Restavracija Tabor

dalmatinsko za stalne in vrhunsko-morsko za radovedne goste

Podbrezje 246, Podbrezje, Slovenija
Rad dobro jem
Rad vrhunsko jem
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Morje in reke
Topla postelja
Gašper Kordež
Chef

Morska ustvarjalnica pod gorami

Naučiš se vožnje v krožiščih in si zato upaš v Podbrezje na Taborovo podpeko. Tam pa ob degustacijskem meniju chefa Gašperja Kordeža doživiš takšno presenečenje, da si poslej ne upaš več nikjer drugje naročiti ribje plošče … Je Tabor najboljša slovenska ali gorenjska morska restavracija? Stalni gostje, ki so to že 30 let, vneto prikimavajo, toda oni si (še) ne upajo naročiti chefovega presenečenja; novi gostje pa se boste morali naučiti voziti skozi krožišča, da boste doživeli polno mizo morja v chefovih pozdravih iz kuhinje! Morska degustacija na Gorenjskem je doživetje, ki ne odkriva slovenske ljubezni do dalmatinske kuhinje, temveč jo razkriva: sploh še ne veste, kaj vse in kako morje ponuja, če hodite vedno v isti kamp!

Pravzaprav je bil Tabor na Gorenjskem že z enim srčkom nekaj posebnega, ko je v njem kuhal tisti Slovenec, ki je sredi Srbije zmagal v pripravi ribjega paprikaša, in z dvema, ko je dobil chefa, ki ni kuhal le tako kot smo vajeni z dopusta, temveč je temu dodal še za velik lonec ribjih kosti, rakovih repov in svoje ustvarjalnosti. Zato je potreboval le še večjo kuhinjo, da je njegova skromnost izpuhtela v bohotnosti morsko-valujočih okusov in eklektično-iskrivih idej. Z nadgradnjo ribjih dobrot v morske posebnosti Tabor ni izgubil priljubljenosti, temveč je pridobil še vrhunskost.

Degustacijski meni ponudi pravo morsko predstavo jadranskega ulova pod gorenjskimi vršaci, ki morsko ”klasiko” izvirno in ustvarjalno nagradi s fermentiranimi olupki zelenjave, miso-presenečenji, sladko-kislo-pekočimi kontrasti in spretnimi chefovskimi napadi na svetost morske svežine, ki dokažejo, da kuhinja s pravimi idejami in znanjem ni le logistična vmesna postaja med ribičem in jedcem, temveč ustvarjalnica, v kateri avtor ribji nedolžnosti doda zrelost.

Obisk 2019

Kar dva srčka za morske jedi izpod planin? Kaj pa drugega, če pa je Tabor najboljša morska restavracija v ”neprimorskem” delu Slovenije! Dva srčka za ribo iz pečice? Bilo bi noro, če bi v zvočnikih še vedno pele klape in če bi hobotnice cvrčale le izpod peke! Dva srčka za gostilno izpod avtoceste? Bilo bi nemogoče, če do tja ne bi vodilo toliko in tako zavitih odcepov, krožišč in deteljic! Dva srčka šele zdaj, če pa je Tabor že 30 let? Ravno zato, ker je šlo postopoma, leta 1989 je gostilno zgradila očetova delavnica, potem so prišli ribiči in z njimi najemniki, dokler ni Tabora končno prevzela hči, ki je pripeljala pravega chefa.

Brez skrbi, torej, v Taboru je še vedno dovolj prostora za vesele družbe in še vedno nimajo lignjev, toda podpeka na vrtu je še večja, posebna ponudba pa še boljša!

Pogrinjki so snežno beli, v zadnji sobi gori v kaminu, po strmih kamnitih stopnicah se ne gre v prazen kevder, temveč v polno vinsko klet, mlada gospodarica, ki je izkušnje nabirala celo v Avstraliji, pa ribo tako filira, da ti ni žal za kostmi, ko jih odnese v kuhinjo. Tabor ni le še ena več gostilna z morskimi jedmi, brez katerih nam živeti ni. Tabor je ravno to, kar drugi niso: gorenjska konoba, ki ima dobre zveze v Dalmaciji in dobrega morskega chefa pod Karavankami!

Obisk 2017

Na kontinentu ni ne svežih rib ne dobrih ribjih gostiln, pa najsi je konkurenca še tako huda in imamo Slovenci še tako radi tržaško omako čez porcijske odmrznjene orade. Toda, če ne bi bilo izjem, ne bi bilo tega pravila. Tabor je ravno to, kar drugi niso! Gorenjska konoba, ki ima dobre zveze v Dalmaciji!

Okolje res ni morsko, toda mar prav to ne dokazuje, kako se da v Sloveniji z gora skakati v morje?! Jedilni list se sliši tako: “Danes imam sveže…” Ribe so plavale v glavnem po hrvaškem morju, največ v Istri, gojeni brancini so iz Piranskega zaliva. Kruha, svežega, domačega, na leseni deski z velikim krušnim nožem, je za celo podolgovato štruco. Pogrinjki so snežno beli, v zadnji sobi gori v kaminu, po strmih kamnitih stopnicah se ne gre v prazen kevder, temveč v polno vinsko klet, mlada gospodarica, ki je izkušnje nabirala celo v Avstraliji, pa ribo tako filira, da ti ni žal za kostmi, ko jih odnese v kuhinjo. Tabor ni le še ena več gostilna z morskimi jedmi, brez katerih nam živeti ni. Iz Ljubljane je po avtocesti le ena cestninska postaja, okrog šanka je le pet miz, dve sta še ob kaminu, za hišo je lep vrt, v velikem loncu so ribje kosti in oklepi repov.

V Taboru nimajo lignjev, saj jih imajo vsi, tudi ne plastičnega jedilnega lista, ki bi s svojo debelino delal konkurenco zamrzovalni skrinji, z vonjem pa njeni debelini. Imajo pa čisto pravega kuharja, ki sicer kuha tako kot ste vajeni z dopusta ob dalmatinski obali, a temu doda ravno prav svojega chefovskega vpliva.

Preberite še


Fotozgodba

Obisk 2022

Fotozgodba

Obisk 2019

Fotozgodba

Obisk 2017

Preberite še


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Gostje so v Taboru zato tako zadovoljni, ker vedo, kaj dobijo. Ni čudno, da je večina gostov stalnih. Gre le za to, kako je ime surovemu, ki je danes sveže, koliko kruha bodo tokrat pojedli ob škampovi buzari, in koliko nas je za ribo, ki jo Mateja tokrat priporoča.

Takšna (ne)zahtevnost pa je, seveda premalo za takšnega chefa in njegovo novo, veliko kuhinjo. A lepo se tukaj ne konča, temveč šele začne. Ko ”novi” Tabor s Kordeževim degustacijskim menijem nagovarja nove goste, stari zaradi tega niso prikrajšani, pravzaprav so tudi oni pridobili, saj imajo v svoji stari gostilni novi izziv: kaj pa, če bi danes naročili kaj drugega?!


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

6 hodov

60 €

9 hodov

95 €

Chef’s table (meni in vinska spremljava)

175 €


Vinski list

sommelierka Mateja Markič, 150 vinskih etiket


Prostor

V Taboru gostje tudi prostorsko niso v zadregi, vstopijo v istrsko konobo, nato se skozi morsko restavracijo sprehodijo na dalmatinsko teraso izpod peke ali kampirajo na lepem vrtu izpod sence starih sadnih dreves.


Posebnosti

vinska klet, lovska soba
sobe
znak Slovenia Green Cuisine