DAM restavracija

DAMska eleganca s Fakučevim okusom za odličnost

Chef: Uroš Fakuč

Uroš Fakuč
Chef

Je bolj prijazen in vljuden, kot plašen in sramežljiv. Zato so jedi elegantne, toda okusi so izraziti. Zato je z vsakim hodom tudi chef pri mizi. V Damu nastopa Uroš Fakuč!


DAMska eleganca

Ko se spominjaš prejšnjega Dama, v katerem se zdaj dan zajtrkovalno začne za goste butičnega hotela in barsko konča za goste restavracije z Michelinovo zvezdico, te ”damska” eleganca nove jedilnice, ki je z listjem na stenah, ribjo kostjo na tleh in toplimi barvami udobnih naslonjal tudi intimno sproščena, očara. To je točno tisti prestiž, ki ga tako cenijo bralci rdečega kulinaričnega vodiča in tisti skupni imenovalec, ki po vsem svetu druži restavracije s tako majhnim številom zvezdic, a s tako velikim slovesom in pomenom. Uroš Fakuč (zato) v tej družbi ni slučajno!

Tukaj ne moreš le sesti in jesti … Razglej se in občuduj, najboljše materiale, umetniške predmete, izbrani okus. Fakuč nahrani čutila z lepoto hotela in svojega kulinaričnega odra še preden na krožnik tradicionalno zvrne oljčno olje s solnim cvetom. Vse, kar sledi od Soške doline do Jadranskega morja si morda že doživel, a vedno znova v tem uživaš. To ni hrana, ki bi se trudila presenečati, to so, namreč, jedi, ki se jim ni potrebno truditi. Vse drugo bi bilo odveč in premalo!

Največje presenečenje je, kvečjemu, da ni presenečenj. Zato, ker niso potrebna. Zato, ker je ambient tako eleganten, jedem ni potrebno skakati in kričati. Ker je umetnost vsepovsod, krožniki ne potrebujejo umetniških oblin. Vse, kar vidim, slišim, vonjam in otipam, je z okusom. Zato vem, da ima okus tudi vse, kar okušam. Fakuč noče biti (več) drugačen, pač pa enak, toda najboljšim.

Ker je bil mlad, si je upal. Najprej, ko je šel v svet, ker se je hotel učiti od najboljših, in potem, ko je mesnico zamenjal z ribarnico in odprl restavracijo, v kateri je že od začetka stremel za odličnostjo. ”A še po petih letih nismo doživeli buma …,” se nam je potožil še 2015, a nato že 2019 lepo butično restavracijo razširil v še lepši butični hotel. Ki ga je nato hitro ”našel” Michelin.

Preberite še

Obisk 2022


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Butični hotel v igralniškem mestu ponuja – nasprotje! Zvezdico namesto kroglice. Znanje namesto sreče. Intimnost namesto gneče. Umetnost namesto kiča. Prefinjenost namesto pretiravanja. Tukaj lahko postaneš odvisen samo od rižote s planktonom!


Jedilni list

Degustacijski meni

7 hodov

80 €

Vinska spremljava

46 €

9 hodov

120 €

Vinska spremljava

60 €


Vinski list

sommelier: Uroš Fakuč
število vinskih etiket: 300


Prostor

Hotel s petimi čutili, sedmimi sobami, dvema apartmajema in 1 Michelinovo zvezdico kombinira razkošje udobja v sobah z razkošjem okusov v restavraciji.


Posebnosti

1 Michelinova zvezdica
član JRE Jeunes Restaurateurs
butični hotel