Restavracija Mirje

 • Kuhinja
  italijanske jedi na začetku Tržaške
 • Kdo
  Rok Hojs in Mitja Hajsinger, chef Božidar Salaj
 • Odpiralni Čas
  od ponedeljka do petka
  od 11. do 22. ure
  sobota
  od 12. do 22. ure
  nedelja in prazniki
  zaprto
 • Naslov
  Tržaška cesta 5, Ljubljana, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)1 426 60 15
 • Splet
  www.restavracija-mirje.si
 • Email
  info@restavracija-mirje.si
 • Restavracija Mirje
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  italijansko brez italijanščine
 • Prostor
  v paviljonu za kadilce, pred krušno pečjo za pizze, med umirjeno-pastelnimi toni za Ljubljančane

Dolce vita na Tržaški

Fotozgodba

Foto zgodba z Mirja

Obisk avgusta 2019
Klik

Foto zgodba z Mirja

V Sloveniji vsi ponujajo ”italijanske specialitete”, a nihče ni ”pravi Italijan”. Slovenija ima nekaj dobrih picerij, druge jedi (in njihovi gostje) pa so le za caprese-bolognese-milanese. Vsaj ljubljansko Mirje pa skuša spremeniti to dolgočasje!

Mirje govori italijansko z ljubljanskim dialektom, a se mu pozna še nekaj ”celjanščine” … Zato na začetku Tržaške sicer ni čisto tako kot v Trstu, toda zato je vsaj malo tako kot je tudi na Siciliji.

Spet pice… Tudi v Italiji ni ristoranteja brez krušne peči, le da v Mirju v njej po slovenski navadi ves dan gori. Pizze so dobre, tudi zato, ker so iz ”ogljevih” droži, kar pa pove že kuharjev pozdrav v obliki belo-črnih-vročih štručk. Mirje kandidaturo za vašega najljubšega slovenskega Italijana oznanja s sveže pripravljenimi omakami čez hišne testenine, vas ne razočara s kosili in vam sočno zapeče zrezke ter bifteke, toda prepriča vas šele s sladicami, med katerimi so najbolj dolce vita cannoli.

Na Mirje opozarjamo tudi zato, ker poplava ”italijanskih” restavracij počasi usiha, zato prihaja čas za prave specialiste. Mirje ima sicer največ navijačev z Mirja, med mladino, uslužbenci, prijatelji in zaljubljenci, toda, ker je tako blizu, se da tja pobegniti (pred turisti) tudi iz centra, saj je polepšalo ambient, zgradilo atraktivno ”verando” ob parkirišču, ima dobro postrežbo, zna z vini (in coravinom), pa še vsaj eden od šefov je vedno tam.

Ko Mirje pravim pizzam, svežim paštam, korektnim bisteccam in dolce sladicam doda prijazno postrežbo in primerno vinsko ponudbo, se tudi brez tre colori, plastičnega kiča, prižganega televizorja in sladkobnih canzon dvigne nad povprečno slovensko znanje kuharske italijanščine. Zato je Mirje slovensko-dobra italijanska restavracija, ki ji do ”najboljšega Italijana” manjka ”le” to, da na začetku Tržaške (še) ni oštarija z njihovega konca.Jedilni list

Hladna predjed

Burrata s figovo marmelado in pršutom San Daniele

9,50 €

Bresaola s kozjim sirom

9,50 €

Testenine in rižote

Peresniki s papriko in salsiccio

10,00 €

Črni ravioli z lososom v žafranovi omaki

14,00 €

Rižota z radičem, speckom in rdečim vinom

11,00 €

Glavna jed

Piščančji file z melancani alla parmigiana

12,00 €

Telečji zrezek s pršutom in žajbljem

15,00 €

Goveja tagliata 200 g

18,00 €

Sladica

Cannoli

4,50 €

Millefoglie

4,50 €

Vinski list

Za italijansko restavracijo v Sloveniji je vinska karta zgledna; ker prevladujejo slovenska vina, vendar se tudi italijanskih najde dovolj; ker je veliko vin na kozarec, tudi višjega cenovnega razreda (coravin); ker je karta informativna (slovenske dežele, okoliši, letniki, zemljevid …).

Rad Dobrojem priporoča

Tisti, ki vedo, kje v Ljubljani je Mirje, ker tukaj stanujejo, delajo ali hodijo v šolo, imajo blizu do dobre italijanske gostilne. Za vse druge pa je že čas, da spoznajo, kje zaviti s Tržaške in kaj so cannoli.