Gostilna Šempeter

obsoteljska in kozjanska domača kuhinja

Bistrica ob Sotli 9, Bistrica ob Sotli, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Meso in še kaj
Robert Ivankovič
Chef

Kjer se kopuni cedijo po bradi

Gospodar Kunst iz Svetega Petra je tisti Srečko, ki je iz pozabe obudil kopune, ki tanjše kikirikajo, zato pa bolj sočno teknejo. Potrebno je bilo najti babico, ki je še znala zarezati med četrtim in šestim rebrom, da zdaj petelinček že pri šestih tednih neha misliti na kure in potem le še zoba in zoba, tako pridno, da se celemu omizju cedi po bradi. Če kaj ostane, pa je za tlačenko, s korenjem v žolici in jajcem v motovilcu ter z dovolj bučnega olja, za katerega gospodar prisega, da ga v Sloveniji ni boljšega; ali za štuc kranjske, toda iz kopunovega mesa, ali za kopunovo juho, seveda s kozjanskimi krapi. Pa se v Šempetru predstava izbranih okusov Kozjanskega s tem šele začne.

Violina, saks in stari radio na steni, dolgi spomini v starih okvirjih, visoki zeleni nasloni in še višji beli pogrinjki, so znak urejene gostilne, v kateri so potočni raki v pirini kaši, ajdovi krapi pa ob kozjanskem volu.


Fotozgodba

Obisk 2021


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Če imate, torej, radi, da se meso drži kosti, bo treba v Bistrico, ki je vmes med Kozjanskim in Bizeljskim. Pričakujejo vas od rumene maščobe, ki se pocedi s temnega mesa, opiti mlinci, ob kopunu, ki je za štiri do šest ljudi, raste od šest do osem mesecev, pase pa se le na dveh kmetijah. A ne pozabite ga prej naročiti!


Vinski list

okoliški vinarji in gospodarjevo vino


Prostor

urejena in domačna jedilnica, pokrit letni vrt, lutka kuharja pred vrati


Posebnosti

prodaja kulinaričnih izdelkov lokalnih ponudnikov
znak Gostilna Slovenija