16. junija 2025

TR na ulici recept: Damjan Fink

Slastne rezine Krškopoljca, pogača, krompirjeva majoneza, kisla smetana, paradižnikov čatni z borovimi vršički

Chef: Damjan Fink (Hiša Fink)

Mladega prašička do 20 kg izkoščičimo in ga nadevamo s svinjsko ribico, ki jo prej začinimo z oljčnim oljem in soljo piranskih solin. Odojka povežemo z vrvico ter pečemo v pečici ali na ražnju približno 4 ure pri 165 °C.

Pogačo pripravimo iz  moke, oljčnega olja, paradižnikov, kapre, soli, kvasa, mleka in masla zamesimo testo. Pokrijemo ga s prozorno folijo in pustimo vzhajati 3 ure na sobni temperaturi.

Za paradižnikov čatni potrebujemo paradižnikove pelate, čili, šalotko, ingver, peteršilj, sladkor v prahu, beli vinski kis in gorčico.
Paradižnikove pelate odcedimo. Vse sestavine grobo sesekljamo in jih na zmernem ognju kuhamo, da se okusi povežejo. Med kuhanjem se tekočina reducira, sestavine pa se lepo povežejo v gost čatni.Potrebujemo kuhan in olupljen krompir (med kuhanjem ga ne solimo), svežo smetano, en strok česna, mleko v prahu, kis, oljčno olje, sladkor in sol.
Postopek: V mešalniku z rezilom grobo sesekljamo krompir, česen, sol in sladkor ter mešamo 1 minuto. Nato dodamo olje in kis ter mešamo še 30 sekund pri višji hitrosti. Dodamo mleko v prahu in miksamo še dodatnih 30 sekund, da dobimo gladko, kremasto teksturo.