Oljčno olje Jenko


Vrhunska olja s tradicijo

Istrska legenda pripoveduje, da so se nekega dne zbrala vsa drevesa, da bi določila svojega kralja. Vsa so se strinjala, da izberejo oljko, vendar oljka te časti ni sprejela. Odgovorila je: ”Moje poslanstvo je preveč pomembno za človeštvo, da bi izgubljala čas s kraljevanjem.”

V družini Jenko je oljka že generacije nepogrešljiva. Med leti 1992 in 1997 pa se je Boris Jenko resneje lotil oljkarstva ter posadil tri oljčnike, ki so še danes med večjimi v Slovenski Istri. Na njih pod toplim mediteranskim soncem rastejo skrbno vzgojene oljke, ki že desetletja predstavljajo osnovo za vrhunska oljčna olja. V zadnjih letih sta se v tradicijo družinskega oljkarstva vključila tudi hči Jasna in njen partner Peter.

Oljčni nasadi družin Jenko se razprostirajo na vzhodnem in južnem pobočju griča Sermina,  84 metrov nad morjem, na površini 2.5 ha. Posajeni so v glavnem na terasah, vzgojna oblika pa je kotlasta. Glavna sorta je avtohtona istrska belica (55 %), 30 % je leccina, druge sorte so še frantoio, maurino in pendolino kot opraševalec.

Izdaten trud, skrb, spoznavanje značilnosti oljke, želja po novem znanju in težnja h kakovosti je oljčno olje Jenko popeljalo od priljubljenega lokalnega izdelka do slovenskih in mednarodnih nagrad. Dolgoletni trud je bil poplačan leta 2012, ko se je Jenkovo olje z zmago na enem od najprestižnejših svetovnih ocenjevanj Sol Doro v Veroni uvrstilo v družbo najprestižnejših oljčnih olj sveta.