OPA resort

najboljši slovenski piknik pod kozolcem

Veliki Vrh 2, Šmartno ob Paki, Slovenija
Rad dobro jem
Rad vrhunsko jem
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje
Meso in še kaj
Vino in hrana
Miha Centrih
Chef

Na takšnem pikniku še nisi bil

Gremo na piknik! Gremo se igrat na travnik! Gremo se skrit pod kozolec! Gremo na izlet, kjer še nismo bili! Gremo jest, ker tako, na tak način, s takšnimi okusi, kombinacijami, sestavinami še nismo jedli! Gremo na pizzo, toda le v četrtek! Gremo na žar, toda le iz starih krav in krškopoljskih pujsov! Gremo na degustacijo, toda le po chefovem izboru! Gremo v vinsko klet, toda ob Paki! Gremo na ribe, toda le sladkovodne, na rake, toda v savinjski buzari, na meso, toda z veliko zelenjave, na vino, toda naravno, na pivo, toda garažno, na štruklje, toda le za na svidenje. Gremo poletet z balonom, dobesedno in kulinarično!

Pripelje te radovednost, kaj se tam dogaja, zakaj se o tem toliko govori, kaj se skriva pod kozolcem. Vrneš pa se radoveden, kakšen vonj ima ”staro” meso, kakšen okus tisočletno jajce in kaj vse je v buzari. Če imajo ”običajni” 3 srčki problem z ”navadnimi” gosti, da jih težje razumejo, to dilemo OPA razreši na pikniku, ki ga vsi razumejo, čeprav na takšnem pikniku še nihče ni bil.

Kako je lahko Opa za 3 srčke, če pa je pod kozolcem? Zato, ker na ”deskah” tako fino pogrne! Zato, ker začne s srcem in to dobesedno! Zato, ker ti najprej natoči, kar še nisi pil, nato te zapelje, kaj boš pil! Zato, ker je tatarc zorjen, kreker zero waste, rumenjak pa račkin! Zato, ker sta ogenj in dim in nič drugega! Zato, ker meso ni mehko, temveč mesno! Zato, ker je steak kot od kmeta, jajce kot kitajsko, buzara kot savinjska in zelenjava kot z vrta! Zato, ker je pod kozolcem dobra muz’ka, pod štrukeljcem pa rabarbara! Zato, ker je ohrovt tako ožgan, korenje tako izsušeno, meso tako zorjeno, okus tako umami in nož tako oster! Dobro, ampak saj to niso odlike za srčke?!

Le ena ne, vse skupaj pa! Čeprav so te jedi znane, te tehnike modne in ti okusi (mnogim) nenavadni, OPA ni mladosten eksperiment, ki je vzklil zaradi trenutne kulinarične popularnosti, temveč je prava in dobra domača gostilna pod kozolcem, ki prireja piknike zato, ker teh jedi v finih restavracijah ne morejo in ne znajo tako skuhati, speči in zadimiti. Zato za 3 srčke ni piknik, temveč OPA!


Fotozgodba

Obisk 2022


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Videti je kot piknik, a tega, kar vidiš na jedilnem listu, ni na nobenem pikniku … Pravzaprav Opa izziva domače vikend gostilne, ki po juhi z mesom obložijo družinsko mizo. Izziva steak house, ki se važijo z japonskim, argentinskim, ameriškim govedom in rezi, z velikostjo in obliko, a brez okusa. Izziva domače piknike, ki so celo življenje dolgočasno monotoni, z vedno premočnim ali preslabim ognjem. Izziva fine dining restavracije, ki ponujajo degustacije, hode, modo in finočo. Izziva, da sedeš pod kozolec in spoznaš, da se da tudi drugače! Kajti to sploh ni piknik in to nikakor ni preprosto. To so sicer vse jedi, za katere mislimo, da jih poznamo, smo jih že jedli in jih imajo tudi drugi, a se takoj in na srečo izkaže, da smo se motili.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

55 €

7 hodov

65 €

9 hodov

75 €


Vinski list

”Zdaj pa gremo v klet!” Četudi so na pikniku lahko tudi otroci, in čeprav ima Opa tudi simpatičen šank in gostilniško izbo, v kateri lokalci ob večerih nazdravljajo najbrž s pivom, a je tudi to garažno, pa je vinska ponudba sestavni del tega ”piknika”! Ta hrana noče buteljk, ki jih imajo vsi, predvsem pa noče vin, ki jih ”vsi” pijejo! Tako naravna, divja, mladostna, ognjevita kot je hrana, so tudi ta (naravna) vina. Izlet v majhno klet, ki pa je že lepo založena, je zato doživetje in najboljša vinska karta!

P.s. Večina vin je tudi na kozarec, oziroma Miha odpre skoraj vsako flaško … Ker je veliko vin, ki jih večina gostov še ne pozna, je to pomembno in hvalevredno.


Prostor

Travnik. Kozolec! Šank! Izba. Klet. Dvorišče. Trde klopi. Kot na pikniku. Kot na veselici. Kot na zabavi. Kot v gostilnah nekoč. Kot doma. Kot na obisku. Kot ob ognju. Všeč nam je! Všeč vam bo!


Posebnosti

pod kozolcem
polet z balonom