Jogurtov langaš, jogurtova omaka s hrenom, rezine marinirane postrvi, emulzija hladno stiskanega sončničnega olja, pražena sončnična semena
Chef: Jure Dretnik (Restavracija GT19)
Za langaš Iz kuhanega krompirja, jogurta, moke in svežega kvasa zamesimo testo. Pustimo vzhajati da se podvoji, ponovno zamesimo in porcijsko oblikujemo v kroglice. Pustimo ponovno vzhajati, med tem pa segrejemo olje za cvrtje. Ko so kroglice volumensko podvojene, jih sploščimo in previdno polagamo v vroče olje. Med cvrtjem jih 1x obrnemo da dobimo enakomerno zlatorjavo barvo celotnega langaša.
Postrv filiramo in odstranimo vse kosti. V posodi zmešamo grobo sol, sladkor in sveže naribano limonino lupino. Z mešanico prekrijemo fileje in jih pustimo marinirati vsaj 2 uri (odvisno od debeline fileja), nato jih speremo pod hladno vodo in osušimo. Odstranimo kožo in narežemo na rezine.
Za jogurtovo omako zmešamo jogurt in hren v homogeno maso, začnimo s sokom limone, soljo in poprom.
Za pripravo emulzije hladno stiskanega sončničnega olja rumenjakom dodamo malo jabolčnega kisa. Stepamo z metlico in počasi dodajmo hladno stiskano sončnično olje, da se nam poveže v konsistenco majoneze. Začinimo s soljo in po potrebi dodamo še malenkost jabolčnega kisa.
Sončnična semena pražimo v pečici do zlatorjave barve.
Na še topel langaš položimo hladne rezine postrvi, prelijemo z omako hrena in emulzijo hladno stiskanega sončničnega olja, posujemo s praženimi sončničnimi semeni. Po želji posujemo še s svežim drobnjakom.
