladur izpolnil vse te majhne želje, si ga boste poželeli še za domov!

Obisk 2022


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Faladur je nagrada za sprehod po Vipavi. Če se ne bi sprehodil, ne bi našel. In če ne bi našel, ne bi vedel. Da je v Vipavski dolini toliko odličnih vinarjev, da vseh ne moreš obiskati. Da je kulinarična tradicija Vipavske doline tako bogata, da je ne moreš omejiti le na joto, še posebej, če ni iz tropinke. Da je v Vipavi vinski bar, v katerem pa ne boš lačen, domača gostilna, v kateri pa boš dobro pil, sodoben bistro, kjer pa boš lokalno okušal in sezonsko doživljal, ter vinoteka, v kateri pa ne boš le kupil vseh najboljših vipavskih vin za domov, temveč jih boš tudi spoznal in vzljubil. Zaradi tega si tako zadovoljen, ker si se sprehodil po Vipavi!


Jedilni list

DEgustacijski meni

4 hodi

47 €

5 hodov

55 €

6 hodov

63 €


Vinski list

sommelier Matej Lavrenčič, 220 vinskih etiket
Vina drugih dežel in držav so za morebitno primerjavo, sicer pa je iz Vipave ”vse”. V tem je Faladurjeva moč, podkrepljena s poznavanjem in vinoteko (trgovino).
Cilj Faladurjevih jedi ni potešitev kulinarične radovednosti, saj je cilj Faladurja potešitev vinsko-vipavske radovednosti! Hrana je zato dejansko spremljava tem vipavskim vinom, ki jih v Faladurju radovednim pivcem predstavlja njihov poznavalec in promotor. Kar je dobro zamišljeno, saj gostje se raje prepustijo someljeju kot chefu. Torej, sedi, poslušaj in okušaj!


Prostor

Terasa je romantična, bistro-vinoteka je preprosto-elegantna in vinsko-ješča. Po kamnitih stopnicah prideš iz stare Vipave v novo, ki pa je še bolj udobna in domačna.


Posebnosti

vinski bar in vinoteka