Lesnika

stara gostilna na trgu za nove goste od blizu in daleč

Na trgu 32, Mozirje, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje
Meso in še kaj
Vino in hrana

Gostilna, ki razveseljuje

Kdaj ste bili nazadnje v Mozirju? Če pozimi prej zavijete na Golte in poleti mimo hitite v Logarsko dolino, se zdaj ustavite. Na trgu (št. 32) je gostilna, zaradi katere se boste v Mozirje radi vračali!

Lesnika je trška gostilna. Ker ni na deželi, a tudi ne v mestu. Ker je Mozirje še vedno le trg, kar je pohvala. Ker je sredi trga, saj dobre gostilne so središče vsakega lepega kraja.

Lesnika je gostilna, v katero greš, ker so vsi tam. Zato se izpod marel vse vidi in sliši, zato je šank dolg in zato ima gostilna restavracijo, kavarno in klet.

Lesnika je gostilna, v kateri si od jutra do jutra. Zato so že za zajtrk jajca z ocvirki ali jajčne šnite s čežano, po večerji v chefovskih dejanjih pa greš še v klet preverit, kaj se dogaja in kaj si boš vzel za domov.

Lesnika, ki ”nudi hrano, pijačo z domače vam grudi”, je gostilna, v kateri rad ješ, ker imajo jedi, ki jih poznaš in imaš rad. Toda tako kot jih skuhajo tukaj, jih še ne poznaš. Zato je Lesnika gostilna, ki te preseneti. Kako te postrežejo, ne le prijazno, temveč kot se v najboljših in za najboljše spodobi. Kam te posedejo, pod slike stare gostilne, da jim priznaš, kako spoštljivo in z okusom so vse prenovili. Kaj ti skuhajo, da ne veš, bi raje žabje krake ali odojkovo kračo, smuča ali hobotnico, telečja jetra ali ličnice, goveji ali srnin hrbet, štiri, pet ali šest hodov.

Lesnika je gostilna, ki razveseljuje. Z urejenostjo, skrbnostjo, gostoljubjem, prijaznostjo, ponudbo in jedmi. Ker te jedi niso zaradi krožnikov in ti krožniki niso zaradi smeškov, tudi nasmehi niso zaradi cen, čeprav si vesel še potem, ko plačaš. Te jedi so iskrene, pristne, srčne, takšne kot Lesnika in zato smo takšni tudi njeni gostje.

In zato je Lesnika vse to, toda predvsem eno – dobra gostilna. Kajti ne boš se vrnil zaradi presenečenj – to je naloga vrhunskih -, temveč zaradi dobre volje!


Fotozgodba

Obisk 2023

Fotozgodba

Obisk 2021

Preberite še


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Lesnika s svojim gostoljubjem, urejenostjo, organiziranostjo, udobjem, prostornostjo, odprtostjo in gostilniško sproščenostjo zadovolji vse, lačne in radovedne, počasne in hitre, osamljene in družabne, žejne in sladkosnedne, jutranje in večerne, opoldanske in nedeljske, vsakodnevne in praznične, naše in njihove, od blizu in od daleč. Toda to vseeno ni le domačnost gostilne na glavnem krajevnem trgu. To je tudi zadovoljstvo, da je tukaj drugače in boljše! Če česa v Sloveniji ni nikoli in nikjer preveč, potem so to gostilne, ki so še vedno gostoljubne kot nekoč, a kuhajo tako, da boš šel jutri tja na izlet! Zato Lesnika ni gostilna, v katero greš le na cenovno prijazno vikend kosilo, le na sodobno pripravljene tradicionalne lokalne jedi, le na poslovno kosilo v posebni sobi in po posebni ceni, le na degustacijski meni, le na poroko, sedmino, birmo in okrogli rojstni dan ali le včasih … Ne, Lesnika je gostilna, v katero greš ob vseh (teh) priložnostih!


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

59 €

6 hodov

69 €

7 hodov

79 €

8 hodov

89 €

9 hodov

99 €

10 hodov

109 €


Vinski list

Ne preseneti le hrana, temveč tudi vino. Ne preseneti pa le za gostilno veliko število (100+) etiket, temveč je na trgu sredi Mozirja tudi šampanjec na kozarec, celo buteljko moraš popiti le od pet najdražjih vin, vsa vina pa lahko kupiš po trgovinski ceni tudi za domov. V Lesniki ne ostaneš žejen; še boljše, v Lesniki lahko z dobrimi jedmi družiš dobra slovenska vina!


Prostor

V Kolenčevi hiši na starem mozirskem trgu so bili že sodišče, hotel Turist, gostilna Kozorog in krajevni zdravnik doktor Roman Lesnika. Lesarska družina Potočnik je leta 2018 hišo iz začetka 19. stoletja prenovila skrbno, lepo, domačno, v točilnici, jedilnici, posebni sobi in kleti, da je zdaj spet ponos Mozirja.


Posebnosti

zgodovina, les, klet, vina za domov