Visiting experience -Sattler's Tavern (2024)

Jeseni je na vinski cesti najlepše. Pri vsaki hiši pečejo kostanje in vse klopi na travi med vinogradi so zasedene. Avtomobili, ki so pripeljali vse te lačne, žejne in vesele ljudi, nimajo le lokalnih registracij, temveč od vsepovsod. Veliko je naših, ker mi smo tam tudi zato, da se sprašujemo, že trideset let: ”Zakaj je pri njih polno, pri nas pa ne?!” Odgovora ne boste našli na deski z narezkom. Ponj je treba v Sattlerhof! Ker ni dovolj, da je polno le po trgatvi, temveč vse leto, so prvi in že zdavnaj vrhunskim vinom dodali vrhunsko kulinariko, gostom pa uživaško posteljo, a ostali še vedno tudi wirtshaus.

Reviewed by: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Wirtshaus

Wirtshaus (krčma) ni gostilna (Gasthaus) – v Avstriji je wirtshaus kultura! Ponudba je kot v gostilni preprosto dobra, toda, ker je to gostilna s krčmarjem/krčmarko, z družinsko tradicijo, domačo gostoljubnostjo in tradicionalnim ambientom, je v wirtshausu preprosto vse boljše.

Ker je to kultura, ki jo cenijo gostje in spoštujejo gostilničarji (krčmarji), se wirtshausu v Avstriji ohranjajo. To pa hkrati pomeni, da so vedno boljši, kajti prehajajo iz generacije v generacijo. Vsaka prispeva tej kulturi svoje. Zaradi tega pod isto streho v Avstriji uspešno sobiva preprosto in vrhunsko: na enem koncu hiše je wirtshaus, na drugem pa vrhunska (gourmet) restavracija, vmes pa je le en chef-krčmar. Na ta način se tradicionalne jedi ne postarajo, temveč posodabljajo, avtorske jedi pa niso le vrhunske, temveč tudi razumljive.

Wirtshaus Sattlerhof
UME
Sattlerhof, Anna in Markus Sattler
UME

Nova generacija

Sattlerhof je za to najboljši dokaz. Oče, krčmar in chef Hannes Sattler je poslal sina in hči v svet, ko sta se vrnila z novim znanjem, pa jima je prepustil Satlerjevino – Markus je chef (tudi v wirtshausu), Anna pa (tudi) krčmarka.

Simple

Wirtshaus offers what we all love… The menu – 4 courses – changes weekly and depending on the availability of ingredients and the needs of (hotel) guests, but the constant are traditional Austrian and local dishes, which also change – seasonally.

Wirtshaus Sattlerhof, trasdicionalna in dnevna ponudba
UME
Sattlerhof, wirtshaus, jagnječji mesni sir
UME

Good

Lamb Leberkäse, apple chutney, mustard caviar, toasted sourdough bread with pumpkin seeds.

Seasonal

Baked pumpkin, pickled pumpkin, pumpkin cream, pickled chanterelles, sheep’s cheese cream and quince. Everything made from pumpkin, traditional, local and seasonal flavors, modernly complemented and chef-perfected. Since their permanent offer includes classics, the seasonal addition can be more original.

Sattlerhof, wirtshaus, buča na tri načine
UME
Sattlerhof, wirtshaus, rostbraten z lisičkam
UME

Abundant

Ribeye, chanterelles in cream sauce, bread dumplings.

Austrian

Fried Fledermaus and parsley potatoes with butter. The best pork steak is not the fillet, but the Fledermaus, which is also from the loin, from the upper part of the inner thigh, a very juicy and tender part, richly covered with fat, as big as the palm of your hand and shaped like a bat.

Sattlerhof, wirtshaus, ocvrti svinjski fledrmaus
UME
Sattlerhof, wirtshaus, jabolčni štrudelj, vaniljev sladoled, sladka smetana
UME

Traditional

Apple strudel, vanilla ice cream, whipped cream.

Updated

Chestnut mousse, chocolate crumble and baked plum ice cream.

Sattlerhof, wirtshaus, kostanjev mousse s pečenimi slivami
UME
Sattlerhof, wirtshaus
UME

Vinsko

Aperitiv: sekt Cuvée Katharina Reserve rosé, Weingut Wieninger. K jedem: Modri pinot Alte Rebe 2021, Sattlerhof. Vinska ponudba v wirtshausu/krčmi je enaka kot v vrhunski restavraciji – torej, 650 etiket in ”francoski” somelje!