Pri babici Marici

tradicionalne slovenske jedi s štajerske kmetije ob pomurski avtocesti

Zamarkova 20, Zamarkova
Rad dobro jem
Domače in naše
Izlet in doživetje
Kmetije in domačije
Meso in še kaj
Vino in hrana
Matjan Žgajner
Chef

Pri samooskrbnem vnuku

Samooskrbna kmetija ob avtocesti ali chefovsko kuhanje na kmetiji? Če tudi vi mislite, da ni možno ne prvo ne drugo, potem pomursko avtocesto zapustite že v Pernici in se že v Zamarkovi prepričajte, da se motite. Možno je, namreč, oboje in celo hkrati! Pri babici Marici je (kot) na Žgajnerjevi kmetiji, le da so pujsi, zajci in pristne štajerske jedi v vnukovem meniju.

Pri babici Marici je lokalna gostilna, v kateri s stropa visi žehta, v oknu se sušijo klobase, v krušni peči se peče pečenka, mize se šibijo pod steklenicami sonaravnih vin, gostje pa polnih ust za všečke slikajo prazne krožnike, ker so jih tako lepo polizali! In vse to je tako blizu avtoceste in mesta!

Seveda so to so same takšne (štajerske) jedi, ki so za dobro voljo še preden vstopimo v gostilno. Toda, ker tako diši, ko se reže iz kible in s tace, ter tako hrusta, ko se ocvirki cedijo po roki, ker je ob čunki takšna omaka in ker v pristni štajerski gostilni najprej vedno zmanjka krškopoljčeve krače, ki se je najprej dolgo pasla, potem pa potrpežljivo zorela, je Pri babici Marici prav iskrenost tako pristna, da so še pujsi in zajci v njej nasmejani, gostje, ki povsod drugje pijejo le belo, rdeče in srebrno, pa se tukaj široko in oranžno smejijo.

Pri babici Marici je za lačne, ki jim je dobro, če ni presenečenj, in za radovedne, ki jim je najboljše, če so. To so stare štajerske jedi, ki pa jih chef tako novo pripravi, da jih ne boste pozabili. To je domača hrana!


Fotozgodba

Obisk 2022


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Pri babici Marici so pujsi, zajci in jedi tako pristno in iskreno iz območja udobja, da lačni sploh ne opazijo, kako jih je chef po svoje zabelil, radovedni pa, da so jih navdušile ravno zaradi preprostosti. Zato je do babice Marice blizu tako rednim obiskovalcem turističnih kmetij, ki jim je do Voličine predaleč, kot rednim obiskovalcem najboljših slovenskih gostiln, ki takšna doživetja sicer iščejo čim dlje od avtoceste.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

3 hodi

25 €

4 hodi

30 €

5 hodov

35 €


Vinski list

V tako domačih gostilnah običajni gostje naročajo k solati belo, k pečenki rdeče in za začetek srebrno, tukaj pa spoznajo, da znajo tudi Štajerci pridelati (in piti) odlična sonaravna vina.


Prostor

Pod oboki in okrog delovnega šanka se ambient kmečkega turizma v razgibanih nivojih, s starimi družinskimi fotografijami na zidu in svežim perilom, ki se suši s stropa, prepleta z domačnostjo lokalne gostilne.


Posebnosti

Kmetija Žgajner, Zg. Voličina