16. junija 2025

TR na ulici recept: Jorg Zupan

Jadranske kozice in jadranska sipa na žaru z jabolkom in kajmakom

Chef: Jorg Zupan (Aftr)

Za pripravo jedi najprej očistimo sveže jadranske kozice in pripravimo na kose narezano jadransko sipo. Morske sadeže nataknemo na ražnjiče in jih na hitro spečemo na vročem žaru na oglju. Peka nad odprtim ognjem poskrbi za nežno karamelizirano zunanjo plast, notranjost pa ohrani svojo mehkobo in sočnost.

Medtem pripravimo osvežilno prilogo iz sladkega jabolka, narezanega na tanke krhlje, ki ga mariniramo v limoninem soku s ščepcem soli. Tako pripravljeno jabolko doda jedi prijeten sadno-kisel kontrast.

Pečene morske sadeže in marinirano jabolko dopolnimo s tanko pečenim kruhom, ki lepo zaokroži okuse. Na vrh vsega dodamo še žlico gladkega kajmaka, ki se na toplih sestavinah rahlo stopi in s svojo kremasto teksturo poveže celotno jed.

Za zaključek jed dopolnimo s svežimi zelišči ali drobnimi užitnimi cvetovi, ki dodajo aromo in estetski poudarek.