Okusne moke iz domače pridelave

Na Zgoši pri Begunjah že od leta 1764 stoji majhna družinska kmetija pr Resman. Od leta 2011 Janez, Metka, Petra in Klemen tam pridelujemo domačo (industrijsko) konopljo, družbo pa ji delajo še domači pira, ajda, ječmen in kamut.

Vse je skrbno pridelano na površinah v okolici Zgoše, v skladu s smernicami ekološkega kmetovanja. Izdelke na kmetiji tudi sami pridelujejo – sproti in v majhnih količinah, tako da so vedno sveži. V kmetijsko pridelavo in predelavo je tako vloženo ogromno truda – to lahko dela samo nekdo, ki to srčno rad počne in mu zemlja nekaj pomeni.

Pot od žita na polju, do moke na polici v trgovinici je dolga. Zrnje gre neštetokrat skozi roke družine, od sejanja, žetve, sušenja, čiščenja, luščenja, mletja in ročnega pakiranja. In ko iz lastne moke spečejo še dober kruh, ni več dvoma, da z veliko truda nastanejo tudi odlični izdelki.

Nedavno so sveže obnovili stari hlev in v njem uredili malo trgovinico z domačimi izdelki, kjer Vas ob predhodni najavi pričakujejo vsak dan od 9. do 17. ure.