Gostilna Šempeter

prava obsoteljska, kozjanska in slovenska gostilna

Bistrica ob Sotli 9, Bistrica ob Sotli, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Meso in še kaj
Bojan Slavnič
Chef

Kjer se kopuni cedijo po bradi

Šempeter je gostilna, v kateri se moraš v Bistrici vedno ustaviti; gostilna, zaradi katere se v Posavje vedno pelješ skozi Bistrico; in gostilna, zaradi katere moraš nekajkrat na leto na nujno pot v Bistrico!

Če imate radi meso, ki se drži kosti, vas pričakujejo ob kopunu, ki je za štiri do šest ljudi, raste od šest do osem mesecev, pase pa se le na dveh kmetijah, tudi od rumene maščobe, ki se pocedi s temnega mesa, opiti mlinci. A ne pozabite ga prej naročiti!

Gospodar Kunst iz Svetega Petra je tisti Srečko, ki je iz pozabe obudil kopune, ki tanjše kikirikajo, zato pa bolj sočno teknejo. Potrebno je bilo najti babico, ki je še znala zarezati med četrtim in šestim rebrom, da zdaj petelinček že pri šestih tednih neha misliti na kure in potem le še zoba in zoba, tako pridno, da se celemu omizju cedi po bradi.

Če kaj ostane, pa je za tlačenko, s korenjem v žolici in jajcem v motovilcu ter z dovolj bučnega olja, za katerega gospodar prisega, da ga v Sloveniji ni boljšega; ali za štuc kranjske, toda iz kopunovega mesa, za kopunovo juho, seveda s kozjanskimi krapi, za jesetra, toda s potočnimi raki, za … Berite priporočnik!


Fotozgodba

Obisk 2022

Fotozgodba

Obisk 2021

Preberite še


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Čeprav si želite, da bi bila kopunova gostija v Šempetru vsak dan na mizi, da bi se z njo mastili in veselili, je to, na srečo, nemogoče. Saj sicer ne bi spoznali sosedovih mesnin in ne bi vprašali žgancev za recept, ne bi zmogli vseh teh sladic in ne bi brali z vseh teh tabel, ne bi listali priporočnika in si na koncu ne bi golaža ”zavil” še za domov. Ker je kopun le za posebne priložnosti, je vsak dan super, ker to ni gostilna za mal’co, temveč za užitek!


Vinski list

okoliški vinarji, vinska dežela Posavje in gospodarjevo vino


Prostor

Violina, saks in stari radio na steni, dolgi spomini v starih okvirjih, visoki zeleni nasloni in še višji beli pogrinjki v domačni jedilnici, so znak prave gostilne!


Posebnosti

prodaja kulinaričnih izdelkov lokalnih ponudnikov
znak Gostilna Slovenija