16. junija 2025

TR na ulici recept: Jure Dretnik

Jogurtov langaš, jogurtova omaka s hrenom, rezine marinirane postrvi, emulzija hladno stiskanega sončničnega olja, pražena sončnična semena

Chef: Jure Dretnik (Restavracija GT19)

Za langaš Iz kuhanega krompirja, jogurta, moke in svežega kvasa zamesimo testo. Pustimo vzhajati da se podvoji, ponovno zamesimo in porcijsko oblikujemo v kroglice. Pustimo ponovno vzhajati, med tem pa segrejemo olje za cvrtje. Ko so kroglice volumensko podvojene, jih sploščimo in previdno polagamo v vroče olje. Med cvrtjem jih 1x obrnemo da dobimo enakomerno zlatorjavo barvo celotnega langaša. 

Postrv filiramo in odstranimo vse kosti. V posodi zmešamo grobo sol, sladkor in sveže naribano limonino lupino. Z mešanico prekrijemo fileje in jih pustimo marinirati vsaj 2 uri (odvisno od debeline fileja), nato jih speremo pod hladno vodo in osušimo. Odstranimo kožo in narežemo na rezine.

Za jogurtovo omako zmešamo jogurt in hren v homogeno maso, začnimo s sokom limone, soljo in poprom. 

Za pripravo emulzije hladno stiskanega sončničnega olja rumenjakom dodamo malo jabolčnega kisa. Stepamo z metlico in počasi dodajmo hladno stiskano sončnično olje, da se nam poveže v konsistenco majoneze. Začinimo s soljo in po potrebi dodamo še malenkost jabolčnega kisa. 

Sončnična semena pražimo v pečici do zlatorjave barve. 

Na še topel langaš položimo hladne rezine postrvi, prelijemo z omako hrena in emulzijo hladno stiskanega sončničnega olja, posujemo s praženimi  sončničnimi semeni. Po želji posujemo še s svežim drobnjakom.