Gostilna za Gradom

avtorsko komentirane morske dobrote

Kolodvorska cesta 2, Koper, Slovenija
Rad dobro jem
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Morje in reke
Darko Rodica
Chef

Kar je tačas v naši hiši

Ker terasa za Gradom gleda toliko Kopra in slovenskega morja pod seboj, je slišala že takšne morske zgodb, da je njihov avtor Darko Rodica prava slovenska morska legenda! Nikjer drugje v Sloveniji ne moreš spoznati toliko morskih prebivalcev s tako svežim poreklom. To pa zato, ker ima stari koprski rocker, ki je zamudil le en velik koncert, pa še tega upravičeno, saj je 5. julija 1975, ko so rožnati Floydi igrali v Knebworth parku, odprl gostilno za koprskim Gradom, največ ribiških prijateljev v slovenskem zalivu in na hrvaških otokih. Zato grajsko morje nad Semedelo potrebuje le eno skrivno začimbo, ki pa prihaja neposredno iz srca. ”En kup ljubezni,” vam bo zaupal pripovedovalec najlepših slovenskih morskih zgodb, če boste znali poslušati, ko bo začel: “Da vam povem, kaj bom danes počel…” Kajti za Gradom dobite le to, ”kar je tačas v naši hiši”, in tako je od ježkov gospe Sonje do pripovedi gospoda Darka, od prijateljev s čolnov do sosedov iz vinogradov, oljčnikov in sadovnjakov, od sprehodov s kužkom po obali in s košaro po tržnici, do dišav z zeliščnega in vitaminov z zelenjavnega vrta.

Kar je še včeraj hitro plavalo, ima danes meso belo kot sneg, čvrsto, sočno in morsko, zato ga je potrebno počasi uživati. Kar je surovo, se vidi s terase, zato je tako sladko, da potrebuje le še malo grenkobe iz sosedovega oljčnika, malo kisline z lastnega drevesa in malo solnega cveta z dopoldanskega sprehoda. Ker je v svoji dolgi zgodovini z morjem Darko Rodica počel že vse, od čevapčičev do molekularnosti, in se je zdaj vrnil k osnovam – ”Če imaš dobre sestavine, jih ne smeš mučiti, le v ponev, na oljčno olje in le zelo na hitro na krožnik in takoj h gostu, brez čakanja” -, se pripravi … Kar boš najprej pojedel z ušesi, boš potem še pocmokal v ustih!


Fotozgodba

Obisk 2018


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Ko se razkadi Darkov dim solnega cveta, s katerim so tako njegove jedi kot zgodbe že zdavnaj ponarodele, ostane čisti rock, ki pa je za ušesa tih, nežen, mil, zato pa hard za usta, saj se vse trese od okusov, vonjev, barv, tekstur, spoznanj.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

45 €


Vinski list

število vinskih etiket: 40+
hišna vinarja: Korenika Moškon in Pucer z Vrha


Prostor

terasa in jedilnica z razgledom


Posebnosti

Michelin Plate
Michelin: naravi prijazna gostilna
rokerski spomini