Jakob Franc

slovenske jedi iz krškopoljskega prašiča

Trnovski pristan 4, Ljubljana, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Meso in še kaj
Jože Javornik
Chef

Fizik, pastir, oštir

Čeprav je gostilna nova, ima celo steno zvenečih buteljk in je za predjed karpačo, je Jakob Franc prava domača gostilna! Zato, ker je pol miz nepogrnjenih, pol pa z belimi prti … Zato, ker je pol gostov starih, ki tja pridejo na svojo žlico, svoj kos mesa, svoj dan v tednu, na malico, kosilo ali deci cvička; pol pa novih, ker v hladilni vitrini visijo suhe mesnine avtohtonih slovenskih prašičev iz proste reje, ki ne gredo pod nož že po treh mesecih in iz hlevskega blata, temveč po poldrugem letu in s celoletne svobodne paše.

Ko je Jakob, fizik, študentsko delal v ljubljanski vinoteki, je k vinom rezal mesnine in tako je tudi ”zavohal” idejo – da krškopoljec bolj diši in tekne od navadnega pujsa. Doma pri Novoselčevih so sicer mislili, da se mladostno šali, a je bil še kako resen. V Selu pri Dobovi je našel kmeta Jožeta Lubšino in skupaj sta na sedmih hektarjih začela pasti črne krškopoljce z belo plečko. Zato je zdaj že zgodovina, da je bila avtohtona slovenska pasma črno-belih prašičev s Krškega polja ogrožena vrsta. Danes ji ”grozijo” le dobrojedci, kar pomeni, da je rejci niso le ohranili, temveč so ji skupaj s kuharji našli pravo mesto na krožnikih.

Dosti več kot le narezek Majal: ajdova kaša z jurčki in prekajenim svinjskim hrbtom, klobasa s hrenom, carpaccio krškopoljca z ovčjim sirom, tudi juha je krškopoljčeva, na žlico so jota, ričet in golaž, v sezoni sta polnjena paprika in boranja, od testenin so ob fužih (s tartufi) in rezancih (z bolonjsko klasiko) tudi žlikrofi (bakalca), za prave jedce pa svinjska ali telečja jetrca, dimljena klobasa z zeljem in žganci, pečenica z zeljem ali repo in slan krompir z ocvirki, telečja ali svinjska pečenka s praženim krompirjem, rebra, vratovina s popečeno zelenjavo, seveda tudi biftek s tartufi in celo dva meseca suho-starana govedina slovenskega porekla.


Fotozgodba

Obisk 2017


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Krškopoljci so postali glavna slovenska mesna specialiteta! Meso je temno, slanina pa bela, mišice so močnejše, maščevje pa je iz nenasičenih, torej (bolj) zdravih maščob. Krškopoljec je po okusu bližje merjascu iz gozda kot pa rožnatemu pujsku s farme. In ambasado ima v Ljubljani pri Jakobu Francu.


Prostor

domačno elegantna jedilnica, lesena terasa


Posebnosti

prodaja mesnin krškopoljskega prašiča proste reje Majal