Oljarna Kocbek


Kakovostna olja z bogato tradicijo

Oljarna Kocbek se ponaša z dolgoletno družinsko tradicijo pridelave bučnega olja, ki sega v leto 1929. Dedek Alojz Kocbek je kupil posestvo in se začel ukvarjati z mlinarstvom in kasneje še z oljarstvom. Svoje znanje in izkušnje je prenašal iz roda v rod, vsaka generacija pa je dodala nekaj svojega.

Znanje in izkušnje sta Alojz in Antonija prenašala na sina Antona, le ta pa na svojega sina Gorazda, ki danes predstavlja že tretjo generacijo v družini. Gorazd želi nadaljevati tradicijo svojega deda in očeta ter tako ohraniti dobro ime in vrhunsko kakovost. Od leta 1994 se kot edini ukvarjajo s hladnim stiskanjem, kjer se semena ne obdelujejo (meljejo, pražijo in stiskajo), temveč se s posebno stiskalnico olje iztisne neposredno iz semen. Pri tem postopku je maks. temperatura obdelave 40° C, rezultat pa je popolnoma naravno olje, ki je po vonju, barvi in okusu skoraj identično semenu.

Izkušnje in zahteve trga so vzrok, da se danes lahko pohvalijo z najbolj čistimi in kakovostnimi naravnimi olji, narejena na tradicionalni strojni opremi iz izbranih semen, ki jih pridelajo lokalni kmetje in so dozorela na poljih še neokrnjene narave. Prepoznavni so tudi po izbranem darilnem programu, ki vsebuje bogato paleto izdelkov. Več o izdelkih najdete na spletni strani: www.kocbek.si