Placito Risano

osupljivo presenečenje novega Rižanskega zbora in chefa Jureta Dretnika

Bezovica 30, Črni kal, Slovenija
Rad vrhunsko jem
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje
Vino in hrana

Rižanski zbor za osupljivo uživanje

Kjer se je v srednjem veku pisala uporniška istrska zgodovina, so nato ob Rižani dolgo ustvarjali le bobri … Nato pa so istrski umetniki bobrovo deželo spremenili v najbolj osupljivo slovensko restavracijo. Ko se sredi prepleta srednjeveškega spomina in udobja sodobne razkošnosti odvija chefovski scenosled, mu družno pomagajo umetniki, oblikovalci, ročni mojstri porcelana, keramike, kovaštva, rezbarstva. V Placito Risano nimaš odprtih ust le zaradi hrane!

Umetnost je prizorišče Rižanskega zbora iz leta 804 spremenila v oder sodobne kuharske ustvarjalnosti, na katerem nastopajo sipa, čebula, škamp, jeseter, golob, wangus, račka, lučka, koromač, jurček, tartuf ter chef Jure Dretnik s svojo mlado ekipo. Da v tej konkurenci umetnikov, oblikovalcev, obrtnikov in razkošja ter hodov, sestavin, krožnikov, umetnin, pripovedk in vin jedem uspeva izstopati, je tisto presenečenje, ki spet spreminja potek istrske zgodovine. Kajti, sipa je takšna, da se je boš odslej vedno spomnil, ko boš kje drugje jedel sipo brez idej; steak bo povsod pogrešal sladko umami presenečenje kavne grenkobe in kislino divjega pora; gosja jetra bodo poslej vedno manjkala sladoledni lučki in koromač nikoli več ne bo mogel brez nezrelosti sadja in zrelosti satja.


Fotozgodba

Obisk 2023


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Ta zbor je zgodovinski. Ta Rižanska zgodba je slavna. Ta podjetniški projekt si je za cilj zadal vrhunskost in odličnost. Ta ambient je poln umetnin. Ta lastnik je že drugje uspel. Toda, ta ekipa je še tako mlada … Pa kaj?! Zgodba, ki jo je rodila upornost, se prav zato upira predsodkom, povprečnosti in neambicioznosti! Ta ekipa je še tako mlada, da že toliko zna, ker si toliko upa. Upajte se, torej, še vi, presenetiti, prepustiti, začutiti. Ker so mladi, je degustacija kot slikanica, toda jedi so doživetje, izkušnja pa je zato zgodovinska.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

9 hodov

95 €

11 hodov

115 €

14 hodov

135 €


Vinski list

Vinska klet še nastaja in bo (podvodna) atrakcija. Vinska karta je že, a se bo še debelila (zdaj 100+ etiket). Pomembno pa je, da se že zdaj ve, kaj se hoče: (so)naravna slovenska vina, s poudarkom na Istri in Primorski; od tujih pa regionalni (Italija, Hrvaška) izbor sonaravnosti in odličnosti.
Vinska svetovalca sta Matijaž Zalar in Tina Katonar.


Prostor

Istrski umetnik Ivo Kisovec je z ekipo umetnikov in ustvarjalcev na zgodovinski lokaciji ob Rižani ustvaril najbolj osupljivo slovensko restavracijo! Za sceno je tržaški umetnik Giuseppe Barison ustvaril veliko fresko s prizori za Istro zgodovinskega razpleta Rižanskega zbora. Stoli iz masivnega oreha so izdelani po načrtu arhitekta Jožeta Plečnika. Ohišje kamina je ročno izklesano. Mogočno okroglo mizo iz lesa oljke v središču umetniško-kulinaričnega hrama osvetljuje replika svečnega lestenca iz cerkve Karla Velikega. Originalne sedežne garniture ter drugi predmeti iz 19. stoletja so bili nekoč last koprske plemiške družine Gravisi.


Posebnosti

kavarna, Rižanski zbor leta 804