Blagovna znamka »Pri Kovačniku« je nastala zaradi povpraševanja gostov, ki so si želeli odnesiti košček raja s seboj domov. Hišne dobrote, ki jih iz svežega sadja, zelenjave in zelišč v Kovačnikovi kuhinji pripravljava mama Angelca in Barbara, slastne mesne delikatese, ki jih skupaj z Danilom pripravlja oče Janez, brezalkoholne in alkoholne pijače, domači kruh, potice in piškoti so na voljo tudi v Zadrugi Artmijemar v Mariboru in v Hiši Najstarejše Trte na Lentu. Namenjene so drobnim sladkostim in spominkom za domov ter osebnim ali poslovnim darilom.

Hišne dobrote, ki jih iz svežega sadja, zelenjave in zelišč v Kovačnikovi kuhinji pripravljata mama Angelca in Barbara, slastne mesne delikatese, ki jih skupajz Danilom pripravlja oče Janez, brezalkoholne in alkoholne pijače, domači kruh, potice in piškoti so na voljo tudi v naši trgovinici, bodisi kot drobne sladkosti in spominki za domov, bodisi kot osebna ali poslovna darila.

Kovačnikova kmetija leži na 700 metrih n.v. v vasici Planica nad Framom. Osnovno dejavnost na posestvu, velikem 36 hektarjev, predstavlja živinoreja. 40 glav govedi redijo v sozvočju z naravo, v sodobnem hlevu na prosto rejo iz leta 2012. Redijo tudi svinje, kokoši nesnice in veliko malih živali za sproščen stik otrok z živalmi.

 

VEČ

Ko dobrojedstvo postane način življenja, se Šola okusov spremeni v – šolo življenja. To pa pomeni, da se nikoli ne nehamo učiti in da nikoli ne znamo dovolj. Zato listamo po vivi.si, se izobražujemo v Šoli okusov in zvečer zaspimo z novo kuharsko knjigo v roki… Je še kaj prostora na vaši knjižni polici? Predlagamo ”obvezno” čtivo za vse dobrojedce, ki želijo boljše kuhati, jesti, piti, kupovati, potovati, obiskovati in živeti. Naš knjižni izbor za vašo knjižno polico.

Matej Fišer: Tradicionalna prekmurska kuharica
Anita Šumer: Drožomanija
Jože Rozman: Čar vina
Nataša Đurić: Kruh z drožmi
Kuhamo z najboljšimi
Weber: Velika knjiga peke na žaru

VEČ

Tri generacije družine Kodila so vpete v predelavo mesa in mesnih izdelkov po preizkušenem receptu ”ko veš, kaj ješ”. Ponujajo le kakovostno meso domačega porekla, ki mu pri predelavi dodajo samo sol in začimbe, pri zorjenju pa si vzamejo čas.

Kakovost njihovih izdelkov potrjujejo številni certifikati za višjo kakovost, s katerimi so označeni prekmurska šunka z geografsko označbo, kranjska klobasa, izdelki z eko certifikatom in prekmurska gibanica. Zorenje sušenih mesnin poteka v modernih zorilnicah, kjer so stene ometane z ilovico in ustvarjajo naravne klimatske pogoje za zorenje mesnin kot nekoč.

Če vas je že od nekdaj zanimala priprava vrhunskih mesnin, jo lahko pri Kodili spoznate iz prve roke. V prijetnem ambientu zelene terase, galerije ali odprte kuhinje vas po končanem ogledu pričakuje degustacija prekmurske šunke in drugih suhomesnatih specialitet, najbolj lačni pa lahko izbirajo iz bogatega jedilnika jedi iz hišne ponudbe dobrot.

VEČ

Istrska legenda pripoveduje, da so se nekega dne zbrala vsa drevesa, da bi določila svojega kralja. Vsa so se strinjala, da izberejo oljko, vendar oljka te časti ni sprejela. Odgovorila je: ”Moje poslanstvo je preveč pomembno za človeštvo, da bi izgubljala čas s kraljevanjem.”

V družini Jenko je oljka že generacije nepogrešljiva. Med leti 1992 in 1997 pa se je Boris Jenko resneje lotil oljkarstva ter posadil tri oljčnike, ki so še danes med večjimi v Slovenski Istri. Na njih pod toplim mediteranskim soncem rastejo skrbno vzgojene oljke, ki že desetletja predstavljajo osnovo za vrhunska oljčna olja. V zadnjih letih sta se v tradicijo družinskega oljkarstva vključila tudi hči Jasna in njen partner Peter.

Oljčni nasadi družin Jenko se razprostirajo na vzhodnem in južnem pobočju griča Sermina,  84 metrov nad morjem, na površini 2.5 ha. Posajeni so v glavnem na terasah, vzgojna oblika pa je kotlasta. Glavna sorta je avtohtona istrska belica (55 %), 30 % je leccina, druge sorte so še frantoio, maurino in pendolino kot opraševalec.

Izdaten trud, skrb, spoznavanje značilnosti oljke, želja po novem znanju in težnja h kakovosti je oljčno olje Jenko popeljalo od priljubljenega lokalnega izdelka do slovenskih in mednarodnih nagrad. Dolgoletni trud je bil poplačan leta 2012, ko se je Jenkovo olje z zmago na enem od najprestižnejših svetovnih ocenjevanj Sol Doro v Veroni uvrstilo v družbo najprestižnejših oljčnih olj sveta.

VEČ

Na svoji zemlji, ki nad Krko tako gostoljubno rodi. Z družinskimi rokami, da se noter rokuješ, ven pa objameš. Med starim, ki preteklost neguje in po prihodnosti diši. Na domačiji, z velikim štedilnikom, debelimi mizami, polno okensko polico marmelad, bogato vinsko kletjo in toplimi rjuhami. Pri Novakovih, ki jih je v Sloveniji sicer največ, a takšnih kot v Sadinji vasi na Dolenjskem dosti premalo.

Gospodar Boris je strokovnjak in ljubitelj lesenih izdelkov, gospodarica in chefinja Miriam pa v svojih izdelkih prepleta tradicijo z modernimi kulinaričnimi smernicami. Zelenjavni vrt je takšen, da spreobrne mesojedca. Zeliščni vrt je velik za celodnevni izlet. Gozdovi so polni gob, sosedovi hlevi živine, domača kašča pa žit. In tako pri Novakovih nastaja vse od slastnih marmelad, sirupov in piškotkov, pa vse do rezalnih desk, venčkov in ročno izdelanega lesenega pohištva.

A ker vsak dan ni časa za izlet v Sadinjo Vas, lahko dobrote Domačije Novak na srečo uživamo tudi doma!

VEČ

Na Zgoši pri Begunjah že od leta 1764 stoji majhna družinska kmetija pr Resman. Od leta 2011 Janez, Metka, Petra in Klemen tam pridelujemo domačo (industrijsko) konopljo, družbo pa ji delajo še domači pira, ajda, ječmen in kamut.

Vse je skrbno pridelano na površinah v okolici Zgoše, v skladu s smernicami ekološkega kmetovanja. Izdelke na kmetiji tudi sami pridelujejo – sproti in v majhnih količinah, tako da so vedno sveži. V kmetijsko pridelavo in predelavo je tako vloženo ogromno truda – to lahko dela samo nekdo, ki to srčno rad počne in mu zemlja nekaj pomeni.

Pot od žita na polju, do moke na polici v trgovinici je dolga. Zrnje gre neštetokrat skozi roke družine, od sejanja, žetve, sušenja, čiščenja, luščenja, mletja in ročnega pakiranja. In ko iz lastne moke spečejo še dober kruh, ni več dvoma, da z veliko truda nastanejo tudi odlični izdelki.

Nedavno so sveže obnovili stari hlev in v njem uredili malo trgovinico z domačimi izdelki, kjer Vas ob predhodni najavi pričakujejo vsak dan od 9. do 17. ure.

VEČ

Oljarna Kocbek se ponaša z dolgoletno družinsko tradicijo pridelave bučnega olja, ki sega v leto 1929. Dedek Alojz Kocbek je kupil posestvo in se začel ukvarjati z mlinarstvom in kasneje še z oljarstvom. Svoje znanje in izkušnje je prenašal iz roda v rod, vsaka generacija pa je dodala nekaj svojega.

Znanje in izkušnje sta Alojz in Antonija prenašala na sina Antona, le ta pa na svojega sina Gorazda, ki danes predstavlja že tretjo generacijo v družini. Gorazd želi nadaljevati tradicijo svojega deda in očeta ter tako ohraniti dobro ime in vrhunsko kakovost. Od leta 1994 se kot edini ukvarjajo s hladnim stiskanjem, kjer se semena ne obdelujejo (meljejo, pražijo in stiskajo), temveč se s posebno stiskalnico olje iztisne neposredno iz semen. Pri tem postopku je maks. temperatura obdelave 40° C, rezultat pa je popolnoma naravno olje, ki je po vonju, barvi in okusu skoraj identično semenu.

Izkušnje in zahteve trga so vzrok, da se danes lahko pohvalijo z najbolj čistimi in kakovostnimi naravnimi olji, narejena na tradicionalni strojni opremi iz izbranih semen, ki jih pridelajo lokalni kmetje in so dozorela na poljih še neokrnjene narave. Prepoznavni so tudi po izbranem darilnem programu, ki vsebuje bogato paleto izdelkov. Več o izdelkih najdete na spletni strani: www.kocbek.si

VEČ

Fruštek je mlada znamka odličnih domačih hrustljavih müslijev oziroma granole, ki resnično motivira, da zjutraj pojeste svoj nujno potreben in predvsem zdrav zajtrk. Avtorici zdravega zajtrka Anji Logar se je ideja porodila, ko je obupala pri iskanju hrustljavih kosmičev z malo ali nič sladkorja in se odločila narediti svojo, domačo, manj sladko, predvsem pa neprimerno bolj zdravo različico.

Fruštek je hrustljavo dišeča mešanica kosmičev, oreščkov, suhega sadja, medu in oljčnega olja. V njem so zgolj najboljše sestavine, po večini iz lokalne in ekološke pridelave. Fruštek je slajen samo z medom in suhim sadjem, zato ni pretirano sladek. Ne vsebuje dodanega sladkorja in umetnih dodatkov, zato predstavlja uravnoteženo kombinacijo za zdrav začetek dneva. Lahko ga jeste z mlekom, jogurtom, sadnim sokom ali samo vodo ali pa ga enostavno pohrustate kar tako!

VEČ

Olivna olja korpskega oljkarja Vanje Dujca so mednarodno znana in nagrajevana. Na družinski kmetiji prideluje oljke na 4 hektarih površine. Oljčni nasad s skupno 1050 drevesi leži na južnih pobočjih Male Seve nad Portorožem. Neokrnjena narava, jugozahodna lega nasada in zaradi bližine morja vetrovno ozračje so oljkam zelo naklonjeni, odličnost olj pa dokazujejo številne mednarodne nagrade. Njegovo vodilo so vrhunska kakovost, naravi prijazno kmetovanje in zadovoljstvo kupcev.

Dujčeva oljčna olja odlikujejo prvinski okusi, ki so neposredni rezultat premišljenega sortnega izbora. V nasadu so oljke sort istrska belica, leccino, maurino, itrana, pendolino, leccio, leccio di corno, frantoio, arbequino, ascolana tenera, santa caterina, piranska buga in piranska žižola.

Svoje izdelke trži pod blagovno znamko Vanja. Izstopajo po privlačnem dizajnu in so opremljeni z deklaracijo ter kratkim opisom izdelka v več jezikih. Pakirani so v lične kartonske škatle, posamično ali v različnih kombinacijah.

VEČ

Gora so na tej strani Pohorja, pod Tremi kralji, včasih rekli vinski kleti, in stara je tudi bajta, ki so jo Gregoriči s črno kuhno in babičino izbo vred prenesli z zeliščnega vrta, vse drugo pa je na domačiji na Tinjski gori zelo mladostno in čisto drugačno.

Lena Klinar in Primož Gregorič sta domačijo spremenila v presek lokalne kulinarike. Tukaj najdete na enem mestu vse – odlično restavracijo, bogato založeno vinsko klet in trgovinico avtentičnih lokalnih dobrot, ki še dolgo po obisku obujajo spomine na pohorske dobrote.

VEČ
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!