DAM restavracija

DAMska eleganca s Fakučevim okusom za odličnost

Ulica Vinka Vodopivca 24, Nova Gorica, Slovenija
Rad vrhunsko jem
Izvirno in kreativno
Morje in reke
Vino in hrana
Topla postelja

DAMska eleganca

Ko se spominjaš prejšnjega Dama, v katerem se zdaj dan zajtrkovalno začne za goste butičnega hotela in barsko konča za goste restavracije z Michelinovo zvezdico, te ”damska” eleganca nove jedilnice, ki je z listjem na stenah, ribjo kostjo na tleh in toplimi barvami udobnih naslonjal tudi intimno sproščena, očara. To je točno tisti prestiž, ki ga tako cenijo bralci rdečega kulinaričnega vodiča in tisti skupni imenovalec, ki po vsem svetu druži restavracije s tako majhnim številom zvezdic, a s tako velikim slovesom in pomenom. Uroš Fakuč (zato) v tej družbi ni slučajno!

Tukaj ne moreš le sesti in jesti … Razglej se in občuduj, najboljše materiale, umetniške predmete, izbrani okus. Fakuč nahrani čutila z lepoto hotela in svojega kulinaričnega odra še preden na krožnik tradicionalno zvrne oljčno olje s solnim cvetom. Vse, kar sledi od Soške doline do Jadranskega morja si morda že doživel, a vedno znova v tem uživaš. To ni hrana, ki bi se trudila presenečati, to so, namreč, jedi, ki se jim ni potrebno truditi. Vse drugo bi bilo odveč in premalo!

Največje presenečenje je, kvečjemu, da ni presenečenj. Zato, ker niso potrebna. Zato, ker je ambient tako eleganten, jedem ni potrebno skakati in kričati. Ker je umetnost vsepovsod, krožniki ne potrebujejo umetniških oblin. Vse, kar vidim, slišim, vonjam in otipam, je z okusom. Zato vem, da ima okus tudi vse, kar okušam. Fakuč noče biti (več) drugačen, pač pa enak, toda najboljšim.

Ker je bil mlad, si je upal. Najprej, ko je šel v svet, ker se je hotel učiti od najboljših, in potem, ko je mesnico zamenjal z ribarnico in odprl restavracijo, v kateri je že od začetka stremel za odličnostjo. ”A še po petih letih nismo doživeli buma …,” se nam je potožil še 2015, a nato že 2019 lepo butično restavracijo razširil v še lepši butični hotel. Ki ga je nato hitro ”našel” Michelin.

Obisk 2015

V Damu nastopa Uroš Fakuč! Je bolj prijazen in vljuden, kot plašen in sramežljiv. Brez las, a z modno in negovano brado, ki ne skriva smeha. Še mlad, toda že odgovoren, bolj odločen kot trmast, raje vztrajen kot zaletav. Zato je njegova restavracija majhna, toda z veliko prostora. Zato je njen ambient butičen, toda za hišo je zelenjavni vrt. Zato so jedi elegantne, toda okusi so izraziti. Zato je z vsakim hodom tudi chef pri mizi. A ne, da pripoveduje zgodbe, temveč da vidi reakcijo.

Uroš Fakuč hoče naj, od solate iz kapesant, jajca pečenega v polnozrnati skorjici na tartufovem pireju, sashimija brancina s sladoledom iz olivnega olja in limone, riža z okusom morja in vonjem ostrig, fileja tune pečenega v sipini skorjici in mojito sorbeta iz mete, do zelišč za hišo, fejhoje iz sosednje ulice in čokoladne kremšnite s solnim cvetom med toplimi toni poželjivih slik ter uglašene igre svetlobe v družinski hiši novogoriškega predmestja. Ko se Damova presenečenja razpustijo in zaplavajo, nastane ob vsakem grižljaju nova dogodivščina, ki jo še dopolnjujejo ubrana vina.

Preberite še


Fotozgodba

Obisk 2022


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Butični hotel v igralniškem mestu ponuja – nasprotje! Zvezdico namesto kroglice. Znanje namesto sreče. Intimnost namesto gneče. Umetnost namesto kiča. Prefinjenost namesto pretiravanja. Tukaj lahko postaneš odvisen samo od rižote s planktonom!


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

7 hodov

80 €

Vinska spremljava

46 €

9 hodov

120 €

Vinska spremljava

60 €


Vinski list

sommelier: Uroš Fakuč
število vinskih etiket: 300


Prostor

Hotel s petimi čutili, sedmimi sobami, dvema apartmajema in 1 Michelinovo zvezdico kombinira razkošje udobja v sobah z razkošjem okusov v restavraciji.


Posebnosti

1 Michelinova zvezdica
član JRE Jeunes Restaurateurs
butični hotel