Restavracija Tabor

dalmatinsko za stalne in vrhunsko-morsko za radovedne goste

Chef:Gašper Kordež

Gašper Kordež
Chef

Morska ustvarjalnica pod gorami

Naučiš se vožnje v krožiščih in si zato upaš v Podbrezje na Taborovo podpeko. Tam pa ob degustacijskem meniju chefa Gašperja Kordeža doživiš takšno presenečenje, da si poslej ne upaš več nikjer drugje naročiti ribje plošče … Je Tabor najboljša slovenska ali gorenjska morska restavracija? Stalni gostje, ki so to že 30 let, vneto prikimavajo, toda oni si (še) ne upajo naročiti chefovega presenečenja; novi gostje pa se boste morali naučiti voziti skozi krožišča, da boste doživeli polno mizo morja v chefovih pozdravih iz kuhinje! Morska degustacija na Gorenjskem je doživetje, ki ne odkriva slovenske ljubezni do dalmatinske kuhinje, temveč jo razkriva: sploh še ne veste, kaj vse in kako morje ponuja, če hodite vedno v isti kamp!

Pravzaprav je bil Tabor na Gorenjskem že z enim srčkom nekaj posebnega, ko je v njem kuhal tisti Slovenec, ki je sredi Srbije zmagal v pripravi ribjega paprikaša, in z dvema, ko je dobil chefa, ki ni kuhal le tako kot smo vajeni z dopusta, temveč je temu dodal še za velik lonec ribjih kosti, rakovih repov in svoje ustvarjalnosti. Zato je potreboval le še večjo kuhinjo, da je njegova skromnost izpuhtela v bohotnosti morsko-valujočih okusov in eklektično-iskrivih idej. Z nadgradnjo ribjih dobrot v morske posebnosti Tabor ni izgubil priljubljenosti, temveč je pridobil še vrhunskost.

Degustacijski meni ponudi pravo morsko predstavo jadranskega ulova pod gorenjskimi vršaci, ki morsko ”klasiko” izvirno in ustvarjalno nagradi s fermentiranimi olupki zelenjave, miso-presenečenji, sladko-kislo-pekočimi kontrasti in spretnimi chefovskimi napadi na svetost morske svežine, ki dokažejo, da kuhinja s pravimi idejami in znanjem ni le logistična vmesna postaja med ribičem in jedcem, temveč ustvarjalnica, v kateri avtor ribji nedolžnosti doda zrelost.

Preberite še

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Gostje so v Taboru zato tako zadovoljni, ker vedo, kaj dobijo. Ni čudno, da je večina gostov stalnih. Gre le za to, kako je ime surovemu, ki je danes sveže, koliko kruha bodo tokrat pojedli ob škampovi buzari, in koliko nas je za ribo, ki jo Mateja tokrat priporoča.

Takšna (ne)zahtevnost pa je, seveda premalo za takšnega chefa in njegovo novo, veliko kuhinjo. A lepo se tukaj ne konča, temveč šele začne. Ko ”novi” Tabor s Kordeževim degustacijskim menijem nagovarja nove goste, stari zaradi tega niso prikrajšani, pravzaprav so tudi oni pridobili, saj imajo v svoji stari gostilni novi izziv: kaj pa, če bi danes naročili kaj drugega?!


Jedilni list

Degustacijski meni

6 hodov

60 €

9 hodov

95 €

Chef’s table (meni in vinska spremljava)

175 €


Vinski list

sommelierka Mateja Markič, 150 vinskih etiket


Prostor

V Taboru gostje tudi prostorsko niso v zadregi, vstopijo v istrsko konobo, nato se skozi morsko restavracijo sprehodijo na dalmatinsko teraso izpod peke ali kampirajo na lepem vrtu izpod sence starih sadnih dreves.


Posebnosti

vinska klet, lovska soba
sobe